Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-10-16   2,330  
0
Több évtizednyi szünet után ismét szüreti felvonulást rendeznek Kölbölkúton. Október 19-én 13 órától nagyszabású szüreti fesztiválra várják a községbe a finom borok és ételek kedvelőit.  


„A hagyományos szüreti felvonulás mellett lesz ökörsütés, a vendégeket kemencés rétessel, vadpörkölttel, cigányzenével és minőségi borokkal várjuk” – mondta Halász Róbert, a HR Winery pincészet tulajdonosa. Az 1993-ban alapított vállalkozás a dél-szlovákiai borvidékhez tartozik. 240 hektáron termesztenek szőlőt. A szőlőtőkék mellett – amelyek közül a legöregebbek ötvenévesek – gyümölcsös terül el, ahol javarészt barack-, alma- és szilvafák találhatók. „Családunkban nagyapám foglalkozott szőlőtermesztéssel és borkészítéssel, de csak kedvtelésből. Én mezőgazdasági főiskolát végeztem, a helyi termelőszövetkezettől bérelt területen kezdtem a gazdálkodást. Később fokozatosan felvásároltam ezeket a földeket. Sok energiát és pénzt fektettem a fejlesztésbe. Hosszú távon beigazolódott, hogy jó döntés volt. A szövetkezetek java része ugyanis – fejlesztések híján – lassanként tönkrement” – mondta Halász Róbert. A HR Winerynél a legnagyobb hangsúlyt a minőségre fektetik, aminek alapfeltétele a hozamkorlátozás, a kézi szüretelés és a gyors feldolgozás. „Jelenleg hatvan embernek adunk munkát. A szőlőt korszerű borászati technológiával, szabályozott erjedéses módszerrel dolgozzuk fel. Ennek célja, hogy a borok megőrizzék fajtajellegüket, az elsődleges aromákat, gyümölcsös illatukat és zamatukat” – fogalmazott a tulajdonos. A fehérbort rozsdamentes tartályokban tárolják, a vörösborokat magyar tölgyfából készült, 1500 literes barrique hordókban érlelik 6–18 hónapig, ami a borok egyedi ízvilágában is megnyilvánul. „A borfesztiválon a vendégek megkóstolhatják kiemelkedő szőlőfajtáinkból, a Rajnai és Olaszrizlingből, a Chardonnay-ből, a Sauvignon-ból, a Kékfrankosból, a Szentlőrinciből, a Pinot Noir-ból, a Dornfelderből, a Cabernet Sauvignon-ból és az Alibernetből készült borainkat is” – tájékoztatott Halász Róbert.

A köbölkúti szüreti fesztivált a HR Winery pincészet mellett az önkormányzat és a helyi szőlészek és borászok egyesülete is támogatja. A felvonulás 13 órakor a kultúrháznál kezdődik a helyi folklórcsoportok és kulturális egyesületek közreműködésével. A szekerek és hintók a falun keresztülhaladva érkeznek meg a pincészethez, ahol a résztvevőket a gasztronómiai fogások és minőségi borok mellett cigányzene várja.
Köbölkúti Szőlő és Bortermelők Egyesülete

Az elmúlt másfél évtizedben a bor Európában divattá vált. Néhány évvel ezelőtt még ritkaságszámba ment, ha egy fiatalt szépvonalú borospohárral a kezében láttunk, ma már a neves pincészetek és az alapvető borismeretek olyannyira a mindennapi kultúra részévé váltak, hogy bizonyos körökben ha valaki nincs tisztában ezekkel, csakhamar kirekesztve érzi magát.
 


Egyre többen vallják, hogy a bor a legrövidebb út az emberek között és a barátságnak különleges közvetítője. A tájak és az emberek a legszínesebben és legvonzóbban boraikkal kommunikálnak. A magyar ember elmaradhatatlan kulturális szükséglete még ma is, hogy legyen saját bora, hogy ezzel is kifejezhesse hagyományos vendégszeretetét.

Nemzetközi példák bizonyítják, hogy a borgasztronómia külföldön vezető helyet foglal el a rendszeresen kirándulók programjaiban, nálunk viszont - a néhány helyen tapasztalható kivételtől eltekintve - mindez még esetleges és csak szűk kört érint. Ennek egyik nyilvánvaló oka a vásárlóerő hiánya, de közrejátszik ebben a borkultúra alacsony szintje, a hiányos borismeret, a borturizmus kiforratlansága, a felkészületlen vendéglátók és a jól informált, képzett "túravezetők", valamint az információs-szervező központok hiányai is.

A helyzet megváltoztatásához azonban nem csak szavak, hanem tettek is kellenek. Nemzetközi példák és a hazai gyakorlat is azt bizonyítja, hogy a borturizmus generálásának egyetlen hatékony módszere a szájreklám. A bor bizalmi termék, éppen ezért nagyon fontos a pincék valódi világába elvezetni a látogatókat, népszerűvé tegye a pincelátogatást, hogy becsábítsa a látogatókat a hordók világába, azzal a nem titkolt céllal, hogy azok ismerőseiknek elmondva, szájhagyomány útján terjesszék az élményeiket, amelynek következményeként a jó bort kínáló arra érdemes pincék "búcsújáró" helyekké válhatnak.

Ahhoz, hogy a hazai borturizmus ölesebb léptekkel haladhasson előre szükség van tehát egy olyan eseményre, ami esetleg a határokon is átnyúló méretekben lenne képes mozgósítani a vendégfogadásra is alkalmas pincéket, borkedvelőket és megkönnyítené a fogyasztók számára az első lépések megtételét .

Elnök:  Szőcs Ferenc
Alelnök:  Burieta Marian
Kincstárnok:  Zahradniček Norbert
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x