Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-04-16   1,898  
0

Az egyik magyar kereskedelmi csatornán a minap véget ért Rising Star a következő hónapokban valószínűleg minden versenyző életét megváltoztatja. Nincs ez másképp a vágsellyei Peter Šrámekkel sem, aki ráadásul két országból kapja a felkéréseket. Mert a magyarul csak most tanuló fiatalembert nem csak Magyarországon imádják, hanem Szlovákiában is, így két ország között ingázik. A szlovák Jimmyként emlegetett fiú a Rising Starnak köszönhetően Szlovákiában is hatalmas népszerűségnek örvend, s nemsokára tájainkon is megmutatja a tudását. Április 18-án Füleken, a Fülek Szépe szépségverseny gálaműsorán lép fel, míg június 21-én Rimaszombatban láthatjuk a Mulatós parádéban.  


– Azt szokták mondani, akiben van tehetség, azt a szülei is  előbb vagy utóbb észreveszik. Nálad is így történt?
– Ha jól emlékszem, nyolc évesen fedezték fel a zenei tehetségemet, s a mai napig képezem magam. Jelenleg a pozsonyi Művészeti Konzervatórium diákja vagyok.

– Akiben van tehetség, az előbb utóbb megmutatja magát tehetségkutató versenyen?

– Valószínűleg igen, én is több tehetségkutató versenyen indultam, mint a Česko Slovensko má talent vagy a szlovák X-Factor, de ezeken a versenyeken a zsűri inkább az öltözékemmel és a külalakommal volt elfoglalva, mintsem az énekhangommal.

– Számomra az is meglepő volt, hogy Gútai Líra táncdalfesztiválon is megmérettetted tavaly magad, méghozzá Zámbó Jimmy dalát énekelted magyarul, holott a magyar nyelvet nem is beszéled. Ennek ellenére két díjat is begyűjtöttél.
– A közönség szeretetének köszönhettem, hogy Gútai Líra fesztiválon két díj birtokosa lettem, s aminek a legjobban örültem, hogy a közönségdíjat is hazavihettem. Egyébként magyarul könnyebb énekelnem, ugyanis ha megtanulom a dal szövegét, mivel a dallam a fülemben cseng, már csak a dalra összpontosítok és igyekszek százszázalékos teljesítményt nyújtani. Könnyebben énekelek magyarul mint angolul, mert a magyar szavak dallamosabbak.

– Beindult a szekér a Rising Star után, fellépés fellépést követ. Gondolom, fejben tartani sem könnyű, hol s mikor kell fellépned.
– Nagyon hálás vagyok a menedzseremnek és édesanyámnak, hogy mindent megoldanak helyettem.

– Édesanyád beszél magyarul, s ő segített neked a Rising Star során, de hallom, hogy már intenzíven tanulod is a nyelvet.
– Igen, anyukámnak vannak magyar felmenői és sokat köszönhetek neki, többek között ő segített a magyarorországi médiával való kapcsolattartásban.

– Az is olvastam rólad, hogy anyukád segítségével mindent elolvastál Zámbó Jimmyről. Mit adtak neked Zámbó Jimmy dalai?
– Igen, igyekeztem mindent elolvasni Zámbó Jimmyről, s amikor pedig megismerkedtem Zámbó Árpival, és édesanyám elmondta neki, hogy mennyire szeretem Jimmy dalait és énekelni is tudom, Árpi talán maga se hitte el első pillanatra, hogy van itt egy szlovák srác, aki nem beszél magyarul, de el tudja énekelni Jimmy dalait. Fel is küldött a színpadra, és nagy meglepetést okoztam mindenki számára. Ekkor kezdődött el a barátság a Zámbó családdal, ami a mai napig tart. A következő évben is meghívtak fellépni, és Zámbó Jimmy-díjat is kaptam.

– A magyar bulvármédia a szlovák Jimmyként tart számon.
– Jó érzés volt, hogy a magyar médiától megkaptam a szlovák Jimmy nevet, s úgy gondolom, hogy ez egyfajta megtiszteltetés számomra. Jimmy távozásával nagy űrt hagyott maga után az emberekben, a dalai sok millió embert szólítottak meg, érzelmes és értékes dalszövegeivel nagyon sok ember tudott azonosulni. Szívember volt, aki őszintén énekelt örömről, bánatról szerelemről, szóval az élet legalapvetőbb dolgairól. Énekesként szeretnék hasonló utat bejárni a dalaimmal, az embereknek örömet szerezni. Szeretném a saját dalaimmal is magasra tenni a mércét, úgy zeneileg mint dalszövegileg. Olyan szerzőkkel akarok dolgozni, akik olyan dalokat írnak majd számomra, amelyeknek súlya van. Érzelmileg, szövegileg és zeneileg is.

