Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-11-22   2,223  
0

Van a világon egy olyan sportág ami teljesen eltér a hagyományos,és ismert nagypályás futballtól. Úgy is fogalmazhatnék, hogy talán a legközelebbi foci „rokona” a futsal. Ez a sport amely a foci elemeken át a zsonglőrmutatványokig igyekszik mindent magába foglalni. A Freestyle, mint egyfajta, szabad stílus, amely lényegében azt jelenti, hogy akármit csinálhatsz a labdával.  


A freestyle fociban lehatárolt területen belül két játékos vív egymással párharcot, melynek során felváltva 30 másodpercre kapják meg a labdát, ez alatt az idő alatt mutathatják be mozgássoraikat. A párharcok három percig tartanak, a zsűri a játékosok teljesítményét labdakezelés, kreativitás és stílus alapján értékelik.  Szeptember közepén Japánban a freestyle foci legnagyobb eseményén, a Red Bull Street Style világbajnoki döntőjén védte meg bajnoki címét Szász Kitti.

-Hogyan ismerkedett meg Szász Kitti a Freestyle labda zsonglőrködés rejtéjeivel?
2006-ban találkoztam Soufiane Touzani videójával a YouTube videómegosztó oldalán, s ez olyannyira megtetszett, hogy napi szinten elkezdtem foglalkozni a freestyle focival, folyamatosan sajátítottam el ennek alapjait.

-Hogyan és hol lehet ezt megtanulni, a Te producióid mögött napi hány óra kitartó munka rejlik?
Pár évvel ezelőtt, s sok helyen még most is videóból tanulják a trükköket, kevés helyen van a világon szervezett keretek közti freestyle foci oktatás. Próbálok napi szinten minimum egy órát gyakorolni, de ez versenyek előtt általában több szokott lenni, akár 2-3 óra is.
Kitti Szász - Freestyle Football Promo for YLYF - YouTube-Úgy hallotam, hogy nagy nevü ismert futballcsillagokat is elkápráztatad tudományoddal, vagy azzal hogy egy lány is képes ilyen bravurosan báni a focilabdával?
Igen, trükköztem már Neymarral és Lucas Moura-val Brazíliában, valamint Edgar Davids, Inzaghi, Cannavaro, illetve Materrazzi is látta már, mit tudok a labdával.

-Ha nem titok kik azok az ismert emberek akikkel eddig találkoztál, és őrzöl e közös fotót esetleg?
Az előbb felsoroltak közé tartozik még Pep Guardiola is, akivel idén Győrött találkoztam a Bayern München vendégjátéka során, s igen, a képet is őrzöm róla:


-Amikor a magyar foci haldoklik a világnak egy magyar lány ámulatba ejti, mi az amivel te többet tudsz mint társaid?
Megpróbálom nem hanyagolni azt, amiben jó vagyok. Minden nap találok valami motivációforrást, ami arra késztet, hogy menjek ki és gyakoroljak. A sok munka során mindig van olyan pont, mikor érzem, hogy érdemes ezzel ennyit foglalkozni, s ezek újabb erőt adnak az edzéshez.

- Mit szoktál csinálni mikor nem gyakorolsz, a barátokkal vagy, vagy inkább a családdal?
Jellemzően a párommal, de jut idő a családra, s barátaimra is.

-Milyen érzés volt ott állni a dobogó legmagasabb fokán,és hallani a nemzet himnuszát, gondolom minden sportoló állma ez de keveseknek sikerülés akinek sikerül az érmet megszerezni egyszerűen hős lesz az emberek szívében öröké megmarad,Te mit gondolsz erről?
A tavalyi vb eredményhirdetése közben úgy érzem, nem gondoltam semmire, csak mosolyogtam, és néztem a trófeát, amit Inzaghi a kezembe adott, egyszerűen üres volt a fejem. Ellentétben a tokiói vb-vel, ahol sok gondolat cikázott a fejemben: flashek az edzésekről, a felkészülési időszakban elvégzett sok munkáról, arról, hogy éreztem, hogy megnyerhető a verseny számomra, de sok kis buktatója van, amiken túl kell esnem. A tokiói plakettet a magasba emelve eszembe jutott, hogy mindezeken sikeresen túl vagyok, jöhet a lazítás.

