Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-09-16   2,157  
0

A párkányi nagy csata 330. évfordulója alkalmából kiállítást rendeznek a Párkányi Múzeumban esztergomi és lengyel múzeumokkal közösen „A párkányi csata és Esztergom bevétele“ címmel. A sok nép fiaiból verbuválódott keresztes hadak Sobieski János lengyel király és Lotharingiai Károly herceg vezetésével, 1683. X. 9-én véres csatában ütköztek meg a török várvédőkkel, akik felett fényes győzelmet arattak.
A kiállítás szeptember 27-én nyílik és 2013. év végéig tekinthetik meg az érdeklődők.
A téma iránt érdeklödök figyelmébe ajánljuk továbbá a 320-ik évforduló alkalmából kiadott könyvet, amelyet a Limes Anavum PT jelentetett meg.  

A szobor és alkotója: 2008. október 24-én, a Párkányi csata 325. évfordulója emlékünnepségének keretében Győrfi Lajos szobrászművésznek nyílt  kiállítása a városi múzeumban. A szobrász impozáns köztéri szobrát másnap avatták fel Párkányban.
A Püspökladányban élő művész a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tökéletesítette szakmai felkészültségét olyan mesterek irányítása alatt, mint Borsos Miklós és Rátonyi József. A nemzetközileg is (el)ismert művész a számos hazai kiállítás mellett sikerrel mutatkozott be Ausztriában, Hollandiában, Dániában, Olaszországban, Romániában, Németországban és Szlovákiában is. Munkássága elismeréseként szépszámú díjban részesült. Elsősorban köztéri alkotásai azok, amelyek legfőképpen jellemzik őt.
„Par excellence köztéri szobrász” – így jellemezte őt Prokai Gábor művészettörténész, a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus főosztályvezetője. Nem véletlenül, mert köztéri alkotásai megtalálhatók Európa számos országában, sőt az Amerikai Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban is.
Az idei évben a Párkányi városi muzeum  330 évfordulóját ünnepli a város a P árkányi csatának ahol a kiállitás egyik atrakciónak igérkezik újból  Győri Lajos  Sobieski János kis plaztikai szobra tudtuk meg Juhász Gyulától a városi muzeum vezetőjétől.

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x