Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-03-02   2,686  
0
A közelmúltban volt Megasztár, Voice, Virtuózok és mindegyikben találkozhattunk felvidéki arcokkal. A rimaszécsi Turcsányi Tibor például pár évvel ezelőtt a füleki Aranykakason még labdába sem rúgott, most pedig ismert magyar zenészekkel dolgozik együtt. A sort folytathatnánk szerencsére még sokáig. A Guru Brothers egyik alapítójával, billentyűsével, zeneszerzőjével, Botos Palival beszélgetünk zenei kezdeteiről, eddigi sikereiről és a terveiről.  


- Ugorjunk mindjárt fejest a dolgok közepébe, hogyan kezdődött a zenei kariered? Volt a családban zenész és hol sajátítottad el a zenei ismereteidet?
- Hat évesen kezdtem el zongorázni a drága szüleim támogatásával, akik, bár nem zenélnek, de nagyon szeretik a zenét. A rokonaim között viszont sok zenész volt. Tizenkét éves voltam, amikor a Sirius zenekar billentyűse lettem. Később több zenekarral dolgoztam együtt mind idehaza, mind külföldön egyaránt. Volt egy csodálatos tanárom, Horváth Pelino József, aki sajnos már nincs közöttünk. A későbbi tanulmányaimat Budapesten, majd a pozsonyi Zeneakadémián folytattam.

- Füleki vagy, a zenei karriered is itt kezdődött. Hány éves korodban lett meg az első zenekarod?
- Húszéves voltam, amikor megalapítottuk a Jazz Vision nevű formációt, amellyel Szlovákiában, Magyarországon és Németországban is nagyon szép sikereket értünk el. Billentyűztem több dzsessz- illetve világzenét játszó zenekarban is.
 


- Annak idején tető alá hoztátok a rock grupot játszó Szürke állományt, amelyben olyan társaid voltak, mint Petrusz Gyuri, egy füleki dobos srác, aki olyan zenészekkel játszott mint Peter Nagy, ahogy szerepelt az Elán együttessel is, de a csapat tagja volt Alapi István, az Edda együttes gitárosa is. Hogyan született meg ez a határon átnyúló együttműködés?
- Igen, dolgoztam egy lemezen többek között Alapi Istvánnal, ahogy a Bikini zenekar szaxofonosával, Makovics Dénessel is. Alapival egy rocktáborban találkoztam, azóta dolgozunk együtt, míg Petrus Gyuszival gyerekkorunk óta muzsikálunk együtt.


- Ha visszatekintesz a zenei pályádra, melyik zenekar tagjaként sikerült a legjobb eredményeket elérned?
– A Jazz Vision nevű banda számos sikert élt meg, de bízom benne, hogy a Guru Brothers Bandre is sikeres karrier vár. És főleg sok fellépés.

- Hogyan született meg a Guru Brothers, amelyet, ha magyarra fordítok, valahogy így hangzik: a nagyfőnök családja?
– A név csak úgy jött találomra, de most már kötelez, hisz a 2010-es eurovíziós szereplésünkkel jól indult a zenekar szekere, amelyen Lucie Bílá is nagyon dicsérte a dalunkat. A dalaink sok embernek tetszenek, s remélem, hogy a nemsokára megjelenő lemezünk is minél több emberhez el fog jutni.

- Miért van az, hogy van egy tehetséges banda, amely teljesen új zenei ízt vihetne a szlovák zenei életbe, a dalaitokat mégsem játsszák a szlovák rádiók? Szerepet játszhat az, hogy mégiscsak kisvárosi felvidéki banda vagytok?
– Jó kérdés, de nem tudok rá válaszolni.

- Minden zenész álma az, hogy egyszer olyan zenekar előtt húzzák a talpalávalót a közönségnek, akit nagyra becsülnek, akire példaképként tekintenek. Van nektek ilyen zenei példaképetek?
- Számomra Steve Wonder a meghatározó példakép, de a sort sokáig folytathatnám még.- Mutassuk be a zenekart, kikkel játszol együtt?
– Az énekesünk többnyire Zsiga Oti, Tomolya István dobol, Simon Péter a gitárosunk, míg a basszusgitárt egy nagyon tehetséges fiatalember, Deka Robi „kezeli”.

- Nemrégiben a Budapesti TV-ben Komáromi Pista vendégei voltatok, s ez remek lehetőséget kínált arra, hogy a budapesti közönség is megismerkedjen veletek. Tervezitek, hogy Komáromit is bemutatjátok a füleki közönségnek?
- Rajtunk ez igazán nem múlik.

- Egyszer egy interjúban Presser Gábor kijelentette, hogy „megasztárt” lehet faragni, de zenésznek születni kell?
– Presser Gábor zseniális ember és teljes mértékben egyetértek vele. Azt hiszem, hogy mi zenésznek születtünk. Hogy egyik dalunkat idézzem: „Menj, küzdj az álmodért,//Minden vágyadért, mi benned él.//Győztes lesz a harc,//Ha nincs több hátraarc,//
Végül majd tiéd, miért szívből küzdenél.” Azt hiszem, Füle Tibornak, a dalszövegírónknak tökéletesen igaza van.

Telek Lajos

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x