Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-03-23   2,788  
0
A "Hídember" dokumentum-sorozat filmjei a segítségről, az egymásra való odafigyelésről szólnak. Hétköznapi hősökről, nem hétköznapi történetekkel. Ők a Hídemberek!  Ennek a műsornak az egyik szerkesztője Tamás Anita szerkesztő-riporter, vele beszélgettem a Hídemberekről, mindennapi hősökről akik adták fel és megtanultak erősek lenni...  


- Az Echo TV Hídemberek c. sorozata elesett embertársainkról szól?
- Ezt szeretném kiegészíteni. A Hídemberek c. dokumentumfilm sorozat nem csak az elesett embertársainkról szól, hanem a segítségnyújtásról, arról, hogy igenis léteznek hétköznapi hősök, akik tetteikkel példát mutatnak és erőt adhatnak másoknak.

-Az idén is folytatódnak a Hídemberek történetei. Ha visszanézed azokat a történeteket, amelyekről forgattatok, gondolom volt olyan történet, amikor az ember szava elszorul... Akadnak olyan emberek, akik a vetítés után segítő kezet nyújtanak a történetek hőseinek?
-Igen és remélem is! Kaptunk már nem egy levelet és felajánlást olyan nézőtől, aki segíteni szeretett volna az egyik főszereplőn. Ezen kívül mi, szerkesztők is igyekszünk összekötni a segítőket és a rászorulókat, hiszen mára már számos szervezettel, egyesülettel és alapítvánnyal ápolunk jó kapcsolatot. Számunkra az a legnagyobb öröm, ha sikerül ezeket az embereket összekötni és filmjeink által újabb és újabb sikertörténetek születnek.

-Ha ki kellene választanod néhány történetet, ami téged nagyon megragadott, melyik történetek volnának azok?
-Többször feltették már ezt a kérdést nekem és megvallom, nem szeretek rá válaszolni, mert ha tehetném, az összes eddigi filmemet ide sorolnám. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy munkám során ennyi fantasztikus embert ismerhettem meg! Most megemlíthetném a Dorián című filmemet, ami egy 17 éves, halálos beteg fiúról szól, és akinek a személyisége lenyűgözte az egész stábot. Az Álomszállító c. filmem is nagy hatással volt rám, aminek a főszereplője egy olyan troli busz vezető, aki szabadidejében mozgássérülteken segít. Fantasztikus ember! Az Esztétitok c. filmem készítésekor teljesen ledöbbentett az, amiket megtudtunk, hogy mi zajlik egyes indiai és afrikai eldugott falvakban. Hogy egyes kultúrákban a nőket élve meggyújtják a férjek, hogy így szabaduljanak meg tőlük. Rengeteg, súlyosan sérült égési nő él ezeken a helyeken, akiken többek között egy magyar plasztikai sebész doktornő segít, aki szintén lenyűgözött minket! Most is több olyan filmen dolgozok, aminek a története már most megragadott! A Világ Igazai c. film, amiben egy holokauszt túlélő mesél az Auschwitzban átélt borzalmakról, valamint egy két részes film is készül, ami pedig a családon belüli erőszakról fog szólni. Szóval választani nagyon nehéz, de nem is szeretnék, hisz mindegyik történet a szívemhez nőtt.

-A műsorotokban ki lehet Hídember ?
-Bárki lehet Hídember. Olyan, aki önzetlenül segít másoknak. Egy alapítványi önkéntes, egy civil, hétköznapi hős, egy édesanya, aki a gyereke életéért küzd, vagy akár egy hajléktalan, aki más rászorulókkal osztja meg azt, amije van.

- Mi alapján válasszátok ki azokat az embereket akiket aztán megkerestek, és gondoltatok e arra hogy esetleg a hátáron túl, esetleg Felvidéken is forgassatok a jövőben?
-Vagy történetet, témát keresünk és ahhoz főszereplőket, vagy fordítva. Előbb ismerjük meg valakinek az élettörténetét, ami érdekes lehet és beleillik a Hídemberek koncepciójába. De, ahogy azt sokan mondani szokták, a téma ott hever az utcán, a hétköznapokban. A határon túli forgatások már többször felmerültek és bízom benne, hogy hamarosan lesz rá példa.

