Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  14-05-29   3,208  
0
Jó hir a Párkányiak és Esztergomiaknak is egyaránt mert az idén újból lesz AquaPhone fesztivál és amit még úgy gondolok érdemes meg emlitenem az idén is sok szinü program várja a zeneszerető társadalom emberkéit,de ne szaporitsan a szót mint gulyás a marhai körül felszolgálom én mint jó pincér inkább az étlapot.Nos aztán mindenki válogasson kedvire szája ize szerint,mert akinek nem inge szokták mondani ne vegye magára,hadja inkább másra....  


Június 7-én, szombaton IX. alkalommal rendezik meg az AquaPhone fesztivált.
Idén is lesz AquaPhone fesztivál

A múlt század ötvenes éveinek elején nem állt a híd és tulajdonképpen semmilyen lehetőség sem volt a Duna másik oldalára szakadt rokonokkal és barátokkal való találkozásra, beszélgetésre. Ezért esténként, szélcsendes időben, lementek az emberek a Dunához és szót váltottak egymással. A folyó vize fél kilométeren keresztül vitte a szavakat, néha talán egy rejtjelezett hírt.

Az AquaPhone performance kilencedik alkalommal szándékozik felidézni ezt a jelenséget, tisztelettel adózva azoknak a sorsoknak, amelyek titkait annak idején az emberek a Dunára bízták. Tanúsítani szeretné az emberek abbéli óhaját, hogy egymással érintkezhessenek és azon leleményességét, amellyel nehéz körülmények között is képesek a határok és távolságok áthidalására.

Hanneke Frühauf ötletét Alfred Zimmerlin és Markus Eichenberger zenészek valósították meg, akik egy párbeszédhez alkotott zenei improvizációt hoztak létre. Ezúttal a Pozsonyban élő Michal Hvorecký szövege magyar, szlovák és német nyelven kel át a Dunán, ezt kísérik csellón és klarinéton a svájci zenészek.

Az előadás a VIII. Párkányi Hídőr Könyvünnep keretében valósul meg szlovák és magyar könyvkiadók közreműködésével. A rendezvényt interaktív népmese előadás gazdagítja. Délután nyílik a Hídőr-házban a 19. hídőr, Janine Gerber (D) kiállítása, majd egy irodalmi pódiumbeszélgetés valósul meg a jelenlevő írókkal. Este a Freedom Cafe világzenei együttes jatszik a Hídőr-ház udvarán, ahol emellett hazai ízeket élvezhetnek a rendezvény látogatói.


 

Közreműködnek:
Michal Hvorecký
Író. 1976-ban született Pozsonyban. Esztetikát tanult. Elbeszéléseket, regényeket és blogot ír. A könyvei hat nyelven jelentek meg. Németből prózát és színdarabokat fordít. Pozsonyban él feleségével és fiával. „A Duna Amerikában” című regénye kötődik a folyóhoz, amelyett az AquaPhone hidal át. A közelmúltban jelent meg „Spamäti“, az író és a táj portréja c. kötete. www.hvorecky.sk

Deák Renáta
Műfordító. Pozsonyban született 1968-ban, jelenleg Budapesten él. A pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett szlovák és magyar szakos diplomát. Magyar irodalmat fordít szlovák nyelvre. A fordításaiért több díjat is kapott. A Mona Sentimental polgári társulás alapítója, amely a szlovák irodalom terjesztését támogatja külföldön.

Mirko Kraetsch
Műfordító, közvetítő. 1971-ben született Drezdában. Cseh nyelvet és kultúrtudományokat tanult a berlini Humboldt és a Prágai Károly Egyetemen. Cseh és szlovák irodalmat fordít német nyelvre. Segíti a cseh és szlovák irodalom bemutatását a német nyelvterületen és az írók prezentálását kiadóknak.

Markus Eichenberger
Klarinétművész, zenetanár, zeneszerző. 1957-ben született. Zürichben él. 1977 óta különböző formációkban, ill. projektekben improvizál. Koncert-, rádiós és televíziós szereplései alkalmával vált ismertté Európa-szerte.

Alfred Zimmerlin
Zeneszerző, csellóművész és zenekritikus. 1955-ben született. Usterben (Svájc) él. Zenetudományt és zeneetnológiát végzett a Zürichi Egyetemen. Számtalan koncert és rádiófelvétel szerzője, ill. szereplője volt Európában és az USA-ban.

Tomáš Radil
A Cseh Tudományos Akadémia prágai élettani intézetének tagja, psichológia profeszor Prágában, író. Több külföldi egyetemen is működött, főleg az Egyesült Államokban, Finnországban és Németországban. 1930-ban született Pozsonyban. 1940-től Párkányban élt, ahonnan szülei származtak, és Esztergomba járt iskolába. 1944-ben az egész családját Auschwitzba deportálták, onnan csak ő és az apja tértek vissza. Két könyvet adott ki: „Ve čtrnácti sám v Osvětimi” (Tizennégy évesen egyedül Auschwitzban), Academia, Praha 2005, és „Az auschwitzi fiúk”, Kalligram, Bratislava, 2014. Prágában él.

Ėcsi Gyöngyi
Népdalénekes, mesemondó, bábművész. A pozsonyi Ifjú Szivek szólistájaként, a Ghymes Zenekar és a Vents d’Est (Keleti szél) együttes énekeseként vált ismertté. 2007-ben elsőként nyerte el a Mikola Anikó díjat. Népi bábjátékkal, népműveléssel, népdalkörök szervezésével is foglalkozik. Hetényben él.

Freedom Cafe
Nemzetközi world music együttes, vezetője az esztergomi Bakai Márton. Nos a kuzyafáját nem megmondtam talál itt kicsi és nagy is kedvire vigadalmat.
Telek Lajos méltüztatot ezt a programot ajénlai köndnek...
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x