Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-11-26   1,669  
0
Hamarosan Szlovákiába érkezik egy emlékkiállítás, amely Erőss Zsolt magyar hegymászó  "Magaslataim" cimel már bejárta Magyarországot. Ez a fotókiállítás Európa fővárosában  Kassán majd Tornalján és Párkányban is megtekinthető lesz. A kiállítást a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága  kölcsönöz Európa fővárosának ahová december 11-én érkezik. A részletekről Paulikovics Ildikó a Bükki NemzetiPark Igazgatóságának oktatásszervezési referense tájékoztatott.  


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tevékenységének szélesebb körű bemutatására két éve indítottuk útjára védnökségi programunkat, melynek keretében évről évre olyan ismert közéleti személyiségeket, művészeket, kérünk fel a Bükki Nemzeti Park védnökének, akik személyiségükkel, hivatásuk kapcsán híven képviselik a természetvédelem ügyét. Az első védnök Szabó Attila, a Csík Zenekar prímása volt, akitől ebben az évben Erőss Zsolt – minden idők legsikeresebb magyar hegymászója, a Mount Everest első magyar meghódítója – vette át a védnöki tisztséget. Létrehoztuk a „Magaslataink” című, 30 alkotást tartalmazó fotókiállítást Zsolt saját készítésű expedíciós fotóiból, melyet nagy sikerrel mutattunk be a Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpontban. Márciustól vándorkiállítás jelleggel utaztatni kezdtük a tárlatot, s december végéig Magyarország öt nemzeti parkjában állítottuk ki. Az év folyamán 4 előadást is terveztünk, ahol Zsolt a hegymászó expedíciós élményeiről beszélt volna. Volna. Ha a felfoghatatlan tragédia nem szól közbe, s Zsolt nem marad örökre a Kancsendzönga nyolcezres csúcsán.


Egy ideig nem akartuk tudomásul venni a tényeket, majd mikor már egyértelművé vált, hogy nincs remény, döntenünk kellett a megkezdett közös munkánkról. Úgy gondoljuk, hogy a létrehozott kiállítás szolgál a legszebb mementóként, és az eredeti tervek szerint országszerte bemutatjuk a fotókat, emléket állítva Erőss Zsoltnak. A következő állomás a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága volt, majd a Kiskunságra utazott a kiállítás. S, hogy Zsolt szellemisége örökre velünk maradhasson, a Bükki Nemzeti Park Örökös Védnöke címet adományozzuk neki, melyet a Nemzeti Parkok Hete országos programsorozat nyitórendezvényén, Debrecenben adtunk át a hegymászó özvegyének, Stelczer Hildának.

A kiállítás júliusban Kecskeméten, augusztusban Ipolytarnócon, szeptemberben Tihanyban, október és november hónapban az Őrségi Nemzeti Parkban két helyszínen kerül bemutatásra.
Szlovákiában Európa fővárosában Kassán is megtekinthető lesz Erőss Zsolt magyar hegymászó  kiállítása mert  egy fiatalember megkeresett bennünket, hogy ezt a tárlatot szeretné Szlovákiában is bemutatni, természetesen igent mondtunk  a  felkérésre. Amikor megtudtuk, hogy a kiállítás egyik helyszíne Európa fővárosa Kassa lesz, tudtuk, jól döntöttünk.

A kiállítást december 11-én Kassán lesz, majd december 21-én ez a tárlat Tornalján a Madárteremben lesz látható. Január 8-án  pedig a Párkányi városi múzeum ad helyet a tárlatnak. Természetesen mivel múzeumról van szó, igy egy két olyan tárgy is kiállításra kerül, ami Erőss Zsolt tulajdonát képezte.


A beszélgetést készítette: Telek Lajos
Fotók: ERŐS ZSOLT archiv és a "Magyarok  a világ nyolc ezresenin" magyar himalája expediciók


Ez a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezetért kóstolja meg Ön is a Organó Gold kávét! 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x