Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  14-11-30   944  
0
Két civil társaság - a Somorjai Kaszinó és a Komáromi Szalon - kölcsönös szinkronban szervezték meg  a kitelepítéseknek szentelt beszélgetéseket. Mindkét civil kezdeményezés a saját forrásaiból működik, nem kért és nem is kapott támogatást közpénzből, így mentesül minden párt-, és érdekcsoportól való függéstől.  


Közönségükön is érződik, hogy ez már egy új, a "pártokon túli" nyilvánosság - amely rendre az utolsó helyig megtölti a termeket és látszólag a legegyszerűbb kérdéseket teszi fel a vendégeknek: érvényesek-e ma a Beneš dekrétumok? (válasz: ma ugyan nem hoznak jogfosztó ítéleteket a B. dekrétumok alapján, viszont az elkobzott vagyont rájuk hivatkozva nem adják vissza) és miért nem gyakorolt a szlovák törvényhozás hasonló gesztust a magyarokat szemben, mint tette azt a németek és a zsidóság felé? (válasz: mivel a magyarok még itt vannak, öket nem sikerült kiűzni maradéktalanul az országból, és esetleg kárpótlási igényeket támaszthatnának).
A házigazdák a téma két kiváló szakértőjét hívták meg mindkét helyszínre: Vadkerty Katalint és Popély Árpád történészeket. Az autentikus előadások és a hallgatóság empátiája minkét találkozón meglepően sok kérdést, megjegyzést, személyes emlékezést váltott ki a közönség soraiból.

A Magyar Interaktív Televízió három részletet közöl a somorjai beszélgetésből (kattintson a képre):

A rendezvények plakátjai: 
 

The index.php: SIZE[b]: 26,710 MODIFIED: 2019.01.09 23:30:08.MD5: c4503a129be13fa5e595fa996dd7d9bd STATUS: FALSE  This window is : x