Úvod / Nyitóoldal
   
 
Tibor Kurina  14-02-21   2,963  
0
Városunk polgárainak a gondjai közt az első helyen szerepelnek a munkahelykérdés, gazdasági és anyagi gondok után a vállalkozási feltételek javítása. Az érsekújvári magyarság épp a tősgyökeres érsekújvári magyar képviselőkben látta mindig is a garanciát nyelvünk, kultúránk, iskoláink és templomaink megőrzéseiben.  


 
Azt gondolom azonban, hogy ahhoz, hogy az érsekújvári magyarság mozgósítható legyen konkrét elképzelésekre van szükség, amit tapasztalt szakemberek fognak tudni csak nyújtani, akik az olyan kérdéseket, mint a város kétnyelvűsítése természetes kötelességüknek fogják tekinteni, továbbá tapasztalat és szakértelem terén, mint polgári személyek hosszú távon bizonyították már a munkájuk minősége mellett a közösség szolgálatát és evvel maguk mögött tudhatják annak bizalmát is.

November 15-én egy szociális hálózat anonim felhasználója az „Érsekújvári Magyarok“ hivatalos kérelmezést nyújt be az érsekújvári városházhoz, amelyben kérelmezi az általa összegyűjtött hiányzó magyar utcanév táblák pótlását. Két nap múlva az Új Szó hasábjain cikk jelenik meg erről az aktivitásról méltatva az anonim „aktivistát“ és annak áldásos tevékenységét. Gyors tempóban újabb cikkek és rövid hírek jelennek meg több nyomtatott illetve elektronikus médiumban itt és a határon túl is.

Ennek okán tehát néhány kérdést szerettem volna feltenni az „Érsekújvári Magyarok”-nak, immár az identitást nyíltan felvállaló Nagy Dávidnak.

· Kérlek röviden mutatkozz be, hány éves vagy, hol születtél, mivel foglalkozol?


Nevem Nagy Dávid, jelenleg ügyvédjelöltként dolgozom szülővárosomban, Érsekújvárott. Iskoláimat is itt végeztem - a Czuczor Gergely Alapiskola majd Pázmány Péter Gimnázium diákja voltam. Jogi végzettségemet a pozsonyi Comenius Egyetemen majd a budapesti Central European University-n szereztem. Szakterületem a cégjog mellett, főleg a nemzetközi üzleti jog, alkotói jog, internet jog és kisebbségvédelem.

· Gratulálok az EP képviselő jelöltséghez az MKP színeiben. Mik az elképzeléseid, mit tekintesz első számú feladatodként amennyiben Brüsszelben tevékenykednél?

Köszönöm! Ahogy azt már több cikkben, illetve hozzászólásban megemlítettem a programom főleg ez erőteljesebb érdekképviseleten, megfelelő kommunikáción és a régióink szociális felzárkóztatásán alapul. Újra kell éleszteni a szlovákiai mezőgazdaságot és feldolgozóipart, amelyek régiónk fő megélhetési forrásai voltak. Továbbá támogatni kell az őstermelőket, és ezáltal a friss hazai termékek forgalmazását. Hosszútávon mindez új munkahelyek kialakításához, s fiataljaink itthoni érvényesüléséhez vezethet. Európa itt van, csak nekünk kell kiépítenünk.

· Hogy látod az érsekújvári magyarság helyzetét? Mik az újváriak lehetőségei, elvárásai.

Városunknak rengeteg aktív és ügyes polgára van, akik együttes erővel felvirágoztathatnák közösségünket. Jól működő, minőségi kultúrcsoportokkal is büszkélkedhetünk, valamint sportolóink rendre kiválóan szerepelnek különböző tornákon és bajnokságokon. Ifjúságunk is több szervezetben cseperedhet értékes felnőtté. Tehát minden adott egy jól működő polgári társadalom kialakításához.

Az újvári magyar átlagpolgár alapelvárása semmiben nem különbözik más város polgáraiétól – az első számú elvárás a biztos megélhetés. Régiónkra sajnos nagyon rányomja bélyegét a munkanélküliség. Lehetősége az érsekújváriaknak főleg a város kedvező fekvéséből adódhat. Hiszen egy vasúti csomópont félúton Pozsony és Budapest közt, ráadásul síkságon. Már csak a megfelelő infrastruktúra kiépítése hiányzik. Véleményem szerint, ebben rejlik a térségünk fő potenciálja.

· Az utóbbi időben egyre többet kerül szóba a Zúgón tervezett kis vízi erőmű projekt . Mi erről a véleményed, mennyiben támogatod esetleg ellen vagy-e?

Információim szerint ez a téma jelenleg nem aktuális, ugyanis a tervezett kis vízerőmű a projekt szintjén maradt.

Általánosságban fontosnak tartom az alternatív energiaforrások kihasználását, mivel nagyban hozzájárulnak természetünk megőrzéséhez. Viszont, csak abban az esetben szabad támogatni bárminemű erőmű kiépítését, ha az nem jelent túl intenzív beavatkozást a környezetbe.

· Mi az amit változtatnál a városban ami szerinted meghozná az érsekújvári magyarság várt összefogását, mozgósítását?

Ha kezünkbe vesszük az értelmező szótárt, akkor a következő definíciót találjuk: „A „konfliktus” egyének vagy társadalmi csoportok közötti olyan ütközés, amely mögött igények, szándékok, vágyak, törekvések, érdekek, szükségletek, nézetek, vélemények, értékek szembenállása húzódik meg.”

