Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  14-06-17   3,952  
0

A párkányi Mária-Valéria hídon is átsétált az inkognitóban érkezett Harry herceg. A brit trónörökös fia magánlátogatá keretében vett részt barátja - a Zimbabwéban született Alexander Mavros gyémánt-kereskedő esküvőjén. A boldog menyasszony  Alexandra von Krockow, az Oppenheim Bank tulajdonosának lánya. Maga az esküvői szertartás az Esztergomi Bazilika kápolnájában zajlott, míg a lakodalom a menyasszony családja tulajdonában lévő bélai kastélyban volt megtartva.  

Az illusztris vendéget a hírek szerint három hölgy kísérte - Chelsy Davy egykori menyasszonyjelölt, a brit Paris Hilton-ként számon tartott Irene Forte és a sort a herceg régi ismerőse, Lauren Wilson zárta.
Bár Harry herceg leginkább kicsapongó életviteléről híres, látogatása mégis tovább fényezte a bélai kastélyszálló hírnevét.


Béla nevezetességét Terstyánszky János építtette 1732-ben. Röviddel később Török András építtette át a kastélyt francia barokk stílusban. 1780-ban felszentelik a kastély templomát es a birtokot gróf Szerdahelyi Pál vásárolja meg. 1834 - ben a kastély és a birtok a korzikai származású Baldaca Antal (Baldácsy) tulajdonába kerül, aki a szerény épületből egy csodálatos kastélyt építtet. 1864-ben   a templom alatt egy klasszicista stílusú kriptát építenek.
1880-ban a kastély a Baldácsy család bankárjának, Jakab Pelmuttemek a tulajdonába
kerül, majd 1892-ben eladjak Bródy Zsigmondnak, aki a faluban új iskolát építtet
1910-ben a budapesti báró Ullmann Adolf de Baranyavár lesz a kastély új tulajdonosa. Halála után 1925 -ben a kastély tulajdonjoga fiára, báró Ullmann Györgyre száll. 1945-ben a kastély és a birtok csehszlovák állami tulajdonba kerül. 2000. decemberében az Ullmann család
visszaszerzi a kastélyt a szlovák államtól, majd megkezdődik a kastély korhű helyreállítása, mely magában foglalja a nagy kiterjedésű kastélyparkot es a római-katholikus templomot is. A kastély jelenlegi tulajdonosa Ilona von Krockow, Ullman György unokája. A közel hét éven át tartó munkálatok eredményeként ma a kastély újra régi pompájában tündököl. Egyik része kastélyszállóként, másik része családi rezidenciaként szolgál.
Harry és hölgy kísérete külön szobákat kaptak a kastélyhotel  összes szobája le volt foglalva, akinek itt nem tudtak helyet biztosítani, az a párkányi Vadas Welness fürdőben kapott szobát. A rendezvényen több arisztokrata család tagja megjelent. Úgy hírlik 270 prominens vendég volt hivatalos az eseményre. Harry herceg és kísérete Pozsonyba repülőgépen érkezett, megtekintették a fővárost majd két napot Bélán töltöttek.

Telek Lajos, exkluziv fotók Bors és Chelsy Davy, Miroslav Petrech, Hotel Chateau Belá

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x