Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  13-12-07   2,759  
0

Hamarosan a Bükki Nemzeti Park segítségével a Felvidéken is látható lesz Erőss Zsolt-fotó kiállitása "Magaslataink” címmel. A tárlatvezetés a májusban tragikus körülmények között elhunyt hegymászó feleségére, Sterczer Hildára marad. A készülő kiállítás előtt beszélgettünk vele.  


-Hogyan ismerkedett meg Erőss Zsolttal, csak nem ment vele hegyet mászni és randevú lett belőle?
A kettő együtt volt: hegyre beszéltük meg az első randevúnkat, mivel mindketten olyan társra vágytunk, aki mászik is.​​

-Vannak sokan akik nem ismerték Erőss Zsoltot - milyen ember volt,voltak gyenge pontjai, érzékeny volt, megszállo​t​t, egy olyan ember aki hitt céljaiban ?  
​​
Zsolt nem volt megszállott. Egyszerűen csak megtalálta azt a sportot/munkát, amiben a legjobb, amiben igazán jól érzi magát, amihez minden képessége meg van.
A láb amputációja után tudta igazán megfogalmazni mi is a küldetése: az aktív életmód közvetítése. Szeretett volna minél több embert rávenni a testmozgásra.
Zsolt egy szerény, halk szavú, igazi székely ember volt​​. Előadásokon kívül keveset beszélt. Szívesen kertészkedett, vagy barkácsolt otthon.

- Zsoltról nemrég film készült a "Hópárduc Talpra áll'' cimmel, amely végigkíséri Zsolt útját és  amelyet Kollman András rendezett. Nehéz volt a kamerákat be engedni életükbe?
Először nagyon tiltakoztam a filmes csapat ellen. Nem kellemes, amikor csak hétvégén találkozhatok a férjemmel, és azt is +10 ember társaságában kamerák kereszttüzében kell megtennem. Végül megbarátkoztam a helyzettel, és az elkészült film valóban színvonalas alkotás lett.
​​
- "Erőss Zsolt – A Himalájánál magasabbra" Földes András tollából pedig könyv is készült. Sikerült-e a szerzőnek megmutatni Erőss Zsolt igazi arcát, és tartja-e a könyv és film szerzőivel a kapcsolatot?
​Nem tartjuk szorosan a kapcsolatot se a könyvszerzővel, se a film rendezőjével. Mivel ők is mászók, így találkozunk néha és beszélgetünk. Úgy gondolom a filmben többet sikerült megmutatni a családapából, és férjből, mint a könyvben, de a könyv fókuszában a hegyek álltak, így ​​ez nem is volt cél. Mindkettő alkotás fedi azt, ami Zsolt volt, mivel férjem mindig mindenhol önazonos volt.

-Egy interjúban azt nyilatkozta, hogy a hegymászás életmód. Tartja-e  magát ehez a kijelentéshez a mai napig ?   
Továbbmegyek: nemcsak életmód a hegymászás, de értékrend is. A fogyasztói társadalom tárgygyűjtésével szemben nálunk az emberi természetből fakadó kíváncsiság, felfedezés és kalandvágy áll a központi helyen. Ezt pedig a természetben, az ott történő mozgással (túrázás, síelés, hegymászás, biciklizés stb.) lehet kiélni.


-Vannak dolgok amelyeket az ember előre nem tud kiszámítani, bárhogyan is szeretné. A tragédia, ami történt is egy ilyen. El ​ lehetett volna kerülni a tragédiát? Amely úgy következett be,  hogy az egyik hegymászó a másiknak akart segí​teni,.. Önnek mi a véleménye?  
Ez a tragédia sok apró tényező összességéből adódott. Ha egy is másképp alakul, már túléli Zsolt és Peti. Többek között a "túl" jó időjárás, a fix kötelek hiánya, az "alacsonyról" induló csúcsmászás, rossz hóviszonyok a hegyen stb.

-Az évek alatt több helyen együtt másztak Zsolttal. Van-e olyan fotó a kiállítás fotói között, amelyikre különösen és szívesen emlékezik vissza ?
Igen a Broad Peaken készült fénykép nagyon közel áll hozzám. Egy igazi "élmény-mászás" volt, tele pozitív meglepetéssel és ragyagó idővel.

