Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  14-07-06   4,428  
0
Azzal kezdeném, hogy a világ leghíresebb kéz és láb nélkül született embere Nick Vujicic. Ausztráliában született 1982-ben szerb emigráns szülők gyermekként. Tízévesen öngyilkosságot kísérelt meg, és azért imádkozott, hogy nőjön ki a keze-lába. Amikor édesanyja megmutatott egy cikket egy súlyosan fogyatékos emberről, megértette, hogy hasonlóan nehéz sorsa másnak is van. Kollinger Szabolcs a magyar Nick Vujicic, személyesen is találkozott vele Magyarországi fellépései alatt. A világon maximum száz olyan ember él, akinek születési rendellenesség következtében nem fejlődtek ki a végtagjai.  


Születése után a mamája ott hagyta őt a kórházba. Élete legnagyobb fordulópontja három és fél éves korában következett be, amikor a Nők lapja újság szülőt keresett neki. A cikket elolvasta egy negyvennyolc éves, kétgyerekes újságárusnő, akinek egy keze van és a lábfeje a térdkalácsából nőtt ki. Ő vette magához Szabolcsot és azóta számára  ő az anya. Elgondolkozom azon, hányan panaszkodunk naponta aprócska dolgok miatt,  talán ez adta a végső elhatározást hogy olvasóinkat szembesítsem Szabolcs életével... Szabolcs nap mint nap megküzd életével és a nehézségek ellenére optimista maradt...

- Kezdjük akkor ott, amikor a születésed után édesanyád a kórházban hagyott... Egy olyan anyukád lett aki tudja mi az fogyatékosnak lenni?
Igen, mert ő maga is mozgássérült.

- Elképesztő dolog amikor manapság villalakók, botrányhősök kerülnek címlapokra miközben itt vannak a mindennapi hösök mint Te, akik nap mint nap helytállásból csillagosra vizsgázik... Hogyan tudsz megküzdeni olyan dolgokkal, ahol szükség lenne legalább a kezekre... Hogy csak egy dolgot említsek - megtanultál írni a száddal, önállóan enni-inni, mindezek mellett úszol, focizol, és otthon pingpongozol - ez hihetetlen... Mesélnél nekünk egy két trükkről, mit hogyan tudsz megoldani?

Az írást nem a számmal csinálom, hanem a csonkom és az arcom közé teszem a írószerszámot. Pingpongozni úgy szoktam, hogy felerősíttetem a csonkomra az ütőket egy gumi övvel, de ezt leginkább a videóimban láthatják, amiket a Youtube csatornámra tettem fel, egyéb videók társaságában. Úgy, mint evés - ivás, írás, stb.

- Informatikát tanulsz, most pedig kétéves OKJ-s képzésen veszel részt, számítógép-programozónak készülsz. De hogyan tudsz egy számítógéppel megbirkózni, mondjuk e-mailekre hogyan tudsz válaszolni, az egeret hogyan tudod kezelni ?

A klaviatúrát a csonkom és az állam segítségével kezelem, az egeret pedig csak a csonkommal.

-Hogyan látod az embereket - meghökkennek, tartózkodnak tőled, vagy igyekeznek segíteni ?
Az emberek vegyesen reagálnak. A lényeg, hogy mindig mosolyognom kell, mert akkor a világ is vissza mosolyog rám. Sok - sok segítséget kaptam már ismeretlen emberektől.

-Magyarországi fellépésein találkoztál példaképeddel Nick Vujicic-el, milyen embernek ismerted meg őt, mi az a plusz energia amit adtak neked ezek a találkozások?
Nick Vujicic nem a példaképem. Én is meg tudok oldani nagyon sok dolgot. Tőle nem kaptam ötletet, csak annyit kérdeztem tőle, hogy hány kiló, mert le kell fogynom, s tudnom kell, hogy milyen súlyú egy hasonló kaliberű ember. Nekem a példaképem édesanyám, aki mindig erős és kitartó. Egy idegent nem tudok példaképnek nevezni, mert azt se tudom, hogy ki ő.

- Egy interjúban olvastam tőled az idézetet ,,A negatív dolgokat kizárom az életemből".
Mindenhol pozitívan állnak hozzám, és nekem is pozitív kisugárzásom van. Verseket írok, nekikezdtem egy könyvnek is. Ha egy aranyhal teljesítené három kívánságom, az első az lenne, hogy legyen egy családom két gyerekkel. A második, hogy lelki segítőközpontban dolgozhassak vagy iskolákba járhassak előadást tartani a pozitív életszemléletről. A harmadikat pedig odaadnám annak, akinek szüksége van rá.

- Hogyan áll a könyved mikorra készül el ?
Sajnos sehogy sem áll a könyvem, mert nincs rá elegendő pénzem.

- Ha meghívnak iskolákba a Felvidékre előadást tartani,  gondolom szívesen elfogadod, hogyan tudod megoldani az utazást, van e útiköltség, stb. Miről mesélsz az embereknek egy ilyen előadáson?
Sajnos egyedül nem tudom megoldani az utazást.  Szívesen megyek bármerre, hisz az a célom, hogy minden emberhez eljuthasson az életszemléletem, pozitív kisugárzásom. Leginkább olyan történeteket mesélek, melyek tanulságosak lehetnek mások számára.

- Szereted a rock zenét? Azon még nem gondolkoztál el hogy esetleg egy olyan zenekar tagja legyél, amely fogyatékos emberekből áll, hogy együtt megmutassátok azt, hogy a fogyatékkal élő emberek is egyedi értéket képviselnek a társadalomban?
Ilyenen még nem gondolkoztam, inkább olyanon, ami vegyes zenekart takar. Szóval legyenek egészséges és sérült emberek a csapatban.


- Weisz Fanni a hallássérült emberekért küzd, Mosolyka a kerekes-székesek-ért - a könyvében leírta életét hogy ő hogyan tud megküzdeni a hétköznapokkal... Siker könyv lett, a Te könyved is siker lehet, a fogyatékkal élő embereknek...
Fontos a mindennapi buzdító szó. Meg kell értetni velük, hogy teljes értékűek, aktív életet élhetnek. Nem csak a sérült embereknek szeretnék segíteni, hanem az egészségeseknek is. A lelkileg elesett emberek felállítása a célom. Lehet az akármilyen ember. Fontos, hogy kapcsolatokat építsenek. Ebben lehetőségként ott van az iskola vagy a sport, ahol baráti közösségek alakulnak ki. A távolabbi kapcsolatokhoz pedig ott az Internet. Célokat kell kitűzni, hogy megértsék, vannak szakmai területek, ahol kiugró sikereket érhetnek el...

Köszönöm a beszélgetést. Az életben és mindennapi hétköznapokban is további sok sikert kívánok!

Telek Lajos
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x