Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-09-12   2,727  
0

A történet folytatódik, ezúttal a Címlaplányunk rovatban egy sikeres sportolónőt szeretnék bemutatni, aki felvidéki gyökerekkel rendelkezik. Komáromból indult el, hogy élete nagy álmát megvalósítsa, a sportolónőét, aki a fitnesznek köszönhetően nem egyszer állt a dobogó fokán.  


- Kezdjük ezt a beszélgetést azzal, hogy Komáromban született, gyermekkorában nem egyszer úszott a Dunában, tehát mielőtt megismerkedett volna a fitnesszel, Ön sokat úszott, vagy tévedek?
- Mivel a Duna mellett nőttem fel, a szülőfalum Karva, így szinte napi szinten kapcsolatban voltam a vízzel. Természetesen nemcsak úszásról volt szó, hanem kajakozástól kezdve a ladikozáson-halászaton keresztül egészen a vízisíig a sport és szórakozás minden elképzelhető formája amit vízen, víz fölött és víz alatt művelni lehetett . A Duna iránti szeretetet a nagyapám ébresztette föl bennem, akinek nagyon sok mindent köszönhetek ezen a téren is. A legkomolyabban a kajakozást műveltem és voltak gondolatok abban az irányban hogy ez is lehetett volna a kiválasztott….de a végén a fitnesz ragadott magával.

- Hallottam egy történetet, hogy annak idején Ön és Majorová Tímea a párkányi fürdőben úszómester volt és Tímeával Ön ismertette meg a fitneszt?
- Igen, a Tímeával kolléganők voltunk a Párkányi fürdőben , és sok szép napot töltöttunk ott. Vele szemben nem is a megismertetésről volt szó, hanem arról hogy biztattam és bátorítottam hogy biztosan sikeres lesz és hogy inkább a fitnesz és ne a testépítés felé törekedjen . Úgy is történt …

- Hogyan került Ön kapcsolatba a fitnesszel Csehszlovákiában?
- Hát elég gyors folyamat volt… Annak idején mikor kajakoztam és atlétikai versenyeken vettem részt elég sikeresen, akkor betévedtem egy konditerembe, ahol megkérdezték a fiúk hogy melyik versenyre készülök ? Elejével nem értettem őket , hogy hová céloznak, de aztán felfogtam hogy olyan jó testfölépítéssel és arányokkal rendelkezem a kajaknak és az atlétikának köszönhetően hogy nagyobb fölkészülés nélkül azonnal indulhattam az első kerületi bajnokságomon Újvárban….húsz éves lehettem és természetesen nyertem.
Megragadott a dolog és a Szlovák bajnokságon is mindjárt felfigyeltek rám, mert azt is megnyertem. Utánam jött Ing. Petr Uríček, nemzetközi bíró, edző és volt válogatott sportoló aki a Fortuna Trnavát képviselte és megkérdezte hogy mióta edzek, és hogy hajlandó-e lennék a klubbot képviselni? Természetesen igent mondtam és következett a számomra azt hittem legnagyobb megmérettetés a Csehszlovák föderális bajnokság amit Ružomberokban rendeztek meg 1992 április közepén . Itt óriási siker volt számomra a harmadik hely. Előttem befutott élsportolók álltak a dobogón. Az első a cseh Eva Sukupová lett, későbbi világbajnok és Ms Olympia résztvevő a második pedig szintén Csehországból Zdena Razymová szintén későbbi világbajnok és második a Night of Champions profiversenyen.
Mivel félévi …hangsúlyozom félévi!!! Edzés után ilyen tehetségeknek és jövendő hírességeknek „lihegtem a hátára“ jogot kaptam azonnal képviselni Csehszlovákiát az a hónap végén megrendezésre kerülő Európa bajnokságon ami éppen Ostraván volt. Ott bekerültem az elödöntöben és gondolom gyors bemutatkozásnak elég is volt http://www.zbodyfit.sk/sk/vysledkysutazi-meno/margita/zamolova/

- Talán Ön az egyedüli sportolónő, aki képviselte Csehszlovákiát, majd Szlovákiát és a legvégén Csehországot?
- Hát éppen erről áttekintésem nincs, de lehetséges . Épp nemrégen a nyár folyamán ültünk az Olympia Amateur Spain 2015 verseny előtt Spanyolországban egy hotel bárjában Andrej Mozoláni és Igor Kopček társaságában és beszélgettünk a régi időkről is. Igor megjegyezte, hogy sok mindenre gondoltak a fitnesz sportközösséggel egybevetve velem kapcsolatban, de arra nem hogy ilyen eredményes visszatérésem lesz 18 éves !!! szünet után.