-Annak idején volt Zsolt​tal a Kilimandzsárón... Milyen volt Afrika, amely - úgyis fogalmazhatnék - önök részére mintha egy nászút lett​ volna?
​Gyerekkori álmom volt eljutni Afrikába a  Kilimandzsáróhoz, és nem is csalódtam. Tanzánia gyönyörű, és óriási élmény volt egyik nap még az őserdőben gyalogolni, néhány nappal később pedig a Kilimandzsáró havas csúcsán állni.

-Miröl maradtak le, akik soha nem jártak fent a csúcsokon 8.000 m magasságban. Miben más ott fent minden? Miért van az, hogy ha valaki egyszer eljut mondjuk Nepálba, mindig vissza vágyik oda?
Nehéz néhány mondatban leírni miben más egy nyolcezres mászás mint egy alpesi 3-4000m-es. Erre a kérdésre egy órás előadásban próbálok választ adni​​.  Nem biztos, hogy mindenki vissza vágyik Nepálba, ha egyszer járt ott. Nyitottnak kell lenni más kultúrák iránt és el kell tekinteni néhány kellemetlenségtől, hogy tényleg értékelni tudjuk az ott tartózkodást.


-Ha nem leszek indiszkrét mesélne nekem arról, hogy milyen egy hegymászó feleség élete? Mennyiben más és miben különleges a két ember kapcsolata?
Egy hegymászó feleség élete tud teljesen azonos lenni más feleség és anya életével: ugyanúgy főz, mos takarít, gyereket nevel, mint más, csak többet van egyedül, több önállóságot kap.
Természetesen sokat jelentett, hogy közös a hobbink. Mászás közben teljesen egymásra voltunk utalva, ami erősítette a kapcsolatunkat.​​

-A mai napig számomra különleges egy kicsit az önök közös élete elárulná-e hogy melyik dolog volt könnyebb: otthon várni Zsoltra vagy vele lenni valamelyik hegyen?
Sokkal könnyebb volt, amikor együtt másztunk. A hegyen az ember reálisan látja a veszélyeket, míg otthonról többet képzelek egy-egy szituációba, mint ami reális lenne.​​

Amikor Debrecenben láttam Erőss Zsolt "Magaslataim" c. fotó kiállítását, tudtam, ha csak annyit teszek, hogy  elviszem ezt a  Felvidékre, már egyfajta  emléket állítok neki és mindannak amiért ő  újból és újból nekivágott a következő hegynek. De többet szerettem volna adni  Erőss Zsoltnak, aki soha nem hátrált meg...  Egy vele készített interjúban ezt mondta "Az ember a felelős a saját dolgaiért és ha az ember vétett  vagy követett el hibát azért nem lehet a  hegyre haragudni... A természetet és a hegymászást szeretni kell bármi is történt ott fent. A kiállítás Európa fővárosában Kassán kezdődik december 11-én, majd december 21-én Tornalján a Madárteremben folytatódik és január8-án  pedig a párkányi városi múzeum ad helyet  Erőss Zsolt  hegyeknek és csúcsainak.
Zsolt a Te életed arról szólt, hogy hegyet mászol és arról is,  hogy ezt másoknak is megmutatod.
A hegymászás egzisztencia, szép és érdekes, hegyet mászni, közben úgy fotózni, hogy arra más is kíváncsi legyen... "Értékeket szeretnék mutatni, szép értékeket, teljesítményt" mondta Erőss Zsolt.

Sokat töprengtem, hogy a teljes interjút nyilvánosságra hozzam-e vagy ne. Az interjú után beszélgetünk még  arról, hogy összehozunk egy-két előadást, fotókiállítást, könyv-dedikálást. Sajnos erre mér nem kerülhetett sor...
A beszélgetést készítette: Telek Lajos
Fotók Sterczer Hilda, Erőss Zsolt, archiv


Ez a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezetért kóstolja meg Ön is a Organó Gold kávét! 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x