Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-08-01   1,845  
0

A garamkövesdi székhelyű Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása az idén már negyedik alkalommal szervezi meg a Garamkövesdi Borfesztivált. Az augusztus 7-én és 8-án zajló eseménysorozat részét képezi az I. Garammenti Bordalverseny is. Az augusztus 7-i bordalversenyre még lehet jelentkezni.  


- „A bordalversenyt első alkalommal szervezik meg a fesztivál kísérőrendezvényeként. Az érdeklődők bármilyen borról, vagy szőlőről és szőlészetről szóló dallal benevezhetnek a versenybe. Az énekeseket a Szőllősy Cigányzenekar kíséri majd” – hogyan jött az ötlet hogy bemutatják a közönségnek ezt a műfajt ?
- Az ötletet valójában a helyi borászok adták, mivel szerintük nagyon sok borról, szőlőről, szüretről szóló népdal van, de elég keveset ismerünk. Így ez a bordalverseny arra is szolgálna, hogy megismerjük ezeket a dalokat és hogy népdalt szerető emberek, kórusok találkozzanak. Ez a térség nagyon híres borairól, borászatairól, egyre többen foglalkoznak szőlővel borkészítéssel, mi is illene ide jobban, mint egy bordalverseny.

- A bordalverseny fellépőinek produkcióját szakmai zsűri értékeli ki. A bírálóbizottság elnöke Papp Katalin, a Párkányi Művészeti Alapiskola igazgatója, további tagjai Macsodai Szilárd, a Varjos zenekar vezetője és Förhénci Horváth Gyula etnográfus. Mi alapján választották ki a zsűri tagjait ki ajánlotta esetleg őket és miért pont rájuk eset a választás?
- Úgy gondoltuk, hogy az a legjobb ha a zsűri tagjai sokrétűek, ezért is választottunk zenetanárt, együttes vezetőt és etnográfust,aki ugye a hagyományokhoz ért A zsűri tagjai mind hozzáértő, elismert személyek, így nagyban tudnak majd tanácsaikkal segíteni a szereplőknek is.

- A Garamkövesdi Borfesztiválon a helyi borászok mutatják be boraikat. A hétvégén a község mellett található pincesorok borosgazdái nyitják ki pincéjüket a látogatók előtt. Közel egy tucatnyi nyitott pince várja az érdeklődőket. Borkóstoló és borvásár mellett kultúrműsorokkal szórakoztatják a fesztiválozókat. Természetesen nem hiányozhatnak a hagyományos konyhai ízek sem, ételkülönlegességeket is megkóstolhatnak a két nap alatt a fesztiválra látogatók. Azt mondják a jó bornak nem kell reklám, akkor most álljon itt egy kis ismertető hány borász borosgazda borát kóstolhassa meg a látogató és milyen helyi ételkülönlegességekkel várják a látogatót. Lesz valami olyan ételkülönlegesség is, ami csak Garamkövesdre jellemző?
- A következő borászok nyitják ki borospincéjüket: Stugel Miklós ,Moravcsik László, Dorna Ferenc, Kormos Károly, Hacsko György, Pomozi pince, Szinai Tibor, Benyo Mihály, HV pincészet, Geönceöl Attila és Környi Zoltán. Több fajta helyi borral várják az odalátogatokat.

- Mivel két napos rendezvényről van szó, gondolom sok érdekes kultúrprogram várja majd a községükbe látogatókat... Kik lépnek fel a két napos rendezvény sorozaton?
-A rendezvényen fellép a Varjos zenekar, a Szőllősy Cigányzenekar, a The Butchers, a Nosztalgia Duo, a Tutta Forza-akik egy 30 tagu akusztikus zenekar, Acoustic Flames és Balázs Fecó. Az utcabálon a Gajmo Band és a Nosztalgia Duo játszik. A nap folyamán természetesen fellépnek még helyi és regionális csoportok is.

