Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  13-11-16   4,045  
0
Kétségbeesett és ugyanakkor képtelen próbálkozásokat tesz az MKP Érsekújvárban amikor megpróbál új szelet fogni vitorláiba.  A régen volt  népszerű tagok most úgy gondolják végre témára leltek, ráadásul pénzbe sem kerül és a postásnak sem kell messzire mennie. Komolyan és megfontoltan adták fel az utcanévtáblák pótlására irányuló kétnyelvű (!) kérvényüket és nincs kétség afelől, hogy a címzett is körültekintően fog eljárni ... lévén ő is MKP.  

A nevüket vállaló ill. az MKP-val együtt kampányolni kívánó magyarok Érsekújvárban  kifogytak, így a kezdeményezés mögött egy anonim Facebook csoport áll.  Az ügyet JUDr. Nagy Tibor  vállalta fel,  ő írta alá a városi hivatalnak címzett kérvényt.
Az ügyvéd úr az MKP színeiben indult a múltheti kerületi választásokon, és ő látta el párttársai jogi képviseletét abban a szabálysértési eljárásban is, amely keretében félélőségre szerettük volna vonatni az infótörvényt megszegő és adatszolgáltatást megtagadó városi cégek vezetőit.

"Az anonimitás célja az, hogy - kis város lévén - ne azt nézzék az emberek, hogy ki mondja illetve csinálja, hanem, hogy mi mond és mit csinál a csoport" nyilatkozták a csoport tagjai a bumm.sk portálnak. Mi viszont inkább bizalomvesztésre és hitelességi problémákra gyanakodunk. Anonimék szeretnék felejtetni a párt 20 éves szereplését - az elkótyavetyélt ingatlanokat, a városi cégekbe kiszervezett majd elsikkasztott vagyont, az egész csődtömeget amit felhalmoztak, mielőtt menekülőre vették a dolgot.  A fentebb említett adatszolgáltatás-megtagadás  pl. ilyen jegyzőkönyveket véd a nyilvánosságtól:
"... dňa 16.02.2010 predstavenstvo spoločnosti [Novocentrum] informovalo prítomných, že účtovná strata spoločnosti za rok 2009 je vo výške, ktorá presahuje hodnotu 1/3 základného imania...
Peter Plichta, predseda predstavenstva oznámil, že dňa 15.02.2010 obdržal písomné oznámenie od p. Róberta Bilišiča - člena predstavenstva Novocentrum Nové Zámky a.s. o vzdaní sa funkcie člena predstavenstva, podľa ust. článku 11. bod 5 Stanov spoločnosti Novocentrum Nové Zámky. V súlade s vyššie uvedeným článkom JUDr. Jaromír Valent vyhlásil, že sa vzdáva funkcie člena predstavenstva. Na tomto rozhodovaní Peter Plichta vyhlásil, že sa vzdáva funkcie predsedu predstavenstva, ktoré písomne adresoval formou oznámenia členovi predstavenstva p. Róbertovi Bilišičovi..."

Szerény meglátásunk szerint az MKP jobban tenné, ha figyelemelterelő kampányok helyett elszámolna az utóbbi 20 év tevékenységével és elhatárolódna eddigi megélhetési politizálásától. A kétnyelvű utcatáblák ügyét bízza bátran a polgármesterre (aki maga is MKP tag) esetleg terelgesse őt afelé, hogy bevezetésre kerüljön az önkéntes magyar nyelvoktatás a szlovák iskolákban is, ahol - mint iskolafenntartó - a polgármester szintén bír némi ingerenciával.
És ha Anonimék továbbra is ellenállhatatlan késztetést éreznek a magyar ügy támogatására, akkor kezdeményezzenek valós vitát közösségünk zilált állapotáról, annak okairól, a pártpolitika bomlasztó hatásáról, a kivezető utakról.
2013-11-17 20:12:31 Kurina Tibor
Hat igen....ugyanis most beadtak a tablak kerelmezeset, es mivel hat hozel 80 tablarol van szo nem keves penzbe kerul. Ezt be kell majd rakni a koltsegvetesbe. Azt amig megszavazzak, meg de facto penz is lesz ra, mig megrendelik a tablakat, nicsak mar a jovo evi onkormanyzati valasztasok ele nezunk... :) ez az oka, hogy a tisztelt csoport egy evig ult a listan es csak most adja be. Meglepodve tapasztalom, hogy ahelyett, hogy uj embereket, uj gondolatokkal es uj energiaval keresne es talalna az ersekujvari MKP, meg mindig az oreg mar reg nem mukodo trukkokhez folyamodik ujbol es ujbol...
2013-11-17 19:13:16 Attila
Talán a magyar általános iskola színvonala is tehet valamelyest arról, hogy sok "magyar" szülő gyereke látogatja a szlovák iskolákat... Aztán tudok olyan tanítóról a magyar iskoláról, akinek a gyereke szlovákba jár!
2013-11-17 17:21:23 Admin
Ezt az érvet sokfelől hallottam már, hova-tovább a szelektív kétnyelvűség okozói egyre inkább maguk a magyarok lesznek, akik effektíve akadályozzák a magyar nyelv alapjainak elsajátítását a vegyes terület szlovák iskoláiban.
Ez egy alapjában téves felfogás amely zsarolási töke-ként kezeli a magyar nyelvtanulás lehetőséget. A magyar iskolákat igenis brutális versenyhelyzetnek kell kitenni, hogy minőséget produkáljanak. Éppen ezért a magyarok érdeke is, hogy az iskolák a minőségi tanítással és ne a magyar szülőket zsarolva toborozzák tanulóikat. És akkor még nem is beszéltünk a 20% eleve szlovák iskolába íratott magyar gyerekről, na meg az 50% asszimilánsról, amely Érsekújvárban a szlovák iskolát látogatja...
2013-11-17 12:31:04 Balkó Gábor
"önkéntes magyar nyelvoktatás a szlovák iskolákban "

ez nem jó ötlet, aokon a településeken, ahol van magyar iskola, ott ezt nem szabad erőltetni, mert növekedhet a szlovák iskolába jelentkező magyarok száma,
Magyar nyelvoktatást szlovák iskolában oda kell, ahol nincs maygar iskola!!!
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x