Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  12-09-18   2,928  
0
A Selye Egyetem fiatal történésze a Szabad Európa Rádió történetét tárja az olvasó elé egy hosszan tartó és komoly munka eredményeként. A Szabad Európa Rádió (SZER) akkor is kulcsfontosságú szerepet töltött volna be a vasfüggöny mögött rekedt emberek életében, ha csupán anyanyelven elérhető szabad hírforrás lett volna (ez az amiről Vajda Barnabás ír). Mi akik a viszonylag szabad magyar média hatósugarában nőttünk fel, nem tudatosítjuk magunkban, milyen komoly kultúra formáló médiumként volt jelen a SZER kevésbé szabad országokban - pl. a szovjet állampolgárok a SZER-hullámain ismerkedtek saját történelmükkel, irodalmukkal, filozófiájukkal, ... de pl. a nyugati könnyűzenével is.  

Egy másik szempont, amelyet Vajda Barnabás kevéssé reflektál - a munkatársak köre, és a nemzeti szerkesztőségek egymással fennálló - és korántsem felhőtlen - kapcsolata. Bizonyosan nagyon érdekes lett volna megfejteni pl. a Münchenben tevékenykedő szlovák emigránsok  körében dívó magyarellenes attitűdöt (pl. a vészkorszakot Magyarországon túlélő magyar anyanyelvű szlovák nacionalista Agneša Kalinová példáján).  A szerző adós maradt olyan markáns felvidéki munkatársak portréival is mint Ölvedi János vagy Skultéty Csaba. A kötet legnagyobb hiányossága azonban az, hogy a SZER kérdéskörét Csehszlovákia (és részben Magyarország) - centrikusan vizsgálja. Holott a fő hangsúly a Szovjetúnió területére irányuló Radio Liberty (Radio Svaboda) műsorain volt. Nem véletlen, hogy az orosz szerkesztőség világklasszisokat alkalmazott és szabályos rádió-egyetemként funkcionált - elég csak a zseniális íróra Sergej Dovlatovra gondolni, vagy Sosztakovics munkatársára Solomon Volkovra... Ezekkel a hiányosságokkal együtt is Vajda Barnabás könyve egy igen hasznos mű. A számunkra legérdekesebb fejezet - az 1968-as csehszlovákiai magyar szárnypróbálgatásról szóló - még 2009-ben jelent meg a Fórum intézet szemléjében és letölthetö a világhálóról.
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x