Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-10-01   2,455  
0
ÉLMÉNYBOMBA ROBBANT – Párkányban , Rimaszombatban, Érsekújvárban és legutóbb Esztergomban. 2013-év legjobb koncertjét láthatták. Ha elfogadják azokat a sorokat amelyeket írok  és azokat a titkokat amiket megtudtam...
Lendületes, vérpezsdítő, magával ragadó, látványos. Talán ezekkel a szavakkal lehetne összefoglalni a Irish Dance Experience című táncshowt, amelyet én a párkány-i  városi kultúrházban láttam- a szervezők telt házas produkciót rendeztek. A két órás lebilincselő műsort nézve legszívesebben a néző maga is táncra perdülne.  


Michael Flatley neve már a kilencvenes évek óta beépült a köztudatba, gyors és dinamikus előadásai, profi táncosai, lendületes zenéje sok tánc és zene iránt érdeklődőt magával ragadott, és valóban csak a fanyalgók szűk rétegének nem voltak kedvére ezek a műsorai. Előadásait mindig nagyon fejlett hang- és fénytechnika jellemezte, és a tánccsapat vezetőjeként örökre beírta magát a történelembe.
A Catherine Gallagher vezetésével létrejövő Irish Dance Experience Show kicsit más, mint Flatley-é, ha lehet ezt igazán mondani kicsit jobb, kicsit közelebb állhat a magyarok szívéhez, ugyanis produkciójában  igyekszik becserkészni a helyi, magyar motívumokat is.A produkciója tartalmazza a fantáziával teli és eredeti show-műsort, amelyben a tánc és a zene együttese igazi műalkotássá áll össze. Jól mutatja ezt már címe is, experience azaz élmény. Ez az amit kap a közönség a lehető legnagyobb adagban, a lehető legjobb hatásfokkal.
Az ír sztepptánc legkiválóbb táncosaiból álló együttes kíséri Catherine-t, így összesen tizenöten szórakoztatják a közönséget, ami a lélegzetelállító showban kapja meg végső formáját. És mi ez a show? Az általuk táncolt ritmusra megmozdul a láb, a szem szinte alig tudja követni az elképesztő ritmusú táncmozdulatokat és a zenét, mindettől az egésztől pedig az ember hátán valósággal végigfutkos a hideg. Hatalmas életörömet sugároznak magukból a táncosok, és ez átragad a közönségre is, az előadók megmutatják miért is érdemes élni...

Nagy különbség a mindenki által ismert Flatley-től, hogy Catherine-ék nem történelemórának használják a show-t, nem ragaszkodnak a kelta történelem megkoreografálásához, sokkal inkább az ír mentalitás, életfelfogás bemutatására érzik magukat hivatottnak. Dinamizmust, életkedvet, örömet szereznek, miközben a néző maga is legszívesebben közéjük ugrana táncolni egy jót, az igazán lendületes és a halottakat is feltámasztó zenére.
Az ír táncnak két típusa van: az egyiket könnyű cipővel táncolják, és balett elemek vannak benne. A másikhoz nehéz cipőt használnak, amely üvegszállal van megerősítve a sarkán és a fejrészén. Ez a tánc az amerikai sztepphez hasonlít, de a test nem olyan laza. Az Esztergomi-i esti show-nak kilencven százalékában nehéz cipőt alkalmaztak a táncosok, ami tovább nehezítette az amúgy sem egyszerű táncmunkájukat. Egyik legsikeresebb számuk a zenét is nélkülöző táncverseny volt, ahol csapatuk két részre szakadva egyfajta színjáték formájában bizonyította egymásnak képességeit, majd együttesen nyűgözték le a közönséget.

Az előadás érdekessége,talán az hogy magyar elemeket, motívumokat is tartalmazott, amelyben a Princess együttes ütemes és a végletekig lendületes zenéire ropták. A csapatot kiegészítő vonósok és a dobos szerepe, a táncok közötti szünetek kitöltésére volt alkalmas, amely előadásokból a dobos szólója aratta a legnagyobb sikert a körülbelül 500 fős nézősereg között.

