Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  14-09-13   3,174  
0

"...kellettek a pofonok az észhez téréshez. A helyzet az, hogy ha nem politikáról beszéltünk normálisak voltak az emberi kapcsolatok..."  jegyezte meg frappánsan az egyik hozzászóló a közösségi hálón a hírt kommentálva. Hogy mik voltak a "pofonok" és mi lehetett a "politika", csak találgatni tudjuk. A tisztelt hozzászóló bizonyosan nem politikai programra, de nem is  városfejlesztési stratégiára gondolt - ilyenje ugyanis az egyik pártnak sincs.  


Marad még a négy év alatt elszenvedett havi 200-800 Eurós bérkiesés, amelyet az MKP képviselői, ill a testületből (és a városi cégekből)  kiszorult jelöltjei voltak kénytelenek elszenvedni. Ennyi már valószínűleg elég is volt ahhoz, hogy belássák: az érsekújvári magyarok egységre vágynak, mert "az összefogásban van az erő"...
Mi ugyan kétljük, hogy a képviselők egyéni boldogulása, ill. "tollasodása" lenne az érsekújvári magyarság legelemibb érdeke, de erről majd hadd mondjon véleményt maga a választó november 15-én.
A jelölt-lista szeptember 21-én kerül majd nyilvánosságra, maga a koalíciós szerződés valószínűleg soha...
Mindenképpen jó hír, hogy nincs közös polgármester jelölt - az ugyanis értelemszerűen csak a jelenlegi lehetne (akinek alkalmazásában van a helyi MKP több vezetője).

További jó hír Nagy Dávid szerepvállalása, amely némileg javítja az Európa-parlamenti-választásokon indult fiatalember image-jét. Ezt mi akkor komolytalannak ítéltük, helyi szinten azonban több esélye lenne tenni közösségéért. Ugyanakkor nem árt ha tudjuk, hogy a politikába-keveredett pályakezdők eleve kockázati tényezőt jelentenek a felvidéki magyarság számára - az 1990-ben indult - Bugár, Csáky, Berényi, A. Nagy - nevekkel fémjelzett, érdekvédelmet imitáló társaságot pl. a mai napig nem tudta lerázni magáról közösségünk.
Pozitív dolog-ként értékeljük azt is, hogy - a hírek szerint - a listán új nevek is megjelennek, őszintén reméljük hogy ezek nem a notórius-kliens "ál-civilek" közül kerülnek majd ki.
A koalíció - papírforma szerint - ha a 2010-es választások előtt jött volna létre - +9 képviselőhelyet jelentett volna, azaz a koalíciónak összességében 16 képviselője  lehetett volna  a 25 személyes képviselő-testületben (8 MKP:8 Most-Híd arányban).
Elméletileg. Gyakorlatban azonban lehetetlen lett volna optimálisan kiválasztani a jelölteket és megállapítani az arányokat. Problémát jelentett volna továbbá a polgármester-jelölt személye is (akkor a Most-Híd járási elnöke is indult a polgármesteri poszt-ért).

2014. novemberében azonban sok minden másként lesz. Az MKP és a Most-Híd elvtelen politizálása az elmúlt 4 évben - a botrányok közül említsük csak a Zúgó-t, C-M óvodát, a Vajanský utcai ingatlan-eladást, a Murgas-utcai Romák szétköltöztetését város-szerte, stb. -  és az abszolút arrogancia és érdektelenség jegyében folytatott politizálás, véleményünk szerint további szavazat-vesztéshez fog vezetni.
Elvesznek továbbá a szlovák körzetek (lakótelepek) asszimiláns-szavazatai, amelyeket a múltban a Most-Híd gyűjtött be.
Nagy átrendeződésékhez vezethetnek a többi polgármester-jelöltek-, és far-szelükben kampányoló fiatal független, ill. "Nova" és "Sieť" - párti képviselőjelöltek választási teljesítményei is.

A kampány várhatóan élénk és éles lesz, sok szerepló érdekében fog majd állni felidézni, hogyan lehetetlenítették el a várost (beleértve annak magyar társadalmi-kulturális életét) a helyi MKP mindenkori vezetői aprópénzért a jelenlegi polgármester vezény-pálcája alatt az elmúlt 12 évben.
Nem teljesen világos, tudatosította-e a másik párt, milyen örökséget és csődtömeget vállal fel a koalícióba való belépéssel....

További cikkek:
Közös listán indul... Szabad Újság
MKP-Híd koalíció Újvárban - egységben az erö. Stabad Újság

2014-09-13 14:37:08 Attila
Ugyan már.
Hányinger kerülget, ha olvasom a neveket és felidézem a hozzá tartozó arcokat. Saját hasznukat leső, politikai-gazdasági kapcsolataikat építgető farizeusokat. Politikai színek árnyékában megbúvó kis szürke emberkéket, szavazási gombnyomogatókat. (Polgármesteri se..nyalókat).
Fuj. Elhúzhatnának már a vadlibákkal együtt, kihasználva a legközelebbi északi szelet.
2014-09-13 10:27:45 TiborKurina
Szemelyszerint a kozos listat pozitivan, mig a kulonbozo polgarmester jeleloltek tamogatasat negativan, vegyes erzelmekkel fogadom. Kivancsian varom a jeloltek listajat. :)
 
 

The index.php: SIZE[b]: 21,984 MODIFIED: 2018.12.18 22:32:46.MD5: b143e15143a2368194f54e63962f53f1 STATUS: OK