Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  14-02-07   3,698  
0
Egy ismerősöm, Molnár Erik, Namíbia tiszteletbeli nagykövete mutatott be Omotunde Komolafe úrnak amikor a "Különleges Afrika" riportsorozatomhoz riportalanyokat kerestem. Barátsága jeleként belecsöppenhettem egy szépségverseny kellős közepébe, ahol lencsevégre kaphattam az egzotikus szépségeket.
Miss Afro Hungary Szépségverseny: „Egzotikus szépségek felvonulása afrikai népviseletben,fürdőruhában,estélyi ruhában.”  

A Versenyről..
Hamarosan a Felvidék is csatlakozik, ugyanis a szervezők szeretnék ide is elhozni a Kelet-Európa egyetlen „fekete-szépségversenyét”, a Miss Afro Hungary-t. A rendezvénynek az Angyalföldi József Attila Művelődési Központ adott otthont.
Az elődöntő után végül tizennégy „afro származású” fiatal hölgy (16 és 25 év között) szállhatott egymással versenybe a koronáért. (Hogy ez végül kit illetett meg, arról egy tizenhárom tagú szigorú zsűri döntött.)
Érdekes, hogy a szépségek egyike sem azért indult, hogy modellkarriert építsen magának (bár már néhányan modellkednek közülük.). Egy kis kérdezősködés után kiderült, hogy nagy részük inkább „buliból”nevezett be, hogy aztán barátnőkre lelhessenek ebben az összetartó kis csapatban. Akadt olyan versenyző is, aki a távoli Afrikában élő rokonainak szeretne a szereplésével örömet szerezni. Ugyanis a rendezvényről ez éven is - ahogy korábban is - cikkek jelentek meg nigériai és dél-afrikai lapokban is.

Már jóval hét óra előtt elkelt a pénztárnál az összes jegy, állóhelyet is csak nehezen lehetett találni a teremben: másodjára is sokan voltak kíváncsiak az afro szépségversenyre.
Aztán végre elkezdődött. Az est műsora egy tipikus afrikai mesére épült: a király fia keresi leendő feleségét. Először a törzsfőnök és katonái vonultak be, harci táncuk után bekísérték a „falu legszebb lányait”, akik változatos és nagyon színes népi viseletekben jelentek meg. Volt hosszú és rövid ruha, turbános viselet, zöld, lila, vörös és narancs színekben. A közönség hatalmas lelkesedését a szépségek vidám zárótánca fokozta tovább.

Míg a versenyzők a fürdőruhás megmérettetésre készültek, Abami Eda szólótánca szórakoztatta a közönséget. Volt ebben előre és hátra szaltó, ugrás, repülés és rengeteg izom.

Aztán megjelentek a katonák, s hatalmas pajzsaik mögé rejtve kísérték be a fűszoknyás versenyzőket. Csodálatos alakjukat csak sejtetni engedte a fűszoknya, amelyet aztán a színpad szélén két kis kazlat képezve vetettek le, hogy a zsűri is jobban szemügyre vehesse kecses vonalaikat.

A harmadik az estélyi ruhás bemutatkozás előtti szünetben a közönség az előtérben felállított táblán vehette közelebbről szemügyre a „királynő-jelölteket”, s szavazhatott a legszebbre. Egyre jobban fokozódott az izgalom, már nem sok választott el az eredményhirdetéstől. Az est fénypontja a csodálatos estélyi ruhás felvonulás volt, ekkor a két házigazda több nyelven is tesztelte a hölgyek intelligenciáját. Ezután a divat- és szépségszakmát képviselő zsűritagok meghozták döntésüket.

A szünetben a közönség közt néha megjelentek a versenyzők is, akik családjukat keresték némi biztatásért. Rajtuk nem látszott akkora izgalom: már megtippelték, ki lesz a győztes. Nem voltak idegesek, és nem viszálykodtak egymással (a többi szépségverseny indulóival ellentétben): összetartó csapatként adták elő produkcióikat, élvezték a közönség lelkes figyelmét. (Itt mindenki a színpadra termett?)

