Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-10-16   1,813  
0

A Limes – Anavum Regionális Honismereti Társulás szervezésében kerül sor a Párkányi Csata 330. évfordulójának alkalmából megrendezésre kerülő megemlékezésre.
Időpont: 2013. október 19, 14 ó
Helyszín: Párkány, Római katolikus templom
Az ünnepi hálaadó szentmise keretében közreműködik: Pálmai Árpád egyházzenész, karnagy Esztergomból és Juhász Gyula versmondó
Ünnepi beszédet mond: Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár és Szesztay Ádám stratégiai főosztályvezető
A szentmisét celebrálja: Kiss Rigó László szeged-csanádi megyés püspök
A szentmise után koszorúzásra kerül sor a Sobieski szobornál  A jelentős történelmi eseményre való megemlékezés-sorozat már nyár végén elkezdődött a városban. Lengyel turisták százai rótták le tiszteletüket III. Sobieski János lengyel király bronz lovas szobránál a templom mellett az évforduló apropóján felállított emlékműnél.
Szeptember 11-én 200 lengyel motoros lepte el a várost, akik hazájukból indulva Esztergom- Párkány – Bécs vonalon teszik tiszteletüket egykori királyuk győzedelmes csatái útvonalán.
Esztergomi koszorúzásuk után, reggel részt vettek a Bazilikában lévő szentmisén, majd átkeltek a Mária- Valéria hídon és a szobornál tették tiszteletüket. Itt elmondtak egy imát, majd rövid történelmi ismertetőt kaptak vezetőjüktől, koszorúztak, s elénekelték himnuszukat. A csapatot elkísérte Lengyelország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa Piotr Lebek is. Párkányban a csapatot a LIMES – ANAVUM PT vezetősége várta és köszöntötte.
A megemlékezés-sorozat következő rendezvénye a városi múzeumban lesz, szeptember 27-én, amikor a városi napok keretében megnyitották a Párkányi csata emlékére készített dokumentum kiállítást.
Október 5-én az ausztriai lengyel lap a POLONIKA szerkesztői jöttek el megkoszorúzni Párkányban az emlékművet.
A LIMES – ANAVUM Regionális Honismereti Társulás október 19-én egy hálaadó magyar – lengyel szentmise keretében tart megemlékezést a 330. évforduló alkalmából.

A párkányi csata néven ismert ütközetet 1683. október 7–9. között Sobieski János lengyel király serege vívta a Kara Musztafa vezette török csapatok ellen. Miután a Habsburg-lengyel hadsereg szeptember 12-én tönkre verte a Bécset ostromló törököket, Sobieski a visszavonuló Musztafáék után eredt, azzal a szándékkal, hogy Érsekújvárt és Esztergomot is visszaszerzik a törököktől. Október 7-én csapott össze a két hadsereg, a csata első ütközetei kétezer lengyel katona életét követelte. Másnap azonban megérkezett Lotaringiai Károly sereg, így együttes erővel képesek voltak megfutamítani a török csapatokat. A győzelem lendületében Sobieskiék ostrom alá vették Esztergomot is, a várat birtokló Ibrahim pasa végül október 28-án feladta a küzdelmet, a város 140 éves török hódoltsága így véget ért. A párkányi és az esztergomi csata után tehát Magyarország északi részeit megszálló török csapatok visszavonhatatlanul vereséget szenvedtek és az út Magyarország felé nyitva állt.
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x