Mindent egybevetve egy olyan show-t láthatott a közönség tavaly Párkányban , Rimaszombatban és Érsekújvárban  amit az idén a csapat tagjai folytattak Esztergomban is . Amelyre gondolom még sokáig fog emlékezni, és minden bizonnyal a csapat következő alkalommal történő látogatásakor is nagy számban látogat el a fellépésre. A siker ugyanis biztosan meggyőzte a táncosokat, hogy a 2013-ban induló világkörüli turnéjukat követően remélem újra visszalátogatnak Szlovákia  városaiba is .

Catherine Gallagher néhány éve jött Magyarországra, átvett egy már működő ír sztepp tánccsoportot, sőt tánciskolát is alapított a műfajra. Hogy hova jutott mesterként a tanítványaival, ezt a show-t láthassuk a a Párkány-i, Rimaszombat-i  és Ersekujvári művelődési házak színpadán. Az ír sztepptánc egy életerő megnyilvánulása, most ilyen színpadi változatban Catherine Gallagher számos aranyérmet tudhat magáénak; versenyzői pályafutásának csúcsa az Írország Nemzeti Bajnoka cím elnyerése volt.. 1997 júliusában csatlakozott a Riverdance Show-hoz.

- Catherine Gallagher, a világhírű Riverdance Show egykori táncosa, ír bajnok és világbajnoki bronzérmes álmodta meg a a  művelődési házban bemutatott ír sztepptánc show-t. Ennek ellenére  én úgy láttam az idei esztergomi viszonylatban magas (bár a budapestiekhez képest jócskán leengedett), közel ötezer forintos jegyárak sokakat távol tartanak, mégis majdnem megtelt a várszínpad ezen az estén, aminek elvárásait a Riverdance Show vagy élő, de legalább televíziós élményei alapozhatták meg. Ha ír sztepp, akkor géppuskalábak. Ez az emlékeim vannak nekem Michael Flatley óta,akinek produkcioját még Budapesten láttam és gondolom azt,hogyha valaki nála táncolt, nyilván hozza ugyanezt a tudást. Az a plakátokról nem derült ki, hogy a csapat nem ír, csak Catherine Gallagher ír, ami nem baj, csak nem mindegy. Catherine Gallagher nem csak megálmodta ezt a műsort, ő a koreográfusa és a szólótáncosa is, valamint az is kitűnt: a csapat példaképként követhető tanára is. ,,Amikor 2001-ben Magyarországra jöttem, mesélte  az esztergomi fellépés után  Catherine Galla-gger bevállaltam egy már működő ír sztepptánc csoportot, aminek neve: Steps of the Celts. És mivel az utóbbi években nagyon népszerű az ír sztepp - Mischael Flatley tevékenysége és néhány magyarországi megjelenése nyomán -, nyomban tánciskolát is alapí-tottam.
Hogy mire jutott mesterként néhány év alatt Chaterine Gallagher, ezt láthatjuk - a színpadon.

Az Irish Dance Experience Show a saját produkcióm, kétfelvonásos, egész estét betöltő műsor. A teljes első részt tekinthetjük bevezetésnek, ahol megkapjuk az alaphangulatokat: kelta kereszt szimbólumával megidézett cseppnyi misztikát, a tündérvilágot idéző élőzenei betéteket, és a világ élvonalába tartozó pezsdítő táncműfaj ízelítőjét. A látvány, a hangzás, a fények, a kosztümök mind egy jó színvonalú showműsor kellékei, rendbenlévőleg, az ütősebb második részben pedig kezdődik a tényleges pezsgés, a fürge lábak pergő tánca itt kezd hasonlítani arra a géppuskaropogásra, amit mi gondoltunk. Így van az egész kitalálva. Az én előadásomban történet nincs, nem is kell, a közönség különböző ír táncokat láthat újraalkotva, és egy ünneplésre alkalmat adó, rendkívül közönségbarát jelet: eddig Magyarországon töltött néhány éve alatt nagyon megkedveltem a magyarokat, és szeretnék is a kedvükben járni, készített tehát egy koreográfiát Brahms egyik magyar táncára is.