- A fitnesznek köszönhetően Ön nem egyszer állt a dobogó valamelyik fokán, az Ön élete szorosan egybeforrott a fitnesszel, amelyben nemcsak ellenfeleket, hanem barátokat, barátnőket is szerzett, hiszen a versenyek során volt alkalma az öltözőkben ismeretséget szerezni. Meséljen valamit, kikkel sikerült jó barátságot kiépítenie, akivel a mai napig tartja a kapcsolatot?
- A fitneszen belül érdekes ismerős -baráti kapcsolatok alakulnak ki és valahogy természetessé vált, hogy az egyes sportoló, bíró, szervező kollégákkal rendszeresen találkozunk a világ minden részén legyen az Kanada, Mexikó, Mongólia, Ukrajna, Spanyolország … sorolhatnám. Bárhol is vagyunk általában biztonságban és jól érezzük magunkat mert az egész világon ismerjük a sportolók és szervezők nagy részét. Ha az IFBB elnöke Dr. Rafael Santonja szavaival élnék….“egy nagy család vagyunk“ ahol időről időre vannak nézeteltérések, cselszövések , irigység …minden ami az emberek között normálisan is előfordul , de ami mindnyájunkat összeköt az a sport. Megtanultunk veszteni és győzni is, mert ezt is meg kell tanulni és idő kell mindkettő feldolgozásához… Egy óriási nemzetközi közösség részesei vagyunk ahol respektáljuk egymást, tartunk egymástól…de ha kell segítünk egymásnak….

- A versenyekre hogyan készült fel, mennyi időre van szükség, hogy az ember a legjobb formáját hozza egy világversenyen vagy európai, vagy világbajnokságon?
- Nekem erre saját taktikám van. Mindig olyan jó vagyok, az egész év folyamán hogy bármikor 2-3 hónap leforgása alatt azonnal színpadra álhassak és sikeres legyek. Ennek a titka egyszerű : nem csinálom azt amit sokak egyes versenyek után hogy éktelenül telezabálják magukat és amin kimerítő fáradtsággal hónapokig dolgoztak, egy hét alatt eltűnik . Szerintem ez hülyeség … Természetesen nem vagyunk egyformák….inkább úgy fogalmaznám hogy „nem vagyunk egyformán kitartóak, erős jelleműek , harcosok“. Ismerek egy pár kolléganőt aki még verseny előtt is ebből abból csipdes…úgy is néznek ki, és verseny után elszédülnek az első csokoládétól vagy édességtől és elfelejtik hogy mit is akarnak elérni.
Ez egy folyamat, egy építés….házat csak erős alapokra és szintenként lehet építeni és nem csinálhatok össze vissza mindent ha nem akarom hogy a fejemre dőljön . Ugyanígy van a testépítésben is. Ezért tudok minden probléma nélkül akár 10 versenyen is egy év alatt részt venni és ugyanazt a színvonalat nyújtani. Naponta tudom mit és mennyit ehetek, hányszor és mennyit kell edzenem és hogy mit kell tennem ahhoz hogy a verseny napján úgy nézzek ki ahogy kell. Ezt máshogyan csinálni nem lehet és ott választódik el a pelyva a magtól .

- Egy világversenyen, ha eredményeket ér el, akkor a befektetett munka meghozza a gyümölcsét. Hogyan ismerkedett meg férjével, Zámola Ferenccel, aki szintén testépítész volt?
- A férjemmel az utolsó közös föderális Csehszlovák bajnokságon találkoztunk először 1992ben Rózsahegyen- Ružomberokban. Mindketten versenyeztünk . Aztán szintén találkoztunk 1993ban a Budapesti Európa bajnokságon ahol én versenyeztem és már Szlovákiát képviseltem ő pedig a Cseh válogatott orvosa volt Dr. Peter Tlapák válogatott edző kíséretében. Aztán egyre gyakrabban találkoztunk, mert a férjemnek volt egy ideig egy tornaterme Párkányban, ahová eljárogattam tornázni. 1998 nyarán megkérdezte hogy el tudnák-e szakadni Szlovákiától és tudnák -e vele Csehországban élni. Megpróbáltuk…. működött és 2001 nyarán összeházasodtunk . Szeptemberben pedig megszületett első gyermekünk Monika, majd 2006-ban Viktória.