Az összefogást városunkban csakis az ilyen igények, szándékok, vágyak és személyes érdekek háttérbeszorítása hozhatja meg. Egy közös cél – az érsekújváriak szociális jóléte, kulturális gyarapodása és identitásuk megőrzése –kell hogy vezéreljen minket mindenek felett. Ha erre képesek leszünk akkor az öntudatos polgár mozgósítása már nem jelenthet nagy feladatot.

Nagy Dávidnak további sok egészséget kívánok és köszönöm válaszait.
2014-02-23 09:05:45 Tibor Kurins
Alex, Kováč Róbert - koszonom meglatasaikat es tanacsaikat, amelyeket a jovoben szem elott fogok tartani. :) Remelhetoleg a cikk tartalmi resze is eljutott Onokhoz. Tisztelettel Kurina Tibor
2014-02-22 20:49:09 Alex
Tibor, "evvel" szo nincs, az "ezzel" a használatos. Továbbá sok egészséget csak szlovákul kívánunk... magyarul: jó egészséget. Tovább is sorolhatnám az egyéb stilisztikai és nyelvtani hibákat. Ha már publikálsz akkor kérlek helyesen!
2014-02-22 15:06:46 Kováč Róbert
Attól, hogy interjút készített vele, még gondolhatja róla a fent elhangzottakat, nem?[/quote]


Lehet hogy megtudjuk, változott e véleménye, mind amelett nagyon amatoron járt el a tisztel cikkíró, elobb kellett volna kérdezni aztán konzekvenciókat levonni ......
2014-02-22 12:11:37 Attila
[quote name="Kováč Róbert"]Kurina Tibor , ezt is te írtad itt a nemrég megjelent cikk alatt, csak elmékeztetlek rá Idezém amit írtál: " Amint ebbol az esetbol is lathato az anonimitas utan MINDIG hatso szandek all... Egyesek azt kepzelik eleg osszeszedni par hianyzo tablat es az ut a politikaba maris nyitva all. Amint mar azt tobbszor is lathattuk aztan az elete vegegig nem kell dolgozni, csak az ersekujvari illetve a felvideki magyarsag megentojenek es annak jolete zaloganak kikialltani sajat magat. Megdobbento, hogy egy 26 eves srac, aki meg az eletben SEMMIT sem tud felmutatni sajat magat az ersekujvari magyarok erkolcsi kepviselojenek jeloli meg es mindenkit aki nem ert egyet vele a "magyar a magyarnak farkasa" jelzovel illet. Amint tapasztalhato a poltikai eletbe jutashoz nalunk egyetlen kvalifikacio szukseges - a megfelelo csaladba szuletni.....[/quote]

Attól, hogy interjút készített vele, még gondolhatja róla a fent elhangzottakat, nem?
2014-02-22 09:08:27 Tibor Kurins
Kedves Kováč Róbert. Amint az interjú bevezetojeben is irtam : "...továbbá tapasztalat és szakértelem terén, mint polgári személyek hosszú távon bizonyították már a munkájuk minősége mellett a közösség szolgálatát és evvel maguk mögött tudhatják annak bizalmát is..." azt hiszem 26evesen nem nagyon lehet beszelni tapasztalatokrol vagy szakertelemrol.. a szemelyes velemenyem, hogy David esetleges megvalasztasa EP kepviselonek nem fog erezheto valtozasokat hozni belathato idon belul a felvideki magyarsagnak... valoszinuleg nem is ez a cel, hanem inkabb a jelolt megmutatasa a novemberi helyhatosagi valasztasok elott es tovabbi epitese a parlamenti valasztasokra. Ennek ellenere azt hiszem, hogy az MKP kinyilatkoztatott szandeka a tagsag fiatalasitasarol helyes es a jovoben a jo iranyba mutathat felteve, ha a tapasztalt kollegak segitseget is igenybe veszik a megfelelo modon es mennyisegben.
2014-02-22 07:17:34 Timea Benkő
Hajrá, Dávid! Büszke vagyok Rád!
2014-02-21 23:19:52 Kováč Róbert
Kurina Tibor , ezt is te írtad itt a nemrég megjelent cikk alatt, csak elmékeztetlek rá Idezém amit írtál: " Amint ebbol az esetbol is lathato az anonimitas utan MINDIG hatso szandek all... Egyesek azt kepzelik eleg osszeszedni par hianyzo tablat es az ut a politikaba maris nyitva all. Amint mar azt tobbszor is lathattuk aztan az elete vegegig nem kell dolgozni, csak az ersekujvari illetve a felvideki magyarsag megentojenek es annak jolete zaloganak kikialltani sajat magat. Megdobbento, hogy egy 26 eves srac, aki meg az eletben SEMMIT sem tud felmutatni sajat magat az ersekujvari magyarok erkolcsi kepviselojenek jeloli meg es mindenkit aki nem ert egyet vele a "magyar a magyarnak farkasa" jelzovel illet. Amint tapasztalhato a poltikai eletbe jutashoz nalunk egyetlen kvalifikacio szukseges - a megfelelo csaladba szuletni.....
 
 

The index.php: SIZE[b]: 21,984 MODIFIED: 2018.12.18 22:32:46.MD5: b143e15143a2368194f54e63962f53f1 STATUS: OK