Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-08-29   2,519  
0
Vajon, hány embernek sikerül, megvalósítani gyermekkori álmát,vagy tervét. Mert semmi sem lehetetlen, sőt, olykor a nagy álmok könnyebben megvalósíthatók, mint azt az ember gondolná, csak bele kell fogni. A mai fiataloknak erre sokkal nagyobb  esélyük van  mint a szüleik korosztályának, tehát tessék csak bátran álmodni és magasra tenni a mércét!  


Amikor a kíváncsiságomat igyekeztem oltatni, az interneten rákerestem az úriemberre. Hogy is kezdjem  ezt a nem mindennapi sikertörténetet... Amikor megpillantottam fantasztikus fotóit, tátva maradt a szám. A legnevesebb magazinokban láthatók lenyűgöző fotói, felcsillant a szemem. Egy ilyen tehetséges fiatalember vajon, hogyan jutott el idáig?  A hazai lapok biztosan nem is ismerik  öt, akinek nap mint nap megadatik része lenni a világ dolgainak, ismert embereket kap lencsevégre mint például Michael Jacksont, Dustin Hoffmant, Angelina Joliet, Brad Pittet, Levis Hamiltont, Michael Schumahert, Robbie Williemst, az U2  zenekar tagjait a Rolling Stonest, Eva Greent, Tom Cruist, Kate Mosst, Mary Elizabethet, Cameron Diast, Liza Minellit, James Brownt, Paris Hiltont, Piere Brosmant, Madonnát,  Michael Mooret, Jason Stathont, Daniel Hirst, Erzsébet királynőt,vagy az angol királyi család tagjait....

Felsorolni is sok a sok–sok hírességet,  irót, politikust, müvészt, a nevezetes eseményeket és  a világ számtalan fantasztikus csodáját amelyeket az olvasók elé tár nap mint nap...

De, hogyan is kerül a csizsma az asztalra? teszem fel magamban a kérdést, milyen út vezet Érsekújvárból-Londonig, hogyan lesz valakiből sajtófotós és hogyan kerül ilyen közegbe?
Mielőtt mindezekre a kérdésekre választ kaptam volna, többször megkerestem e-mailben Deme Dánielt és semmiképen sem sem akartam kihagyni a nagy találkozást, igy hát egyeztettünk és néhány napi  itthon tartózkodása alatt időt szakitott egy kis interjúra. Néhány nap múlva pedig  már Budapesten volt találkozója Andy Wajna film producerrel.-Kezdjük akkor talán a legelején itt Érsekújvárban születél és ide jártál iskolába is ?

-Hát igen, itt láttammeg a napvilágot és itt kezdtem iskolai tanulmányaimat is.

-Ezek után a fővárosba Pozsonyba kerültél iskolába?

-Igen a szüleim  a Pozsonyi magyar nyelvű gimnáziumba küldtek tanulni.

-A gimnázium után, milyen egyetemet választottál ?

-Egyetemre Prágába jelentkeztem, ott volt egy híres régész szak, de sajnos nem vettek fel, így egy évig ásatásokon  vettem részt, de rájöttem, hogy engem az emberi kultúra jobban érdekel - a vallás a művészet, filozófia nagyobb belátást enged az emberi természetbe mint az ásatások. Elkezdtem hát dolgozni a Prága-i Zsidó múzeumban. Ez által jobban elgondolkoztam  a vallás kérdésein... Beiratkoztam  a Károly Egyetem teológiai szakára, ahol az ókori nyelveket, történelmet és vallástant tanultam. Kaptam közben ösztöndíjat, de a tanulás mellett dolgoznom is kellett - voltam japán idegenvezető, régész, harcművészet-oktató és fotós. Még Prágában kezdtem el komolyan fotózni.

-Elérkeztünk tehát ahhoz a kérdés sorozathoz,hogy hogyan is kerültél Londonba és hogyan is lett belőled sajtófotós?

-Tehát Londonba a prágai tanulmányaim befejezésével kerültem egy ottani egyetem  felajánlotta,azt hogy ott elvégezhetem a doktori diplomámat.Sikerült közben kiadnom két könyvet angol nyelven.Több sajtóirodának elküldtem a fotóimat amely közül az egyiknek  elnyerte tetszését fotóim a mai napig nekik dolgozom.Főleg a szórakoztató ipart, színészeket,zenészeket, hírességekket fotózok.Egy bizonyos idő után  kerestem annyi pézt a fotóimmal,hogy minden más állásomat felhagytam  és azóta csak a fotózásból élek három nagy sajtóirodának is dolgozom,szabadúszóként.

-Én meglepődtem a fotóid láttán  beszéljünk egy kicsit a képeidről,láttam egy fotódat ahol az U2 együttes tagjai egy könyv bemutatón a földön ülnek,hogy sikerült egy ilyen remek fotót készíteni róluk?

-Egy könyv üzletbe volt megkérték az U2 együttes tagjait,hogy üljenek le, de mivel nem volt szék a fiúk a földön foglaltak helyet.

