Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-09-22   2,261  
0
Nem csalódtak, akik ellátogattak két hete szombaton a párkányi Hotel Phőnix elé. Egy lélegzetelállító motoros akrobatikus show műsort láthattak az érdeklődők. Nem kaszkadőr bemutatót, show műsort. Hiszen a kettő nem ugyanaz. Többek között ezt is megtudtuk Szabó Ákos nyilatkozatából, aki az est  egyik igazi főszereplője volt.  


- Mesélj nekem arról hogyan jött az ötlet, hogy kaszkadőrködj?
- 1998-ban külföldön jártam, és ott találkoztam először az ilyen jellegű motorozással. Meguntam a gyorsaságot és rájöttem, hogy nagy köbcentis motorral is lehet lassan motorozni, csak fel kell dobni valamilyen érdekességgel. 11 éves korom óta motorozok, de ennél jobban még semmit nem élveztem.

-Aki igazán kíváncsi rátok hol tud találkozni veletek?
- Filmekben még nem szerepeltem, de videoklippekben már igen. Ez nem kaszkadőrködés, szögezi le Ákos, hanem akrobatika. Itt nem kell ablakokon kiugrálni vagy az égő motorról leugrani. Ez más, de itt is nagyon fontos a rátermettség és úgyszintén az ügyesség.

- Úgy tudom, a Te   egész életed a motorozásról szól…
- Igen. Ez a hobbim és a munkám is. Ugyanis civilben egy motoros  Suzuki cégnél dolgozom, mint biztonságtechnikai oktató. Hogy mire is oktatok? Hogy hogyan lehet túlélni motorral az utakat. Ez nem olyan, mint egy rutinoktatás. Ezzel azt szeretnénk megtanítani, hogy városi forgalomban hogyan oldhatjuk meg a veszélyhelyzeteket. Sajnos az akrobatikus motorozás nem igazán kifizetődő. Amit egy-egy fellépésért, bemutatóért kapunk, azt rá is fordítjuk a motorok karbantartására, felújítására.

- És a család mit szól ahhoz, hogy ilyen veszélyes dologgal foglalkozol? A motorosokra utóbbi években akkor figyeltek oda amióta Talmácsi Gábor világbajnok lett, Őt nem ismered?
- Anyukám eleinte féltett, de mivel ő is gyerekkora óta motorozik, így nincs belőle probléma. Elmondhatom, hogy ezt az érzést, a motorozás feelingjét az anyatejjel szívtam magamba.
Ezek után mit is lehet mondani? Talán annyit, hogy felügyelet és hozzáértők nélkül meg ne próbálják ezeket az akrobatikus mutatványokat. Talmácsival nagyon jó barátok vagyunk, nemrégiben megnéztük a Talma gyermekkori fotóit, jókat nevetünk amikor az ifjú Talma egy motoron ült lehetett vagy 5 éves.

Aztán szóbakerül még, hogy voltak e már a Felvidéken. Nemrégiben Kassán jártak meg voltak már Kamocsán is. Amennyiben hívják őket, szívesen utaznak 7 tagú társsaságukkal fellépni határon túl is akár Párkányba és  Érsekújvárba  is ha meghívják őket. A produkcióban láthatunk világító motorokat, tanúi lehettünk ahogy elégették a gumit. Gábor még hozzá tette, van látványos pirotechnikával felszerelt programjuk is, csak ahhoz megfelelő feltételek kellenek.
Telek Lajos   
Fotó: Telek LajosEz a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezet kóstolja meg Ön is a Organó Gold kavét!

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x