Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-03-17   2,032  
0

„Míg a törpe ordibál az óriás is félre áll. Miénk ez a cirkusz, ezt mindenkinek látni kell” - énekelte ezt az LGT együttes, de hogyan is kerül a cipő az asztalra? Hamarosan mindenre fény derül...
Sokan vagyunk, akik csak álmodozunk, de álmunkat nem merjük megvalósítani. Ismerek egy párkányi srácot, aki nem adta fel álmát és vágyait. Már gyermekkorában is kiverte a biztosítékot osztálytársai szemében magasságával. Hogyan lesz egy párkányi srácból a Cirqu Du Soleil Quidom társulat szemkápráztató látvány-showjának tagja? Erre is hamarosan fény derül...  


- Kezdjük a gyermekkoroddal, Te tősgyökeres párkányi srác vagy, ha nem tévedek. Milyen gyerek voltál és hol fojtattad tanulmányaidat?
- Igen, tősgyökeres párkányi vagyok. Szeretném a történet elején kezdeni. Milyen gyerek is voltam? Nem a legjobb, lehet azt mondani, rosszcsont. Szüleimnek jó párszor fejfájást okoztam, nem volt erősségem az iskola se, a tanulás se, az életemet a sportnak szenteltem. Gyerekkoromban sok cirkuszi műsort néztem a TV-ben, de soha nem gondoltam volna, hogy ilyen körökben fogok mozogni.

- Az LGT együttesnek van egy dala, amely így hangzik: „Amíg a törpe ordibál, az óriás is félre áll, miénk ez a cirkusz, ezt mindenkinek látni kell.” Téged már gyermekkorodban rabul ejtet a cirkusz világa?
- Gyerekkoromban sok cirkuszi műsort néztem a TV-ben, de soha nem gondoltam volna, hogy ilyen körökben fogok mozogni.

- Hallottam olyan történeteket, hogy Te sportoltál, úsztál, futottál, bicikliztél, tehát vasember vagy triatlonista voltál, hogy is van ez?
- Kosárlabda után elkezdtem foglalkozni a triatlonnal, futásban voltak kisebb nagyobb sikereim, az Esztergomi Futó Művek tagja voltam. Egyszer elindultam a Vasemberen, de sajnos fel kellett adnom betegség miatt, a versenyorvos már a verseny előtt ki akart zárni, azt mondta, csak saját felelősségemre indulhatok, de annyira le volt gyengülve a szervezetem, hogy fel kellett adnom.

- Hogyan lettél te bohóc és hogyan kerültél külföldre? Milyen helyeken fordultál meg, hogyan indultál el nyelvtudás nélkül, mindent magad mögött hagyva vágtál neki a nagy kalandnak?

Csalódtam magamban. Nagyon sok munkahelyem volt, sokszor én mondtam fel. Utána úgy döntöttem, ideje szerencsét próbálnom külföldön, pontosabban Londonban. Nulla angol nyelvtudással elindultam a nagyvilágba, két hónapig nem találtam munkát. Nagyon sokat köszönhetek a nővéremnek, mert nála laktam és anyagilag támogatott. Végül sikerült találnom egy étteremnél munkát, reklám lapokat osztogattam az utcán. Szélben, esőben, napsütésben, mindennapos esett volt, hogy megálltak az emberek, fényképezkednek velem.

- Hallottam azt egy ismerősömtől, hogy szerettél volna bejutni a legnagyobb showba, amely a világot bárhol káprázatba ejti, ez pedig nem más, mint a kanadai cirkuszi társulat a Cirque du Soleil Quidom, amelyben szerepet kaptál, vagy tévedek? Nem hiányoznak a barátok, ismerősök, rokonok, néha nem érzed azt, hogy a szíved haza húz, tehát nem éreztél honvágyat?
- Egy nap megállt egy amerikai hölgy, felírta a telefonszámát egy kis papírra, zsebre vágtam és megfeledkeztem róla. Két héttel később megkeresett és számon kérte rajtam, hogy nem kerestem. Mivelhogy nem beszéltem angolul, odaadtam egy gyerekkori barátomnak, Klacsan Krisztiánnak.
Ő tolmácsolt nekem, egy igaz barát. Innen kezdődik a kaland, hogy belekerültem egy cirkuszi világba. Körbeutaztam a nagyvilágot, megismertem embereket, kultúrákat és ilyenkor jön rá az ember a legfontosabb dologra, mindenhol jó, de legjobb otthon és az, hogy boldog légy.
Egyedül a nagyvilágban. Sikerült kikerülnöm Shanghai-ba, mindig is vonzott az ázsiai kultúra, hat hónap után visszakerültem Londonba, de közben megismerkedtem Ina Sh-vel.
Ő volt az a lány, aki miatt hátrahagyva karrieremet - 5 éves filmszerződés Londonba, vagy lehetőségem lett volna szerepelni a híres cirkuszban, a Cirque du Soleil-ben, szüleimet, barátaimat otthagyva - vissza tértem Shanghaiba, de sajnos a nagy szerelemből végül nem lett semmi, ugyanis a hazugság megöli a bizalmat. Önmagamba fordultam, annyira belebetegedtem abba, hogy elvesztettem azt a lányt, akiért mindent megtettem, csak hogy lássam mosolyogni és tudjam, hogy boldog, ez volt az életcélom.

- Találkoztál híres emberekkel vagy világsztárokkal kalandozásaid, fellépéseid során?

A cirkuszi életben nincs megállás, mindig utazol, sok ember mondja, ez milyen szuper lehet, hát azt mondom, nem az, nincs lehetőséged és időd a legfontosabb dologra, hogy boldog légy.

- Rólad azt is hallottam, hogy Te acélos akaraterővel rendelkezel és a küzdő szellemednek köszönhető mindaz, amit elértél. Ebben a szakmában pont az a legcsodálatosabb dolog, hogy bejárhatod az egész világot. Arra még nem gondoltál, hogy valahol letelepedj vagy élvezed ezt az utazó életet?
- Nagyon sokat köszönhetek Luie-nak, Ő egy magyar srác, buddhista tanár, egy igaz barát, Ő segített megtalálni önmagam. Mielőtt mindenki azt gondolná, hogy jó a fizetésem, hát nem az, van olyan eset, amikor csak a borravalókból élek, a fizetésem nagy részét iskolára költöm. Most a következő célom, hogy tornatanár szeretnék lenni Shanghai-ban. Szerintem nincs szebb munka, mint amikor az ember átadja a tudását egy másik embernek. Eközben megismerkedtem JJ JIANG-al, nagyon sokat köszönhetek neki, Ő a támaszom, segít és erőt ad álmaim elérésében...
Köszönöm a beszélgetést, Telek Lajos
Fotók Puss Antal fotóalbumából valók.
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x