-Általában egy ilyen világbajnokságot itt felénk se közvetít a tévé, miért van ez ennyire nem vonz ez a sportág tömegeket mint F1 vagy más okai vannak?
Ez még egy eléggé új sportág, sokan vannak, akik nem is tudják, mi is az a freestyle foci. A sportot támogató brandek, mint pl a Red Bull is, próbálják népszerűsíteni a sportot, s színvonalas versenykörülményeket teremtenek a freestylereknek, akiknek óriási motiváció az, hogy egy ilyen megmérettetésen mutathatják meg, mit és mennyit dolgoztak az elmúlt egy évben. A Red Bull Street Style online stream-jén lehetőség van a versenyt élőben követni, mi több, az idei decemberi budapesti Európa-bajnokságot is valószínűleg közvetíti az MTV, tehát lehetőség van arra, hogy még többen megismerjék a sportágat itthon.

-Mi a Te sikered titka és létezik recept az igazi sikere?
Gyakorlás és szerencse - ezek kombinációjával jutottam el idáig, s remélem, hogy még van ettől feljebb is.

-Godolom vannak álmaid ha egy jó tündér teljesítené 3 kívánságodat mit szeretnél ,hogy teljesüljön.?
Azt, hogy a freestyle foci nemzetközileg elismert sportág legyen, amiben ugyanúgy szeretnék sikeres maradni a továbbiakban is, illetve később, mikor már “kiöregszem” a versenyzésből, szeretném oktatni az utánpótlást, segíteni a sport további fejlődését. Nem titkolt vágyam az sem, hogy stabil jövedelmem legyen a freestyle-ból (versenyzés, bemutatózás, oktatás).

-Mit üzensz az olvasóinknak?
Nem egyszerű okosat/hasznosat üzenni, talán nem is tudok. Nem könnyű kitalálni, ki, mit akar az élettől, de ha ez megvan, akkor ehhez bármi áron ragaszkodni kell, s meg kell tanulni nem feladni azt.

SZÁSZ KITTINEK pedig kicsit megkésve gratulálunk az elért eredményért,és további sok sikert kivánunk ,hogy ezt a sportágat minél többen meg ismerjék,csatolunkkét videót is és természetesen fotókat amelyet Szász Kitty fotó albumából válogatunk.
RBSS World Final 2013 - Female Final - Kitti vs Alice - YouTubefotó: Ancsin Gábor

fotó: Cool shot by #redbull

fotó: Somay Márk

fotó: Kelemen Ádám

fotó: Ancsin Gábor

Eredmények:
2011 Prága, Superball Világbajnokság I.hely
2012 Lecce, Red Bull Street Style Világbajnokság I. hely
2013 Algír, Samsung Wass Freestyle Cup I. hely
2013 Prága, Superball nem hivatalos világbajnokság II. hely
2013 Tokió, Red Bull Street Style Világbajnokság I. hely

Fontosabb fellépések:

Real Madrid-Barcelona BL elődöntő 2011, Madrid
BL-döntő 2012, München
Audi Motor Show, Tokió
U17 Európa-bajnokság, Baku
München ISPO, Ballzauber Show, München
Audi Cup 2011, München
Labdarúgó Európa-bajnokság 2012, Varsó

Célok:

Címvédés a Red Bull Street Style 2014-es Világdöntő
Guiness rekordok: Most „Around the world” ball controll tricks in one minute, female
Telek Lajos
Ez a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezetért kóstolja meg Ön is az Organó Gold kávét! 
 

The index.php: SIZE[b]: 26,710 MODIFIED: 2019.01.09 23:30:08.MD5: c4503a129be13fa5e595fa996dd7d9bd STATUS: FALSE  This window is : x