-Egy másik képeden pedig Erzsébet királynő egy lóra mosolyog?

-Hát igen azt tudni kell,hogy az angoli királyi család tagjai gyakran vesznek részt különböző rendezvényeken  és Erzsébet királyné szereti a lovakat is.Sikerült egy olyan pillanatot elcsípnem amikor el is mosolyodott.

-Hát igen végignéztem a fotóidat minden fotónak megvan a maga kis története,az ifjú királyi párt is gyakran fotózod,milyenek az uralkodók?

-Hát igen nagyon sokat lehetne beszélni a fotókról,hogy mikor és milyen körülmények között készültek az olvasó  sokszor tisztában sincsen azzal, hogy egy fotós min megy keresztül,hogy azok a nem minden napos fotók elkészüljenek.A sajtóiroda gyakran kap felkéréseket, hogy az angol királyi családról  is készítsünk fényképeket igy több száz olyan fotó is készült amelyen az angol királyi család tagjai láthatók.

-A napokban a világ William és Kathe újszülött gyermekétől volt hangos  a világ sajtó sikerült neked is készítened   fotókat az ifjú trónörökösről?

-A sajtóirodának ahol dolgozom addig szabadságra sem akart engedni,mig ezt ezt a gondot meg nem oldom.Mivel mindenki az újszülött érkezését várta nagyon sok országból érkeztek fotósok az eseményre voltak akik napokig ott álltak a bejáratnál. Ahogy nézegettem a helyszínt egyszer csak meg pillantottam a BBC televíziós társaság, kameráját egy utcalámpa tetején.Utána néztem, hogy kié a kamera engedélyt kértem és megkaptam, hogy a fényképező gépemet az ő kamerájuk felé helyezhessem el és távirányító segítségével hozhassam működésbe, egy fickót megkértem, hogy figyelje éjjel nappal bármilyen mozgás is van . Aztán megérkezett az angol királyi család tagjai, és William és Kathe is kilépet a kórház ajtaján karján az újszülött gyermekkel, a  távirányító segítségével fantasztikus képek születtek.

-A  Dustin Hoffman fotó ahol egy zebra mellet áll az hol készült?

-A Hoffman fotó egy film bemutató  kapcsán kaptam lencsevégre.
Aztán láttom Mihael Jackson  fotóját vajon hány olyan képe van Daninak olyan világ sztárokról aki már nincsenek közöttünk.Deme Daniel sajtófotósnak fantasztikus gyűjteménye van világsztárokból,ismert emberekből ő az a szerény fotográfus aki ha megpillantsa London városába sétálni bármelyik világsztárt nem kapja elő fényképezőgépjét, mint azt teszi olykor  a paparazzi fotósok akik  mint kiéhezett hiénák lesik a világsztárok lépteit és képeiket  a bulvárlapok címlapjain hozzák  a sajtómágnások.

Mert ugye a lapnak el kell adnia magát, szegény Lady Diana is a paparazik áldozata lett.
Daniel egy szerény fotográfus aki igyekszik lencsevégre kapni az adot időben  az adott pillanatot igy próbálja megörökíteni a valóságot.

Hogy mikor következik be az a pillanat amikor Deme Daniel sajtófotóit idehaza Szlovákiában is megcsodálhassa  a közönség egy fotó kiállítás keretén belül. Remélem minél hamarább ők is elcsodálkoznak a művész tehetségén és fantasztikus idő utazás keretén belül részesei  lehetünk mi is az eseményeknek,,Daniel objektívján keresztül .Lehet, hogy 2014-évben találkozhatunk Deme Daniel fotóival,nemcsak szülő városában Érsekújvárott,hanem Pozsonyban, Prágában és Budapesten. is. Kár lenne kihagyni  a remek alkalmat a közönséget megfosztani a képek látványától.Daniel filozófiájával érve jó helyen, jó időben ott lenni.,és kihozni magadból  a legtöbbet.Igy születnek meg a fotós remek művek,amelyek láttán az ember olykor elmosolyodik,A fotók tükrözik  a szépséget, a pillanatot, a momentumot a tükröt amelyet elénk tár a társadalom kíváncsi rétege felé aki mindig igyekszik szomját oltani érdeklődésével..

Ha valaki fotózott koncertet, vagy más eseményt az tudja ahol hires emberek jellenek meg csak néhány perc adatik meg a fotósnak,hogy elkészithessék fotóikat.Résen kell lenni, hogy el csípjék azokat a pillanatokat itt nincs ismétlés, itt nem lehet hibázni, gyorsnak, ügyesnek és rátermetnek kell lenni aki ebből a szakmából akar élni.Deme Daniel az az ember akiben megvan minden adottság és tudja is a fotós etiketet, képein pedig  fényt vetítenek mint a templomok falán az angyali Madonna.

- Szeretném megköszöni a beszélgetést, és további sikereseket kívánok.Deme Dániel fotóiból:TELEK LAJOS
FOTÓK.DEME DANIEL

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x