Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  13-09-19   847  
0
A 100 éve született Kecskés László helytörténész, múzeumalapító tiszteletére 2013-at Kecskés László-emlékévvé nyilvánította Komárom képviselő-testülete. Szeptember 18-án dr. Vadkerty Katalin történészprofesszor a felvidéki kitelepítésekről mondta el gondolatait a Dél-Komáromi Jókai Mór Városi Könyvtárban rendezett könyvtári beszélgetésen.  

 
 

Vadkerty Katalin gondolataiból:

...Voltak e nemzetiségi ellentétek a "testvéri szocializmusban"? A "testvéri szocializmusban" más nevet adtak a gyereknek. De megmondjam az igazat? Ott jobban lehetett védekezni. Valahogy jobban ki lehetett játszani a rendszert. Voltak magyarok a pártközpontban, a pártvezetésben is, a fővárosban és vidéken is... Lehet hogy csak fiatalok voltunk azért látjuk szebbnek, jobbnak a régi dolgokat. De még ezt figyelembe véve is mondom, hogy erélyesebben lehetett akkor fellépni... talán azért mert a politikai funkció akkor nem járt együtt olyan nagy anyagi lehetőséggel? Ma a lehetőségek sokkal nagyobbak. Olyan hatalmasak, hogy egy miniszterelnök akár zsebre tesz egy egész iparágat - példának okáért a gázipart ... ha a lelkiismerete megengedi. Akkor legfeljebb egy kicsivel több fizetése volt... Minőségi különbségek vannak. Ne vizsgáljuk azt, hogy ez mennyire a lelkiismeret, alkat, erkölcs kérdése ... nem tudom hogy egyáltalán van-e a politikában erkölcs...

Nemrég felfigyeltem a magyar televízióban - több hete - egy nagyon szép fiatal hölgyre, akinek sejtelmes fogalma sem volt a történelemről - mert ugye rendező és színésznő - aki  elkezdett beszélni arról, hogy az ö őseit kitelepítették. A szülőfalújában ezzel beszélt, azzal beszélt és olyan választ kapott, hogy nekik mindegy, hogy szlovákul beszélnek vagy magyarul... egy faluban ahonnan kitelepítettek magyarokat. De az őslakosokat kérdezte? Nem, a betelepített szlovákokat. Kezd egy ilyen - mi elneveztük szlovmagy elméletnek - kialakulni, hogy végeredményben Dél-Szlovákiában teljesen mindegy, hogy magyarul beszélnek-e, vagy szlovákul. Mint ha az idegen nyelvtudás azt jelentené, hogy már az is vagyok. A nyelvtudás és a nemzettudat közé egyenlőség jelet tesz! És csinálja ezt egy félművelt, történelemismeret szempontjából tudatlan de szép nö. És vannak emberek, akiknek ez az új eszme nagyon megfelel.... Mikor először láttam, azt hittem nem látok jól!
Szükségünk van arra, hogy legyen egy vezetésünk, legyen egy civil társadalmunk, amely tesz ez ellen valamit. De addig, amíg a "civilek" az államtól kapnak pénzt, ... terelnek bennünket mint egy nyájat. Elsősorban magunk tehetünk magunkért valamit! Ezt így szoktuk mondani: Tegyük a magunkét! Ne keressük a másikban a hibát! Nem mindegy hogy ki hogyan beszél! Nem mindegy hogy milyen iskolába megy a gyerek! A gyereknek legyen öntudata, de tisztelje a másikat... Szlovákiában nekünk kell talpra állni, Magyarországról pedig egy más típusú támogatást várunk. Hogy ne érződjenek mögötte az anyagi lehetőségek. Én tudom, a politikusoknak is meg kell élni valamiből. De éljenek úgy mint mi élünk! És egy másik dolog: felelősségre tudtuk vonni politikusainkat?! Nem mondanám... Ha felvetjük hogy húsz éve ott vannak, és látni szeretnénk az eredményeket ... nem válaszolnak. És újból jelöltetik magukat. Nincs fiatal, aki a helyükre állna? De van!

 
 

The index.php: SIZE[b]: 26,710 MODIFIED: 2019.01.09 23:30:08.MD5: c4503a129be13fa5e595fa996dd7d9bd STATUS: FALSE  This window is : x