Úvod / Nyitóoldal
   
 
Soóky Zoltán  17-11-20   722  
0
A Pázmány Péter Gimnázium diákjai Molnár Géza (IV.A) és Csanda Tamás (I.A) úgy döntöttek, hogy innoválják iskolánk csengetési rendszerét.  


 

 


A fiúk arra törekedtek, hogy egy olyan programozható csengetési rendszert hozzanak létre, amely olcsó és könnyen kezelhető lesz. Így jutottak el hardver szinten a Raspberry Pi model 3 mikroszámítógéphez, amely gazdaságos, könnyen beszerezhető és integrálható a már meglévő rendszerbe (nem szükséges lecserélni az erősítőt és a hangszórókat). A tervezésnél arra is odafigyeltek, hogy a rendszer tartalmazzon majd egy felhasználóbarát, egyszerűen irányítható webes felületet is, amellyel a csengetési feltételek könnyen beállíthatóak lesznek, gyakorlatilag bárhonnan, ahol elérhető a Wi-Fi hálózat. Fontosnak tartották, hogy a pontos csengetési idők és csengetési sablonok is megadhatóak legyenek majd (pl. rövidített tanításkor, ünnepekkor 30 vagy 40 perces órák), valamint feltölthetőek legyenek további csengőhangok vagy akár zenék is, amelyek a szünetekben megszólalhatnak. Tervük végül a RingSYS – Iskolai csengetőrendszer projektben valósult meg, amely az AMAVET által szervezett Festival vedy a techniky versenyen egészen az országos szintig jutott el. Ez a verseny idén valósult meg huszadik alkalommal.


A projektet először a verseny kerületi fordulóján mutatták be Nyitrán a szabadidőközpontban. Rendszerüket az informatika és számítógépes mérnökség kategóriába nevezték be. A tanulóknak egy posztert kellett készíteni, amelyet ki kellett egészíteniük egy élőszavas bemutatóval. A diákoknak “el kellett adni”, meg kellett győzni a zsűrit a projekt hasznosságáról. A bíráló bizottságnak nem volt könnyű a feladata, hiszen számos szempontot kellett figyelembe venniük: a szerzők kreativitása és a projekt eredetisége, a projekt tudományossága és technikai oldala, a szerzők következetessége és a projekt befejezettsége, a szerzők képességei és készségei, valamint a szerzők projektcél-megértési szintje. Tanulóinknak ezeket az ismérveket sikerült teljesíteni, mivel a projekt díjazott lett, így lehetőséget kaptak az országos szintű megmérettetésre is.


Az országos forduló három napon át 2017.11.9-11. között zajlott, Pozsonyban az Incheba EXPO kiállításon. A versenyen 5 ország 115 diákja vett részt 84 projekttel. A megmérettetés Martina Lubyová oktatásügyi miniszterasszony védnöksége alatt zajlott. A rendezvényen akárcsak a kerületi fordulón a tanulóknak mindhárom napon bizonyítani kellett a projekt hasznosságát, sőt mivel nyitott volt a rendezvény, bárki megtekinthette a kiállított pályaműveket.


A versennyel párhuzamosan más események is zajlottak, mivel az EXPO kiállítás a szlovák tudomány és technika hetének keretein belül zajlott, amelynek garansa a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke, prof. Mgr. Pavol Šajgalík, DrSc. volt. A résztvevők kvízekben, tudományos előadásokon, ásványkiállításon, szlovák és orosz nyelvű irodalmi bemutatókon és rengeteg más programon vehettek részt.
A verseny végén hasznos tapasztalatokkal és tárgyi ajándékokkal tértünk haza a folytatás reményében, hiszen a fiúk a rendszer továbbfejlesztését tervezik, idővel egy kész piaci terméket létrehozva.
 
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 21,697 MODIFIED: 2018.12.04 23:13:49.MD5: 9e9360fc5ac00f07cbbd76f98e8210ab STATUS: OK