- Ön nemcsak kitűnő eredményeket ért el a sportágban, hanem nagyon sokfelé utazhatott, és mivelhogy a férjével utazott a versenyekre, aki az Ön edzője volt, fogalmazhatok úgy is, hogy minden ország Önöknek, kettőjüknek, egy újabb nászút. Merrefelé járt a világban és milyen eredményeket ért el?
- Hát éppen nászútnak nem nevezném a versenyutakat, mert mi oda nem kirándulgatni járunk . Ha elképzeli a következő történetet megérti hogy azért komoly és néha kalandos erőfeszítésről van szó.
2013 október végén utaztunk a világbajnokságra Mongóliába a szeptemberi Ukrajnai világbajnokság és Arnold Classic Europe után. Ez volt 18 év szünet , féléves intenzív felkészülés után sorrendben az ötödik versenyem két hónap leforgása alatt!
Tudtam hogy hosszú és nehéz út vár ránk. Már a Prágai repülőtéren rosszul indult a dolog. 2 órával a Szöuli gép indulása előtt vették észre a chek-in-en hogy a Mongol nagykövetség alkalmazottja hibás vízumot állított ki nekünk . Szerencsére a férjem zseniális szervezőkészségének köszönhetően két óra leforgása alatt elintéztünk mindent és a gépen ülve repültünk ahogy a tervben volt. Ez azt jelentette praxisban, hogy azonnali telefonnal figyelmeztetni kellett a nagykövetség alkalmazottjait hogy mi a probléma és hogy várjanak meg minket mert száguldunk taxival és éppen Murphy törvénye szerint dugó volt. Megvártak, kijavították, elnézést kértek. Rohanás vissza a repülőtérre nagy körömrágás közepette és 20 perc a gépig! Ha nem intézzük el ugyanis akkor Szöulból nem engedtek volna továbbrepülni Ulánbátorba .
12 óra repülőút után 8 órát várakoztunk Szöulban , ahol sikerült leejteni a csatlakozó zsinórba megfeszült számítógépet ahol 10 év adatai és fényképei voltak elraktározva és természetesen elsötétült az egész. Később csak Prágában egy új számítógép árán tudták csak kibogozni.
Újabb néhány órás repülőút után megérkeztünk Ulánbátorba . Aki járt ott tudja hogy miről van szó a repülőtértől kezdve a városig… stb. A Dzsingiszkhán hotelra érkezve a kipakolás közben vettük észre hogy a férjemnek többek között egy pár fekete sportcipőt is pakoltam ugyan, csak az volt velük a probléma hogy az egyik Nike volt a másik Reebok és mindkettő bal volt .
Sorolhatnám… s mindez a legszigorúbb diéta mellett komoly edzésadag után fél liter napi adag víz mellett izgulva hogy mit hoz a jövő a versennyel és az egzotikus Mongol vendégszeretettel kapcsolatban. Szerencsére minden jól végződött …. ötödik lettem, túléltük az utakat a fél világ átrepülésével oda vissza, nem betegedtünk meg és még egy kicsit kirándultunk is. De nászútnak nem nevezném ) …attól azért messze van .
Az évek során megfordultunk sok helyen. Island, Mexikó, Kanada, Mongólia, Amerika, Szibéria, Afrika…, és az EU összes állama.

- A győzelemnek is együtt örülhettek, létezik még olyan fitnesz versenyző, akit a férje állandóan elkísér a versenyekre?
- Igen találkozunk ilyen párokkal akiknek ugyanaz a hobbijuk és szintén a nő versenyez a férj vagy partner pedig pontozóbíró.