Aztán ismét elhúzódott a függöny, s a hölgyek estélyi ruhában jöttek be. Szépséges bálkirálynő mindegyikőjük, s a velük született eleganciával, elragadó testtartással. De nemcsak szépek, okosak is a velük készített interjúk alapján:több nyelven beszélnek, tanulnak, szép életcélokat tűztek ki maguk elé.

Nem volt hát könnyű a zsűri dolga: tizennégy különböző stílusú, de egyformán gyönyörű leányzó közül kellett a három legszebbet kiválasztania. A döntés nehézsége a szünet hosszán is érződött.

Végül elhangzott az eredményhirdetés: A Miss Afro Hungary Szépségverseny királynője a ghánai származású Aryee Claudia Dedei, első udvarhölgye a nigériai Ughoro Anett, második udvarhölgye Ume Kelly lett. A közönség percekig tartó tapssal üdvözölte a győzteseket, akik könnyek közt vették át ajándékaikat. A győztes álmában sem remélte, hogy ő lesz a királynő, rengeteg ajándék és fotózás mellett egy csodálatos kétszemélyes kanári-szigeteki utazást nyert.


- A nyereményútra a szüleimmel és a testvéremmel szeretnék elutazni - mondta a megilletődött királynő. - Mivel négyen vagyunk, szeretnénk befizetni mindenkit a nyaralásra. Remélem, hogy nem változik meg nagyon az életem, imádok sportolni, és ezt semmiképpen nem akarom feláldozni.
Édesapja ghánai születésû, míg édesanyja magyar, Aryee Claudia Dedei, kétnemzetiségûnek tartja magát.
- A szüleim boldog házasságban élnek, hiszek abban, hogy romantika nélkül nem lehet létezni - folytatta Dedei - Nem gondoltam, hogy nyerek, kíváncsi vagyok, milyen megmérettetések várnak még rám.

A jövőről…

A sikeresen lezajlott este után Omotunde Komolafe, a verseny ötletgazdája további tervekkel várja a jövőt. „A Miss Afro versenyt a jövőben kiterjesztjük egész Kelet-Európára.
Magyarország lesz a központ, ide jönnek majd Csehországból, Lengyelországból és a többi országokból versenyzők, hogy szépségüket összemérjék a magyar lányokéval. Aztán a győztesek majd elutaznak Nigériába,ahol az ott élő szépségekkel küzdhetnek.”

De Omotunde fejében már egy másik gondolat is megfogant: „a jövőben nem csak az afro lányok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. Rengeteg srác kérdezte tőlem, hogy ők miért nem versenyezhetnek egymással? Átgondoltuk szervezőcsapatommal a dolgot, és úgy döntöttünk, hogy egy újabb nagyszabású rendezvénnyel örvendeztetjük meg a közönségünket: ez az Afro Art Extravaganza, ahol egy nagy divatbemutató keretein belül afrikai származású fiúk és lányok indulnak az est férfi és női , modellje címért.”

Várjuk a további rendezvényeket, amelyek szervezéséhez sok sikert kivánunk!

Igazi afrikai hangulatot varázsolunk bármilyen rendezvényre. Egy biztos amilyen titokzatos volt ez az est, olyan titokzatos számunkra Afrika... A rendezvény után kaptam csak hideget és meleget, megkóstoltam a krokodil húst, rántot gazellát, és más érdekes afrikai ételt és italt, mit mondjak túléltem... Mikor aztán Pozsonyban össze futottam Ibrahim Maygaval megmutatam neki a fotókat és próbáltam őt megnyerni védnökként Afrikát bemutató programokhoz. Azóta napi kapcsolatban vagyunk. Ki gondolta volna, hogy Afrika, ez a titokzatos kontinens érdekel itt valakit... De a rendezvény bebizonyította, hogy igenis érdeklik az embereket a más kultúrák, más szokások...

Telek Lajos
Foto Telek Lajos

Ez a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezetért kóstolja meg Ön is a Organó Gold kávét! 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x