Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  14-02-27   1,885  
0

A 2014-es verseny és kalandtúra hivatalos útvona: Január 24, 25, 26, 27 Budapest - Chefchaouen 3,226km

Január 28 Chefchaouen - Rissani 622km
Január 29 Rissani - Sidi Ifni 751km
Január 30 Sidi Ifni - Bojdour 673km
Január 31 Bojdour - Guergerat 634km
Február 1 Guergerat-Nouadhibou (Rest Day) 63km
Február 2 Nouadhibou - Akjoujt 523km  

Február 2 Nouadhibou - B2 Beach 420km
Február 3 Akjooujt - Nouakchott 360km
Február 3 B2 Beach - Nouakchott 140km
Február 4 Noukchott - St. Louis 303km
Február 5 St. Louis - Kaye Boubou 380km
Február 6 Kayes Boubou - Wassadougou 270km
Február 7 Wassadougou - Georgetown 220km
Február 8 Georgetown - Kiang West National Park 180km
Február 9 Kiang West - Banjul 156km

„Ez az első alkalom, hogy Gambiában ér véget a futam. Ez egy nagyon kicsiny, de csodálatos ország. Kalandban az idén sem lesz hiány.
A kéthetes transz-szaharai autóverseny a világ legnagyobb amatőr rallyja. A futam elvei szerint „bárki, bármivel, bárhogy" indulhat. Az elmúlt években Trabantok, Daciak, Ladák, mentő- és tűzoltó autók is nekivágtak a távnak. A 2014-es futamra eddig 300 induló jelentkezett 22 országból.

- Amíg a Dakar a száguldásról és a győzelemről szól mindenkinek... addig a Budapest-Bamako egy nagyon összetett esemény, amely minden embernek mást és mást jelent. De alapvetően ez a verseny három dologról szól: 1. versenyzésről azoknak, akik versenyre vágynak, 2. jótékonyságról és szegény afrikai falvak megajándékozásáról, 3. kalandról és egymás kultúrájának megismeréséről. Vagy tévedek?
-2006-ban a kollégám szólt, mit szólok a Bamakóhoz, el-e mennék vele. KB 2 napig gondolkodtam, utána belevágtunk. Szeptembertől elkezdtük felkészíteni az autót, decemberben megkaptuk a különféle oltásokat, és mikor azt hittük, hogy már minden rendben van, terroveszély miatt 2006 december 31-én /ha jól emlékszem a dátumra/ lefújták a Dakart! Mindenki bepánikolt, hogy mi lesz most, hiszen mi is Mauritánián haladtunk keresztül. Végül is nem ijedtünk meg, január elején útnak indultunk. Semmi veszélynek nem voltunk kitéve /persze az emberi tényezőkre gondolok/ mindenhol kedvesen fogadtak bennünket és itt igazolódott az, amit azóta én is ismétlek állandóan, az a kedvesség amit a fekete emberektől kaptunk, nálunk szinte ismeretlen fogalom! Persze azért Marokkóban még más a helyzet, ők az európai embert jó pénzforrásnak nézik .

-A ralin minden csapat örökbe fogadhat egy falut, és annak a falunak vihet ajándékokat, és a falusiak életét és viszonyait jobban megismerheti. Egy interjúban egy fotós barátom arról mesét, hogy az afrikai szegénységben az a legérdekesebb, hogy az embereknek, ha semmi másuk nincs, csak egy csésze teájuk, azt is megosztják veled. Hogy ezeknek az embereknek hihetetlen a vendégszeretete, fel sem lehet ezt fogni európai ésszel. Itt az emberek nem nyafognak, nem panaszkodnak, élik az életüket, és ha kell, akkor az utolsó teát is megosztják veled. Ön, hogyan látja ezt a szeretettet, minden kapcsolatnak az a szerepe, hogy igyekezzen bemutatni, más nemzetek kincseit, hagyományait, kultúráját, akik részt vesznek ezen a futamon azok részesülnek az Afrikai népek kultúrájából, szokásaiból, meg kóstolhatják az afrikai konyhát, sok fotó készült készül egy ilyen út során abban nem gondolkozott el, hogy a Budapest- Bamako rally képeit megosztják kiállítások keretén belül a nagy érdemű itthon maradt emberekkel?
 

- Küldök egy érdekes linket, ami a 2008-as utunkat dokumentálja és egy kis rövidfilm is található itt: http://bamako.sk/index.php?menu=galeria

- Ön több ízben részt vett ezen a versenyen, miért indult?