- Sok ismert sportolóval találkozott, köztük Arnold Schwarzeneggerrel is, de ha végignéznénk a fotóalbumát, kikkel találkoznánk még a fotókon? Milyen ismert személyiségekkel?
- Hát ez elég hosszú névsor lenne. Az évek hosszú során van akivel csak egy fénykép elejéig találkoztunk és csak pár szót váltottunk, valakivel együtt töltünk a verseny színhelyén pár napot, valakivel tartjuk a kapcsolatot és rendszeresen találkozunk. Ez különböző . Sok ismerős -barátunk van szerte a világban.
Az Arnoldal való találkozásnak érdekes története volt. Már egy évvel előtte egy Ausztria út végén jártunk a szülőfalujában Thalban Graz mellett. Megnéztük a szülőházat -múzeumot, jártunk a tornateremben ahol edzett az Athletik Union Grazban, beszéltünk a volt edzőjével Kurt Marnullal és Arnoldnak is meg kellett volna érkeznie, mert épp Ausztriában volt. Megettük a házi-múzeum egész rétes készletét a múzeumkurátor a várakozás végéig biztosítgatott hogy biztos megérkezik, de sajnos nem fért bele a programjába. Így a következő lehetőség a találkozásra az őszi Arnold Classic volt Madridban, ahová a tavaszi FIBON való találkozás után az IFBB elnöke Rafael Santonja meg is hívott bennünket , de a találkozással kapcsolatos levelezésben sem meg a Kyjevi személyes beszélgetés után sem tudott konkrét dolgot ígérni. A férjem egyik érdekes tulajdonsága hogy ha valamit a fejébe vesz, azt előbb vagy utóbb meg is valósítja, így volt ez ezzel is.
Magunkkal vittük Madridba az IFBB egyik legjobb fényképészét Josef Adltot, aki Albert Buseknek, Arnold egyik legjobb barátjának és volt menedzserének a barátja. Azon hogy magunkkal vittük , nem nagyzolás, úgy kell érteni hogy álltuk a repülőjegyet meg a hotelköltséget és velünk repült.
Közben beszéltünk Baker úrral a Musclepharm menedzserével , aki biztosított hogy Arnold a pontos itinerarium szerint 12-kor ott lesz a standnál. Megjelentünk és volt ott vagy háromszáz ember….elég valószínűtlennek tűnt az egész, mert a másik harminc a standon belül várakozott Arnoldra. Egyenlőre Baker behúzott minket a harmincas gyűrűbe . Aztán hullámzani kezdett a tömeg, fölemelkedtek a kezek a fényképezőkkel és telefonokkal….akkor már tudtuk….. jön Arnold! És tényleg egyszerre csak ott lépdelt felénk, Alberttel, Santonjával és vagy hat bodyguarddal. Arnold beszélt és csinált egy pár fényképet Bakerrel, majd Josef fényképezte Őt Alberttel egy könyvbe és akkor Albert szó szerint odahúzta a férjemet Arnold mellé. Láttam hogy pár mondatot váltottak, készült egy pár fénykép és már lépdelt is tovább. Ott álltam az egésztől két méterre, de hármójukon kívül közös fénykép akkor senkivel nem készült . Így született meg a fénykép Arnolddal. Tanulság az egészből : ha nincs szerencse, akkor eléje kell menni, de úgy sem mindig sikerül .

- A fitnesznek köszönheti nemcsak azt, hogy a világban nagyon sok versenyre eljutott, hanem a győzelmeket is, amelyeket elért ezeken a versenyeken. Ha most ki kellene emelni az eddigi legjobb eredményeit és győzelmeit, melyik címre vagy elismerésre lenne a legbüszkébb?
- A legbüszkébb a tavalyi Montreali világbajnokságon elért harmadik helyezésre vagyok. Mikor kihirdették a nevemet még mindig nem akartam elhinni hogy ez a valóság vagy csak képzelem. De amikor a nehéz érme a nyakamat húzta, megkaptam a trófeát és mindenki gratulált akkor nagy öröm töltött el. Másnap reggel az volt az első hogy ellenőriztem hogy a helyén vannak e a dolgok, és hogy megtörtént -e az egész. Büszke vagyok rá, mert a hosszú évek során kemény munkával megdolgoztam ezért az eredményért.

