Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-09-28   2,589  
0
Nehezen tud az ember próféta lenni a saját hazájában, de Kremmer Dezső próféta a saját hazájában,vagy falujában Bényben.
Aki eddig látta alkotásait amelyek rendkívüli kézügyességet igényelnek, csodálatosnak vélte őket. Amikor az ember meglássa Dezső gravírozott tojásait, megdobbant a szíve, mert amit ő alkot az valami különleges. Nagyon sok mindent felhasznál, a természet adta virágokat, a pillangókat, az utóbbi időben már gyönggyel is díszítette a tojásokat. A tojás törékeny, az üvegtől is sokkal törékenyebb dolog. Betegsége után saját magát ösztökélte erre a művészetre, amely aztán így kibontakozott és most Magyarországon és Szlovákiában több helyen ismerik őt.  

 
Kremmer Dezső magáról így vall: „Én nem tartom magam művésznek, mondjuk a tojás szerelmese vagyok." Kátránypapírgyárban dolgozott, most rokkant nyugdíjas. A szakmájához semmi köze a tojás faragásnak, nagyon sok minden érdekeli, próbált faragni, esztergálni, kaktuszt gyűjteni, kertészkedni. Végül a tojásfaragás mellett döntött. Minden méretű tojás megtalálható, a fürjtojástól a strucctojásig az alkotásai között.Hogy mi ihlette? Volt egy betegsége, sajnos elég komoly, amiből sikerült elég jól felépülnie, és utána a sok idővel valamit kezdenie kellett. Vett egy gravírozó készletet, próbált üvegre gravírozni, csak az már nem elégítette ki, jöttek a gépek, amivel ezt sokkal pontosabban meg lehetett csinálni. Majd jöttek a húsvéti ünnepek és kifejlesztett magának egy technikát, amivel meg tudta fogni a tojást. Először megtanult lyukakat csinálni, és fokozatosan bővültek a minták, a motívumok. Most már az elképzeléseit rá tudja vinni a tojáshéjra. Bizony előfordult munkája során, hogy három napig dolgozott egy tojással, és a végén csak a port ki akarta kifújni belőle, s kirepült a kezéből, összetörött.

„A tojásnak is megvan a saját maga egyénisége és udvarolni kell a tojásnak, hogy megmutassa, hogy mi lakozik benne" – mondja Kremmer Dezső.

A strucctojásból készített ékszertartóját használni is lehet, ki van bélelve is. Az a célja, hogy ne húsvéti tojásokat készítsen, hanem dísztárgyakat. Például az egyik tojást egy 70. születésnap alkalmából készítette a mester.De mint ahogy mondta Mága Zoltán hegedűművésznek is készített már egy remekművet.Az 2014 évben Pozsonyban is lesz két-hónapos kiállítása Fantasztikus remekműveinek egyes darabjait olvasóink is megcsodálhassák.
Telek Lajos   
fotók: Telek LajosEz a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezet kóstolja meg Ön is a Organó Gold kavét! 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x