Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-11-16   2,602  
0

Párkány jelentős turisztikai központ, de mégis a szezon végén az utolsó turista távozásával, mintha meghalna a város. Párkány idegenforgalma fürdő-függő, amin feltétlenül változtatni kellene. Bár egyelőre gyermekcipőben járnak, mégis vannak ilyen típusú kezdeményezések Párkányban. Míg egyesek panaszkodnak, hogy nincs igény a rendezvényekre, addig mások megtalálták a módját, hogyan kell a közönséget ide szoktatni. Vannak akik az úr házában szeretnék látni a közönséget, míg mások egy-egy vendéglőbe hívják szórakozni az embereket.  


Califormában a kultúrát szolgáltató szervezetek emberei önkéntesek. Ott polgári társulások szervezik a különböző rendezvényeket a könyvtárakban, klubokban, nemritkán templomokban. Főiskolai hallgatók iskolai tanulmányuk mellett kötelesek önkéntes társadalmi munkát vállalni - vannak akik betegeket látogatnak kórházakban, gyermek otthonokban. A városokban kevés ember lát el közalkalmazotti feladatot, mert hány ember is kell egy kis város kultúrájához? És ki fizeti ezeket az embereket? Hát a város a féltve vigyázott városi kasszából!
Magyarországon már minden kisebb-nagyobb település vezetője felfedezte, hogy az emberekhez csak a kultúrán keresztül lehet közeledni,  és a turizmust is csak szívvel és lélekkel lehet csinálni. Turista központokat szerveznek igényes programokkal, gyakran ingyenes rendezvényekkel, fantasztikus ötletekkel... meséli egy évekig a magyar turizmussal foglalkozó barátom, aki az utóbbi néhány hétvégét Párkányban és környéken töltött...
Ezért is örülök hogy szólhatok egy kellemes helyről és egy nagyszerű fellépésről.

Először a helyről: A Gerendás fogadó kellemes környezetben, saját készítésű ételekkel és borokkal várja vendégeit 2011-től. Nem titkol célja, hogy az ide látogató vendégeket megismertesse a környék boraival, gasztronómiájával és kellemes kikapcsolódást nyújtson. A panzió Nána község mellett, a szőlőhegyen található nyugodt, csendes környezetben. A fogadó kiválóan megfelel családosoknak, baráti társaságoknak, céges rendezvényekne is.  A téli hónapokban több kultúrestet szerveznek, sok érdeklődőt vonz a falusi disznótor is.  A tulajdonos Csomor házaspárnak fontos szempont, hogy a vendéget ne csak étel-itallal szolgálja, de lehetőséget adjanak a sokoldalú szórakoztatásra is.

Az őszi-téli idényt már elkezdték novemberben, amikor is csehországi vendégek kérésére a magyaros disznóvágást mutatták be, és a finom disznótorossal kínálták meg őket.
November 15-én pénteken 17.00 órakor Agócs Gergely lépett fel, aki visszajáró vendég és  nem egyszer lépet már fel itt. Ezúttal pásztornótákkal, dudazenével szórakoztatta a közönséget. Az ismert népzenész és zenekutató után bemutatkozott a Szabó és Fia Borpince Balatoncsicsóról, amely borkóstolóval fokozta az est hangulatát.  A vacsora után mulatozástól, nótázástól visszhangzott az éj a hegyfarki szőlőhegyen. Arra buzdítok mindenkit aki vonzódik a magyar kultúra és a jó bor iránt, térjen be ide ha erer jár!
TELEK LAJOS
A felvételen:  Agócs Gergely előadásában Gömöri juhász nóta 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x