Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-08-17   1,575  
0

Van egy fesztivál az Alsó-Garam mentén, Párkánytól egy kőhajításnyira. Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre. Kevés pénzből, sok önkéntes munkával. A táj szép lankás, helyenként idilli, az emberek olyanok, mint bárhol a világon. Kicsi falvakban aprócska ligetek, patakpartok, puritán templomok, egyszerű kis színpadok.  


Megférnek mellettük bográcsok, rétessel, kecskesajttal, körözöttel, miegymással hízelgő asztalok, helyi borokkal és pálinkákkal büszkélkedő falusi emberek. Vendégszeretet van, meg szép műsorok. Ez így együtt egy fesztivál. Egy egyszerű, szép kis felvidéki fesztivál. A mienk. Meg a Tied is, ha eljössz.
A Szikince Fesztivált 2006-ban indította útjára a Ghymes együttes, a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás és az esztergomi Eurohíd Alapítvány. A kezdeményezők célja egy magas művészi értékeket és helyi hagyományokat bemutató rendezvény volt, egyfajta felvidéki Művészetek Völgye, amely zenei és színházi élményekben gazdag szórakozási lehetőséget kínál, s ahol a műfaji sokszínűségnek köszönhetően mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Bár a szervezők köre változott, az alap koncepció nem: a cél az igényes szórakoztatás és értékteremtés, hogy a kulturális programon keresztül ismertessük meg a külvilággal az itt működő hagyományőrző egyesületek munkáját, a vidék turisztikai adottságait, a régió értékeit, és a fesztivál katalizátora legyen az elnéptelenedés veszélyével harcoló kistelepülések fejlődésének.
A fesztivállal szeretnénk segíteni a Szikince patak mentén megbújó 3 kis magyar falucskát is. Célunk ezen periférikus régió kulturális megújulásának segítése, valamint a rendezvény infrastrukturális fejlesztése is. A fesztivál hatásaként először Kisgyarmaton, aztán Zalabán, majd Garampáldon épült szabadtéri színpad, ahol nemcsak a Szikince fesztivál idején, hanem a tavasztól őszig terjedő szezonban többször is összegyűlnek a falubeliek különböző programokra. Számos új rendezvényük született, amelyek segítenek a helyi közösség megtartó erejének növelésében és az itt élők identitástudatának, a magyarsághoz való kötődésüknek erősítésében.
A fesztivált évről évre nagy várakozás előzi meg a falvakban, egyre többen kapcsolódnak be önkéntesként a szervezésbe, és a korábban gyengélkedő helyi hagyományőrző egyesületek is új erőre kaptak. Hasonlóképpen fedezték fel az itt élők az utóbbi rendezvényeknek köszönhetően sajátos gasztronómiai hagyományaikat, amelyeket ma már büszkén mutatnak be a látogatóknak. Közvetett célként megemlíthető tehát még a helyi folklór tevékenységek és a falusi turizmus ösztönzése a régióban.
Az idén a fesztivál színhelye ZALABA község, idöpontja: 2013. augusztus 31.
Program - Szikince Hagyományőrző Fesztivál

14.00 órától
Fellép:
- a Garam Menti Néptáncegyüttes (Léva)
- a Lontói Palóc Néptáncegyüttes
- az Ipolypásztói Asszonykórus
- a Százdi Citeraegyüttes
- a csatai Rozmaring Éneklőcsoport
- a Veresegyházi Bokréta Tánccsoport
- valamint Herman Mónika és Herman Ákos mesemondók

16.00 órától Boka Gábor komédiás17.00 órától Régimese zenekar Somorjáról: egy 13 művészből álló produkció;…a népzenétől a világzenéig, a népmesétől a jazzig – a közös zenélés örömével…


20.00 órától Ladánybene 27

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x