Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  13-04-12   864  
0
Komáromban a monostori erődben ma délben a trombita hangja azokért szólt, akiket az 1945-48-as években Felvidékről kitelepítettek, ill. Csehországba deportáltak. A Kecskés László Társaság és Komárom Város Önkormányzata közös szervezésében megvalósult rendezvény közönségében ott voltak a kitelepített és deportált családok tagjai (Békéscsaba, Tótkomlós, Láncsó, Nagybánhegyes) és a felvidéki magyarság képviselői. A rendezvény fő szónoka Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes volt, díszvendége dr. Vadkerty Katalin történész.  

Jelen volt Nagy János szobrászművész - az erőd falán lévő dombormű készítője, Potápi Árpád országgyűlési képviselő - Bonyhád község polgármestere, Batta György író, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, dr. Molnár Attila országgyűlési képviselő - Komárom polgármestere, a felvidéki települések polgármesterei: Horváth Árpád (Gúta), Iván Gyula (Farkasd), Jancsó István (Neded), Baranyai Alajos (Zsigárd), Borsányi Gyula (Pered), Hajdú László (Deáki), Bergendy Ferenc (Vágkirályfa), Seres Lajos (Alsószeli), Mészáros Márta (Taksony), Juhos Ferenc (Nádszeg), Berényi József az MKP elnöke, Komárom város képviselőtestületének tagjai.
 
 

Vadkerty Katalin beszédében elmondta, hogy a szlovák történetírásnak még az a része is, amelyik nem tagadja a háború utáni magyarüldözés  tényét, azt történelmi elégtételként értelmezi. A kitelepítéseken túl szólt a reszlovakizációról is. "A reszlovakizáltak közül senkinek sem lehet azt mondani, hogy az szégyenteljes tett volt. Minden ember védi a gyermekét, védi azt az örökségét, amit kapott... Lelkükben mindannyian azt gondolták, hogy ha javul a helyzet, visszatérnek nemzetükhöz... Igen, a falu visszatért, de a városból egy réteg nem tért vissza. Mert a polgárosult rétegek a reszlovakizációt is máshogy élték meg. Azt hitték hogy ha a magyar gyereket szlovák iskolába adják, ennek nem lesznek fatális következményei. Nem tudatosították - és ma sem tudatosítják - hogy az oktatási nyelv az nem nyelvet és nyelvtudást jelent csupán. Az egy kultúrához-, egy hagyományhoz-, egy gondolkodásmódhoz való tartozást jelent. És ennek a következménye végeredményben a 110 errel lecsökkent magyarság Felvidéken... "

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszédében elmondta, hogy a magyar kormány minden erőfeszítésével azon van, hogy a magyar nemzeti közösségek a szomszéd államokban megőrizzek identitásukat. "Megbékélésre van szükség, hiszen azok a nemzetek, amelyek több évszázadon keresztül békében éltek egymás mellett, nem lehetnek haragban egymással, nem gyűlölhetik egymást. De nagyon fontos, az "egymás" szó. Csak kölcsönös tisztelet alapján történhet ez a megbékélés. Csak a múlt bűneinek feltárásával, az azzal való bátor szembenézéssel, és az áldozatok részéről a megbocsájtással. Ennek a folyamatnak az elején vagyunk. Egy olyan fájdalmas folyamatnak az elején, amely nagyon sok konfliktust fog még szülni. Sok vitát. Sok tisztázó beszélgetést. És sok nehéz tárgyalást. De amelynek a végén - én legalábbis ebben hiszek - közép európai nemzetek barátsága, kölcsönös barátsága és tisztelete fog megjelenni. Ez a mi feladatunk, ezt kell végrehajtani az elkövetkező évtizedekben."

 
 

The index.php: SIZE[b]: 26,710 MODIFIED: 2019.01.09 23:30:08.MD5: c4503a129be13fa5e595fa996dd7d9bd STATUS: FALSE  This window is : x