Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-10-09   1,310  
0

A Füleki Vármúzeum új kiállításokkal köszönti az őszt. A vár Bebek-tornyában 2013. szeptember 20-án két új kiállítás nyílt meg. A „Liliomos évszázad – a szlovákiai magyar cserkészet története kialakulásától napjainkig 1913–2013“ című tárlat szervezője a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a Kuckó Polgári Társulás és a füleki 47. sz. Koháry István Cserkészcsapat.  A vándorkiállítás bemutatja a cserkész eszmeiséget és a szervezet aktivitásait. Betekintést nyújt a mozgalom világ szintű megalapításának körülményeibe. A szlovákiai magyar cserkészet gazdag története kevésbé ismert régiónkban. A kiállított tárgyak végigvezetik a látogatót a szervezet történetének száz évén a megalakulástól kezdve a két világháború közti időszakon és a szocializmus évtizedein keresztül a rendszerváltást követő újraszerveződésig. A bemutatott emlékanyag a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, a komáromi Kuckó PT, a Szlovákiai Magyar Cserkészek Cserkészgyűjteménye és a Füleki Vármúzeum gyűjteményeiből, valamint magánszemélyektől származik.

A Bebek-torony ötödik szintjén a Füleki Vármúzeum önálló kiállítása nyílt meg „A mi várunk, a mi büszkeségünk – a füleki vár ábrázolásai” címmel. Kurátorai Illés Gábor és Mesiarik Marian. A vár évszázadok óta a régió és a város reprezentatív és szimbolikus objektuma. Első ábrázolásai az 1593-as töröktől való visszafoglalás idejéből származnak. A tárlaton a történelmi metszetek mellett megjelennek a koronként változó ideológiához kapcsolt ábrázolások  pásztoreszközökön, füleki zománctermékeken, ajándéktárgyakon, füleki civil szervezetek logóin és 20. századi giccsek formájában. A toronyban installált két kiállítás 2013. november 15-ig tekintehtő meg.

Az érdeklődők az „Egzotikus rovarok Michal Zachar magángyűjteményéből“ című kiállítást a Városi Honismereti Múzeumban október 16-áig tekintehetik meg. A bemutatott preparátumok – főként trópusi lepkék, bogarak, skorpiók és pókok – többsége a gyűjtő dél-amerikai, afrikai és ázsiai expedícióiról származik. Mellettük néhány terráriumban elő példányokkal is találkozhat a látogató. 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x