- 2007-ben és 2008-ban túra kategóriában vettünk részt, 2012-ben pedig verseny kategóriában a 9. helyen végeztünk, mint a legjobb szlovákiai csapat.- Háborús övezeten is keresztül vitt az utuk. Nem félt egy kicsit sem, hisszen egy háborúban bizony nem babra megy a játék?
-2007-es Bamakóra ugyanolyan szeretettel emlékezem vissza, min akar a 2012-esre . Ráadásul 2012-ben már nem Bamako volt a cél a polgárháború miatt, így bejárhattam Szenegált, Guinea-Bissaut, és Gambiát is, ahol eddig nem voltam. Mindezekről az országokról és emberekről elmondhatom, hogy nagyon kedves emberek. Mi itt élők nem tudjuk megbecsülni, azt amink van és amilyen környezetben élünk, ez a legfőbb véleményem az Afrikai utunkról!!!

- Gondolom nagyon sok élményben volt részük az út során mesélne sztorikat vagy történeteket? Mit adtak önnek ezek az utak, milyen a fekete kontinens?
- Részt vettünk egy kút átadásán Maliban, meglátogattunk egy elhagyatott falut, ahol rengeteg ajándékot, írószereket, gyógyszereket, játékokat osztottunk szét, amit sikerült itthon összegyűjteni. Ezen az oldalamon is lehet pár képet felfedezni: https://www.facebook.com/peter.toth.796/media_set?set=a.327817407259784.76264.100000945812473&type=3

- Az idei Budapest-Bamakó Rally már javában tart. Idén is vannak hazai szereplői, például Baráti Tomi Ipolyságról, vagy Gállfy Szilárd akikel a múltban többször is nekivágott a Nagy Afrikai Futamként is emlegetett versenynek. Mit gondol miért vágnak neki ezek az emberek újból ennek nagy kalandnak, amikor a belügyminisztérium lebeszélte a szervezőket a báborús mozgolódások miatt, de Villám Géza csapattársaival nem hátrált meg és újból útnak indult...
- Mi hajtja az embereket? - Aki ott egyszer megfordult, az visszavágyik!
- Viszont erezhető a változás 2007 és 2014 közt, legkönnyebben a határátlépést tudom felhozni, 2007-ben sőt, még 2012-ben is a Mauritán – Marokkó határon még mindent kézzel jegyzeteltek, most a fiúk elmondása szerint már számítógép és scanner volt a vámon .

- Gondolom nem lehet leírni vagy szavakban kifejezni, ezt át kell élni, ott kell lenni, részesének kell lenni az embernek hogy megértse?
- Sok országon keresztül visz az út melyik országok lopták be magukat az Ön szívébe – -Igazán mindegyik országnak megvan a maga varázsa, de, ahogy 2007/2008 ban Mali, 2012-ben Bissau volt ami megfogott.

- Jövőre 10 éves lesz a verseny és utolsó alkalommal kerül megrendezésre... Jövőre is útnak indul?

- Egyenlőre úgy néz ki, hogy igen, Szilárd barátommal újból nekivágunk, de kizárólag csak túra kategóriában!

-Miért van az hogy a hazai médiák, annak ellenére hogy többször is részt vettek ezen a versenyen, nem nagyon tudósítottak róla... média nélkül pedig nehéz támogatókat keresni,vagy adományokat szerezni...
- Mivel igazán nincs média jelenlét, ezért is nevezik fapados rallynak. Két ember költségvetése cca 4-5000 euró persze ehhez hozzájön még az autó felkészítése, míg a Dakar ennek kb. tízszerese, tehát mi igazából kalandorok vagyunk, nem pedig médiasztárok.

- Említsük meg azokat akik támogatták Önöket, mert úgy gondolom, ha jótékonyságról van szó, akkor megérdemlik...
- Rengeteg támogatónk volt, de inkább kisvállalkozókról beszélgetünk, mint óriási multicégekről. 2012-ben a legnagyobb támogatónk a Slovakia Ring volt.

- Kulcsár Gabriella is többször részese volt a nagy kalandnak. Milyen kapcsolat alakult ki Önök között?
- Baráti viszony van köztünk, bár igazán Bamakón közösen sosem vettünk részt, Ő mindig más évfolyamban indult, mint mi.

- Sok fotót készített, amelyek mindeddig kevéssé ismertek. Megosztana olvasóinkkal néhányat?
- Igen, a fotók a bamako.sk honlapon találhatóak.
Telek Lajos
Foto Telek Lajos

Ez a Riport nem jött volna létre támogató nélkül. Egy csésze fekete élvezetért kóstolja meg Ön is a Organó Gold kávét! 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x