Azt nem mondhatni, hogy a színen az ír lélek öltene testet, de kétségtelenül hatással van a zene és a tánc erejének találkozására. Láthatjuk, hogy e műfaj aktív rajongói (a táncosok) szépen haladnak a Gallagher-iskolában. És ez a haladó csoport igényes, élvezhető és szórakoztató hátteret képes adni a szép Catherine műsorához. Leleményes a koreográfia, kápráztatók a színek, felemelő a kompozíció. A Magyar táncok ritmusára a nézők lábai is járnak a széksorokban. Egy fantáziadús, sosemvolt világba kirándultunk, amit úgy hívhatnánk: újrateremtett hagyomány. Egyfajta életerő megjelenésének egy színpadi változata. A The Irish Dance Experience, Magyarország független ír sztepp tánc társulata.
Néhány információ Catherine Gallagher Ír Sztepptánc társulatáról:

Catherine Gallagher világhírű társulata 2005 óta van jelen Magyarországon. Catherine Gallagher (Írország Nemzeti Bajnoka, a Riverdance show elit Flying Squad csapatának volt szólótáncosa) művészeti vezetésével. Céljunk, hogy professzionális ír sztepp táncművészeket képezzenek ki, akik oszlopos tagjai lehetnek majd ennek a fiatal lendületes csapatnak. Catherine Gallagher Ír Sztepptánc társulata csak a tavalyi évben több, mint 30 előadással jutalmazta meg a hazai közönséget, amelyet hatalmas érdeklődéssel és elismeréssel fogadott a nagyérdemű. Vendégművészeink között jelen van Michael Patrick, aki jelenleg a Riverdance első szólistája) és Barry Jhon a Lord of the Dance első szólistája.

Catherine Gallagher az esztergomi interjúban igy ecsetelte törekvéseit,,Én úgy gondolom,hogy a közönség keresi a fiatal,új arcokat és lábakat keresi az ir tánc produkciók világában.Michael Flattly,Jean Butter és Colin Dunne nagyon tehetséges táncosok,aki engemet is inspiráltak,de úgy gondolom ,hogy eljött az ideje annak,hogy végre megmutassam  a világnak saját kreatív képességeit.Régebben nagyon sok produkció  használta fel műsorában a kelta legendákat,mítoszokat,motívumokat én azonban úgy gondolom,hogy csak összezavarják a nézőket és mindig eltérnek a történetektől.Nem akarok a közönség részére úgy mond történelemórákat  tartani.Talán Én inkább azt szeretném elérni,hogy a közönségem megtapasztalja az ir tánc mélységeit és maguk érzékeljék,hogy ezt az erőteljes és dinamikus művészi kifejezésmódot! Azt a show műsort amelyet tavaj Szlovákiában is elhozott  és a közönség is megtekinthet,azt Catherine álmodott meg és  és állította színpadra.A  Fantasztikus produkció  úgymond kivan találva töviről ,hegyire,semmit sem bíznak a véletlenre.A látvány magáért beszél  a gyönyörű jelmezek,az élő zene,a látványos díszlet,mind csak tovább fokozza a látvány hatását,amelynek részesei lehettek mindazok akik jegyet váltottak erre a nem mindennapi produkcióra. Catherine dinamikus,szenzációs,és lélegzet elállító tánc produkciójában,az  ir táncnak színpadi változatában,olyan koreográfiák valósulnak,meg amelyet ember még  soha nem látott.,és amelytől szó szoros értelmében leessik az ember álla.

Szavakban mondatokban alig lehet megfogalmazni azt a látványt,öszhatást amelyet képes a tánc csapat össze hozni.
Aki jegyet váltottak akár a Párkány-i vagy a Ersekujvári vagy Esztergom-i előadásra azok egy világprodukcionak voltak részesei ezen az estén,ez a produkció nem ismer határokat ,nem ismer nyelveket ez a produkció bárhol a világon mindig ugyan arról az életörömről és persze a táncról szól.
Telek LajosEz a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezet kóstolja meg Ön is a Organó Gold kavét! 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x