Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-08-04   1,764  
0
Az idei nyári szezonra a Párkány-i Művelődési ház  a turista szezonnak eleget téve megszervezte a város főterén felállított szabadtéri színpadán második ingyen koncertjét. Ezúttal a jazz zene szerelmeseinek szerettek volna kedveskedni, így a a szlovák jazz zene koronázatlan királyát  Peter Lipát hívták vendégül. Peter Lipa az est folyamán  a lelkes közönségét  megénekeltette, megtapsoltatta mert milyen produkció az amelyben a felek nem egyformán dolgoznak meg a sikerért, itt úgy is mondhatnám fifti –fifti alapon osztoztak a művészek és a közönség a sikerben. ("Önök nélkül kedves közönségem ez az est nem lett volna ilyen sikeres" jelentette ki egyik  Budapesti koncertjén Carlos Santana)  


-Hogyan értékeled a magyar zenészekkel adott koncertedet?

- Valami hihetetlen, felszabadult érzésem volt az egész koncerten. Izgalmas volt ez a fellépés, úgy is mondhatnám, hogy sok félék a benyomások, a közönség élvezte ezt a fajta muzsikát! Egy klubban másféle közönség ül mint egy színházteremben. Így hát ebből adódik az is, hogy mások az elvárások, s mint muzsikusnak nekem kell alkalmazkodnom a közönség elvárásaihoz. De már az első hangok megszólalásával tudtam, hogy fantasztikus lesz a hangulat!

- Az utóbbi időben felléptél több fesztiválon is, többek között Salgótarjánban is. Szerinted sikerült belopnod magad a salgótarjáni emberek szívébe?

- Ha a meghívásoknak sikerül válaszolnom fellépéseimmel, akkor így edzésben tartom magamat. Úgy gondolom, hogy sokszor ezeknek a fenti-valóknak köszönhetően újabb kapcsolatok születnek. Salgóban sok barátom van, hiszem úgy érzem egy közös ügy érdekében harcolunk mind a két oldalon egyaránt, hogy a jazz zenét népszerűsítsük. Évek óta figyelem a magyar barátaim munkáját, ahogy fáradoznak azon hogy a közönségnek a legjobb muzsikusokat próbálják elhozni. Az egyszerű mindennapi ember el sem tudja képzelni, mennyi energia és idő szükséges ahhoz hogy egy jazz fesztivál létre jöjjön.

- Manapság a Csehországi közönségnél mennyire népszerűek a Lipa-dalok?

- Ennek több féle irányvonala van. Ma már nem olyan egyszerű egy zenész dolga. Kell egy cég amely azon fáradozik, hogy a lemezt kiadja, törődik a forgalmazásával is, hiszen ma már egy lemez, sokkal inkább árút jelent mint művészi alkotást. A piacot pedig erősen befolyásolja a reklám. Remélem azért, hogy a Csehországi közönség is „rátesz” az új lemezem anyagára és majd megszereti az új dalokat.

- Hogyan fogadta a közönség, a Live in Hungary-t, albuma dalait amelyet úgy tudom egy magyarországi kiadó a Grammy records adott ki?

- Nem volt egyszerű áttörni az új számokkal, hiszen nem ismeri őket a közönség. Én viszont éppen ezt a helyzetet szeretem, mert be kell bizonyítanom a közönségnek, hogy igen is tudok újat mondani dalaimmal. Ezért újabb és újabb kihívást jelent számomra egy új lemez. A Peter Lipa Band és a Djabe zenekarral közös magyarországi turnén vettünk részt. A koncerteket akkor a Grammy Records rögzítette és az előadás legjobb pillanataiból válogatta össze a Live in Hungary anyagot. De az igazsághoz hozzá tartozik még az is, hogy a 80-as évek elején több magyarországi jazz fesztiválon is sikerrel szerepeltem. Például 1980-ban részt vettem egy miskolci fesztiválon. Ezt a Magyar Rádió is rögzítette, s az akkori felvételeket is sikerült bejátszani az archívumból a 2004-es koncerten és a Live in Hungary-n is megtalálható.Peter Lipa magyarországi kapcsolatai

-: Peter Lipát fiatal zenészek veszik körül...

