Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  17-11-09   687  
0
Október 28-án volt kereken 300 esztendeje annak, hogy a peredi Zilizi család elődje, Zilizy András, akkori latin írásmód szerint Andreas de Ziliz nemesi levelet kapott a gallok és franciák elleni küzdelmekben szerzett érdemeiért. Zilizből - mely Borsod megyében, Miskolctól 18 km-re északra, Edelény melletti kisközség - telepedett le a Mátyusföldön, Pereden. Itt és a környékben, főként Vágsellyén, Dunaszerdahelyen, Párkányban, Pozsonyban, de Budapesten, Prágában is élnek ettől a Zilizi András közös ősünktől eredeztethető leszármazottak.  


Ebből az alkalomból a napokban gyűltek össze - nem véletlenszerűen - a peredi Zilizi cukrászdában csaknem egy tucatnyian a Ziliziek I. Találkozójára. Az ötletgazda Zilizi Tihamér volt. Az összejövetelre elhozta és bemutatta édesapja, az 1975-ben megboldogult, orosz fogságot megjárt Zilizi Dezső által a budapesti Magyar Királyi Országos Levéltárból kikért és latin nyelven kiírt két oldalas nemesi levelet. 1940. január 13-án került kiállításra, bélyegzővel és dr. Herzog József alíírásával, aki akkoriban a Levéltár főigazgatója volt.  Hogy ez a két lapra terjedő másolat a Magyar Királyi Országos Levéltárban elhelyezett eredeti királyi könyvek 31. kötetének 391. lapján olvasható bejegyzéssel megegyezik, igazolom – olvasható ki a másolatból.

 


A Zilizi címert, Zilizi Zoltán Pereden élő szobrászművész faragta ki néhány esztendővel ezelőtt. Több neves előd képe is előkeresésre került, ezzel is felelvenítve és emlékezve a híres Zilizi-elődökre. Pered község Krónikájába pedig a megjelentek aláírásukkal örökítették meg a találkozót. Reméljük, lesz a jövőben folytatás és érdeklődés, mert fontos a múltbeli.
 
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 21,697 MODIFIED: 2018.12.04 23:13:49.MD5: 9e9360fc5ac00f07cbbd76f98e8210ab STATUS: OK