– Nem beszéltünk még arról, hogy mit adott neked Rising Star és hogyan szereztél róla tudomást?
– Zámbó Árpiék mondták, hogy indul hamarosan a Rising Star, s ők biztattak, hogy induljak el a versenyen. A verseny új lehetőségeket adott számomra, és segített abban, hogy az álmom valóra váltsam. Nagyon sok ember megismert a televízión keresztül, s ezáltal az életem kicsit megváltozott. Ez volt az első olyan verseny, ahol nem a külalakomat vették figyelembe, hanem a hangom és teljesítményem. Természetesen most, hogy már vége, egy kicsit hiányzik is, de minden verseny egyszer véget ér, és nekem a verseny alatt kellett kihoznom magamból a legjobb formámat. Így utólag is szeretném megköszönni mindenkinek, aki szavazataival támogatta továbbjutásomat. A harmadik hely, úgy gondolom, igen szép eredmény, s hálás vagyok a sorsnak, hogy mindez megadatott nekem.

– Fogalmazhatok úgy, hogy elindultál egy úton, amelynek jelenleg még ugyan az elején tartasz, de amely során szeretnél saját dalokat énekelni, s az embereknek a dalaidal örömet szerezni?
– Igen, szeretnék idővel saját számokat énekelni, s ha arra vagy kíváncsi, hogy kikkel dolgoznék szívesen, nagyon sok név szóba kerülhetne. Vannak barátaim, akik segitenek, hogy megfelelő szerzőkkel dolgozhassak együtt, szívesen énekelnék esetleg duettet is olyan remek énekesnőkkel, mint Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, de Zámbó Jimmy billentyűsével, Jankai Bélával is szívesen dolgoznék. Nemrégiben találkoztam Pálmai Zolival, akinek tetszik, ahogyan énekelek.

– Zenei karrieredet Magyarországon vagy Szlovákiában képzeled el?
– Természetesen Magyarországon, de szívesen jövök fellépni bármikor Szlovákiába is. Úgy látom, hogy a verseny után jelenleg nagyobb lehetőségeim vannak Magyarországon és a mendzserem is magyar. Bízom benne, hogy nagyon jó magyar szerzőkkel sikerül majd együtt dolgoznom…

– Milyenek a magyar lányok?

– Meglepődtem, hogy milyen szerettetel fogadtak. Szívesen fényképezkednek velem, szinte el sem hiszem, hogy ilyen rövid idő alatt a lányok kedvence lettem. Mindig igyekszek mindenkivel kedves lenni, mert a közönségemnek köszönhetem azt, hogy fellépésekre járhatok s énekelhetek nekik. Bárhová szívvel-lélekkel megyek, ahová szívesen meghívnak, s a dalaimat szeretetből éneklem. Az külön örömmel tölt el, hogy a legkülönbözőbb korosztályok szeretik a dalaimat. Szeretném megköszönni minden levélirónak azt a megszámlálhatatlan mennyiségű levelet, amit nap mint nap kapok a velem egykorú fiataloktól és idősebbektől egyaránt. Kérem mindenki türelmét, s ígérem, hogy mindenkinek válaszolok.

– Jelenleg van barátnőd?
– Jelen pillanatban nincs, és igazán nem is jut idő a magánéletemre, mert ott az iskola és a fellépések.

– Nemrégiben Vágsellye városától díszoklevelet kaptál azért, hogy városodat képviselted a Rising Starban és ezáltal öregbítetted a város jó hírét.

– Engem is meglepett, de nagyon jó érzés volt, hogy átvehettem Vágsellye polgármesterétől ezt a díszoklevelet és elismerték a teljesítményemet.

– Naptárodban egyre több a fellépés itt a Felvidéken is, hamarosan Füleken, a Fülek Szépe 2015 szépségversenyen találkozhat veled a közönség.

– Igen, s nagyon bízok benne, hogy mindenki jól fogja magát érezni. Minden fellépésnek örülök, mert így találkozhatok azokkal, akiknek tetszik az a zenei irányvonal, amit képviselek.
Fotó: Peter Šrámek fotóalbuma
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x