: Szeretek fiatalokkal együtt játszani. Másképpen dolgoznak, másképpen gondolkoznak, mindezek mellett tipikus profi zenészek, jól kijövünk egymással. Számomra nem a koruk számít, hanem a tudásuk. Remélem, hogy a kölcsönösség alapján ebben a kapcsolatban csak tanulhatunk egymástól. De nem akarok apáskodni felettük, inkább mondjuk úgy, hogy partnerek vagyunk.

-: Milyennek látja a szlovákiai dzsesszéletet?

-: Jelentős eseménynek tartom a minden évben megtartó Pozsonyi Jazznapokat, amelynek egyik fővédnöke vagyok. Hiszen évről évre meg kell küzdeni, hogy sikerüljön a legjobbakat e műfajból elhozni. Remélem akik eljönnek, nem bánják meg!

-: Az évek alatt rengeteg világsztár járt Szlovákiában a te közreműködéseddel. Tudjuk, hogy a művészek hóbortokkal rendelkeznek és néha furcsa követelésekkel állnak elő a szervezőknél.


-: Hál’istennek, most már nyitva vannak a határok, és így többet tudunk egymásról. Voltak idők, amikor még kevesebb alkalmunk volt megismerkedni azokkal a szokásokkal. Minden szerződés, amelyet a zenésszel vagy zenekarral kötsz, tartalmaz egy kitételt, amelyben felsorolják mit szeretne a fellépés előtt az öltözőjébe. Milyen whisky-t, vizet, hányas évjáratú bort, stb. Nem tudtuk akkoriban hogy mi fán teremnek, nemhogy még beszerezni ezeket.

-: Milyen a kapcsolatod a magyarországi jazz együttesekkel ?

-: A Pozsonyi Jazznapokra minden évben meghívok magyar zenekart. Az utóbbi években mindig segítségemre van a Pozsonyi Magyar kulturális központ. Az utóbbi években pedig sikerült eljutnom több magyarországi vidéki városba, kisebb jazz fesztiválokra, például Miskolcra, Salgótarjánba, Paksra. A szlovák zenészek szívesen mennek, ha hívják őket. Főleg a dixilendekre és szwingre van az utóbbi években igény Magyarországon. És mindig egy célt tartok magam előtt. Mégpedig azt, hogy nem magunk kedveért játszunk, hanem a közönségnek!

-: Az idei Pozsonyi Jazznapok mikor lesznek és esetleg  a következő rendezvényen nem lehetne e meghívni Leslie Mandoki supergrupját?-

-: Az idei jazznapok októberben lesznek és részletes programtervet küldök majd,ugy gondolom az ember mindig a legjobbat szeretné adni a közönségének  sok előadót eddig azért nem hoztunk el mert magasak voltak a költségek, és mint minden programszervezőnek nekünk is van adva egy keret összeg amelybe bele kell férnünk,ha kicsit szűkösen is.

-: Amikor nem koncertezel és nem szervezel fesztiválokat mivel foglalkozol ?:-

-: A Rádio Express-en este 10-től 11-óráig van műsorom vasárnaponként.Mindezek mellett, időnként különböző tévéműsorokban is szerepelek. Ezzel is próbálom népszerűsíteni a dzsesz-zenét hogy közelebb kerüljön az emberekhez. Úgy gondolom, hogy ebben is van egyfajta ízlésformáló szándék. 
A Grammy Records gondozásában Magyarországon is elérhető lett Közép Európa egyik legjobb jazz énekesének Beatles in Blue(s) című négysikerű lemeze. A színvonalas és sokszínű albumot a közönség a szakma is nagy lelkesedéssel fogadta. Ez az album jó bizonyíték arra, hogy Peter Lipa több mint negyedszázada magas minőséget képvisel az európai zenében. A Pozsonyban élő, anyai ágon magyar származású énekest, a legkiválóbb szlovákiai jazz zenésznek tartják manapság. Kevesen tudják, hogy Peter apja Pesten, a mamája Berettyófalun született.A nagyszülei csak magyarul beszéltek, és ha Peter beszélni akart velük, akkor természetesen meg kellett tanulnia magyarul.
A Grammy Records ezzel a lemezkiadvánnyal ünnepelte az Európai Unión belüli határok lebontását, és ezzel  a kiadványával is bizonyítja, hogy a kultúra sem ismer határokat...
Ezeket a sorokat lehet olvasni a Grammmy Records kiadó katalógusában.
Telek Lajos
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x