- A rendezvény sorozatuk sztárfellépője Balázs Fecó és a 30-tagú Tutta Forza zenekar lesz. Fecó magával hozza a Korál-korszakból ismert romantikus dalait, tehát gondolom sok érdeklőre számitanak ?
- Itt szeretném megemlíteni, hogy Balázs Fecó koncertjét Saláta Kornél a mi hazai futball hírességünk, a Szőllősy Cigányzenekart pedig a Zöldfaliget Kult. Egyes. támogatásával tudtuk meghívni. Balázs Fecót felénk nagyon sokan szeretik és ismerik dalait. Bízunk benne,hogy sokan ellátogatnak majd hozzánk ha nem is a jó bor kedvéért, akkor Fecó felejthetetlen koncertjéért.

- Spano Jancsinak köszönhetően néhány éve a Borfesztivál vendége volt Kóbor János is az Omega együttes frontembere, aki megkóstolta a Garamkövesdi borászok borait is... Melyik bor tetszett neki a legjobban?
- Úgy tudom Kóbor János is nagyon jól érezte magát nálunk, bár a bort nem nagyon issza, azért megkóstolt néhány különleges fajtát és ha jól emlékszem a Verteléni ízlett neki a legjobban.
A bordalversenyhez még annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy minden évben szeretnénk megrendezni,és reméljük ebből a kis kósza ötletből egy igazán nagyszabású és jó hangulatú verseny kerekedik majd.

Térjünk még egy kicsit vissza a bordalokhoz a bordalok és a mulatónóták alkalomhoz kötődnek, és ezek eléggé változatosak. A legkülönbözőbb népi összejöveteleken: névnapokon, disznótorban, kocsmai mulatozáson, lakodalomban, szüreten, pincézéskor vagy csak egyszerű poharazáskor gyakran előkerülnek. Tartalmukban sokszor kötődnek egyik vagy másik alkalomhoz. Így szívesen emlegetik a kocsmát, a csárdát: Az ivás nem eshet meg a bor, az ital dicsérete nélkül, különösen, amikor már a jókedv egyre inkább emelkedik:
Bor, bor, bor,  / De jó ez a piros bor!  / Asszony is iszik belőne, / Félre áll a kontya tőle.
A bordicsérőt a társaságban az itató- és koccintónóta követi, melybe sokszor a jelenlevők nevét is beleszövik. Máskor meg jeles mondásokkal biztatják azokat, akik valamiért húzódnak az ivástól:

Adott Isten szekeret, / Szekerembe kereket, /  Poharamba feneket, / Abból iszom eleget.
A doktor is azt mondja, / Hogy a vizet ne igyam, / Mert a vízben béka van, / Életemnek vége van.


Aztán előkerülnek azok a nóták is, melyek a részegséggel foglalkoznak, meg a következményeit ecsetelik:

Kimentem én a szőlőbe, / Kapát vittem a kezembe; / Felakasztottam a fára, / Bort ittam a rovására.
Még azt mondják az emberek, / Hogy az orrom bortul veres. / Mért veres a liba orra, / Mikor sose mártja borba?
Bort ittam én, boros vagyok; / Hazamennék, de nem tudok. / Aki tudja, mért nem mondja: / Merre van az országútja?
Azt mondják rám az asszonyok, / Hogy a bortul ingadozok. / Ingadozik a nádszál is, / Pedig csak a viztül ázik.


De sorolhatnánk tovább a koccintókat, az itatókat, a pap-, leány- és asszonycsúfolókat, a kocsmai verekedésről szólókat, hogy az igazi ivók még a sírba is magukkal viszik az üveget. Míg az alábbi összekötő a betyárdalok irányába, hiszen róluk azt őrizte meg a hagyomány, nagyon kedvelték az italt, a cigányt és a szép asszonyt:

- A legtöbb bordalt ott ismerik, ahol sok bor terem. Így minden jelentősebb borvidéknek megvan a jellegzetes dalkincse, ami nélkül valamirevaló mulatság nem történhet meg léteznek Garamkövesdi bordalok is ?.
- Hogy léteznek e Garamkövesdi bordalok? Na hát ezt is ki szeretnénk deriteni. Szóval még egyszer kérek minden népdalkedvelőt,hogy jelentkezzen bátran,és hozza el nekünk az általa ismert bordalokat.

- Köszönöm a tájékoztatást és minden olvasónknak azt ajánlom ha nincs ,még a hétvégi programjuk látogassanak el Garamkövesdre ahol jó bor társáságában dalra is fakadhatnak.

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x