-Azt szokták mondani az ember élete meg van írva a sors könyvében...  Miért van az, hogy oly sok ember tehetetlen saját sorsával szemben ?
-Miért? Ezzel a kérdéssel nap, mint nap találkozunk. Miért lesz agydaganata egy 3 éves kislánynak? Miért születik valaki végtagok nélkül? Miért történik valakivel baleset? Nem tudjuk. Erre nincs válasz sajnos. Tragédiák mindig is voltak. Itt csak az a kérdés, hogy valaki talpra tud-e állni belőle, vagy sem. Ez egy nagyon nehéz kérdés, de mi ezért is igyekszünk minél több sikertörténetet bemutatni, hogy akik még ezekre a kérdésekre keresik a választ, megtalálják azt a magyarázatot, vagy üzenetet, ami nekik segítség lehet.
 

-Magyarországon nincs olyan televíziós műsor amely az emberek sorsával úgy foglalkozna,  hogy közben segítene is rajtuk. A médiáknak ugyanakkor nagy hatalma van, vagy tévedek?
-Nekünk az elsődleges célunk, hogy bemutassuk a történeteket, megismertessünk minél több hídembert, és ezáltal segítsünk másoknak. Ha tudjuk, összekötjük a szereplőket, ha érkezik felajánlás, továbbítjuk azt. Örömmel látjuk, hogy egyes közösségi oldalakon hogyan alakulnak csoportok és kezdeményeznek gyűjtést a rászorulóknak. Ha tudjuk ezeket is bemutatjuk, hogy ezzel is növelni tudjuk a támogatók számát.

-Hiteles emberi történeteket látván, volt már úgy, hogy kicsordult a könnyed?
-Ez nem kérdés! A legtöbb filmemen sírtam. Volt, mikor már az interjú alatt meghatódtam, de volt olyan is, amikor a film egész vágását végig bőgtük a vágóval. És voltak persze örömkönnyek is. Azok a legjobbak!

-Elképzelhető, hogy egyszer például moziban lesznek láthatóak a sorozat filmjei? Esetleg a szerkesztők kommentárjával?
-Ezt sajnos és nem tudom, a főszerkesztőt kéne megkérdezni erről, de nem rossz ötlet, majd felvetem neki! ;)

-2015 ben is folytatódik a sorozat, mi alapján választjátok ki a műsorba a történeteket, amelyekkel foglalkozni szeretnétek ?
-Ez egyszerre nagyon nehéz és nagyon könnyű. Nehéz új és eddig még nem látott sztorit felkutatni. Ugyanakkor nagyon könnyű is, hisz a világ teli van szomorú sorsokkal és hídemberekkel, csak meg kell őket találni!

-Ön szerint, Anita, mikor jön el az idő amikor a média nem csak szórakoztatni de segíteni is tud majd az embereken?
-Véleményem szerint a média bármikor árthat és segíthet is. Ez attól függ, ki hogyan értelmezi az üzenetet. A Hídemberekben lehet, hogy valaki csak azt látja meg, mennyi szomorú sorsú emberrel lehet találkozni. Valaki pedig végignézi és eljut hozzá a valódi üzenet, hogy emellett mennyi hídember is létezik, és mennyi felemelő és tanulságos sikertörténet! Szerkesztő-riporterként én erre sajnos nem tudom a választ. Csak azt tudom, hogy ez egy nagyon jó csapat, akikkel együtt dolgozhatok! Mindannyian szeretjük a munkánkat és ezt a sorozatot! És reméljünk, egyre többen vannak ezzel így!

A beszélgetést készíttette Telek Lajos

Fotó - Tamás Anita archiv
2015-04-14 13:37:26 Ungvári Györgyi
Kedves Lajos!
Köszönjük a megkeresésed.
Az e-mail címünk:paradancecompany@gmail.com
A csoport vezetője: Köblő Andrea tel: +36303037759

Üdvözlettel: Ungvári Györgyi
Ajánlom még figyelmedbe a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete oldalát is.
2015-04-14 13:36:36 Ungvári Györgyi
Kedves Lajos!

Köszönjük a megkeresésed.
Az e-mail címünk:paradancecompany@gmail.com
A csoport vezetője: Köblő Andrea tel: +36303037759

Üdvözlettel: Ungvári Györgyi
Ajánlom még figyelmedbe a Mozgássérült Emberek Önálló Élet Egyesülete oldalát is a facebook oldalon.
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x