- Melyik országban, vagy városban érezte nagyon jól magát?
- Nagyon jól érezzük magunkat mindig Spanyolországban, mert kedvesek az emberek, jó a konyha és mindig meleg van. Így gyakran járunk ide, de a Görög szigetek is a kedvenceink közé tartoznak. Ha konkrét városokról van szó jól éreztük magunkat Párizsban, Quebeckben és Montrealban is, de a vége felé rájöttünk hogy a legnagyobb kényelmet számunkra mégiscsak Prágai házunk és Szlovákiai hétvégi házunk jelenti.

- Ön nemcsak feleség, hanem anya is, aki bizonyos ideig nevelte a gyermekeit, hogyan tudta egyeztetni a fitneszt és az anyaságot, vagy abbahagyta és megvárta, amíg a gyermekei nagyok lettek és azután újból kezdte a fitneszt?
- Hát nem csak bizonyos ideig neveltem őket,hanem még mindig neveljük. …Viktória 9 éves, Mónika 14. A fitnesz az megvolt az anyaság mellett is, de nem versenyszerűen . Csak magamnak edzegettem hogy a szülésekre felkészülve legyen a testem és után hogy minél hamarabb újra használható legyek . Aztán elkezdtem dolgozni mint személyi edző és utána jöttek a versenyek 2013 -tól. Tehát úgy lehet mondani hogy 12 évem főleg gyerekneveléssel telt el a 18 éves szünetből a két sportfejezetem között.

- Nagyon sok fotóját láttam, amelyben nemcsak a gyönyörű nőt láttam, hanem egy szexi sportolónőt, aki bájaival képes a férfiakat rabul ejteni, ha felkérné Önt pl. a Playboy magazin egy fotósorozatra, ruha nélkül kellene megmutatnia bájait, elvállalná, vagy ez az önmutogatás már nem fér bele az Ön profiljába?
- Valamikor régebben huszonéves koromban lehet hogy ez megszólított volna, de ma már 44 éves fejjel ez nem valószínű és inkább csak hátrányai lennének . Elég nagy népszerűségnek örvendek így is és elég sokat fotóznak. Ebből a szempontból meg vagyok elégedve. Épp most szeptemberben jelentem meg a címlapfotón a Svět kulturistiky cseh bodybuilding magazinban és belül egy reklámban. A fotók sokat segítenek a forma ellenőrzésében és összehasonlításában ….tanulok belőlük .

- Ahogy 18 év után újból visszatért a fitnesz versenyekhez, ennyi év kihagyás után milyen eredményekre számít még, mit szeretne elérni?
- Ha valaki harmadik a világbajnokságon, természetesen szeretne még jobb helyezést elérni. Lehetőség van jobb eredmények esetén a profi kártya megszerzésére is, így mindig vannak új horizontok és magaslatok.

- Azt szokták mondani a fitnesz mostanában eléggé nőies sportággá nőtte ki magát, egyre több jó alakú, testű és külsejű nőt látni, aki nem is igazán versenyezik, inkább csak edzeni jár, mert szeretne jó külsőt és jó formát, alakot. Ön hogyan vélekedik erről?
- Erre a férjem hasonlata a legjobb . Az edzés olyan mint a napi tisztálkodás, fogmosás. Ha kihagyjuk nem csak mi vesszük észre, de mások is. Ha nem csináljuk megbetegszünk . Ha jól nézünk ki, akkor szívesebben barátkoznak velünk az emberek, magabiztosabbak vagyunk és jó a közérzetünk . Nem muszáj versenyekre járnunk, ezt magunkért kell hogy csináljuk. Az izmoknak és a csontoknak a mozgás a funkciójuk. Ha nem táplálkozunk helyesen, nem iszunk elég folyadékot és nem mozgunk előbb utóbb ez szerint fogunk kinézni. Csak rajtunk múlik. Korunk legnagyobb betegsége a túlzabáltság és a lustaság. Lehet hogyha hosszabb áramszünet lenne egy kicsit helyrerázódna a nemzet…

- Eddig elég keveset lehetett hallani arról, hogy a fitnesz kulisszái mögé is beférkőzött az erotika és a pornó, egyre több fitnesz versenyzőt lehet látni filmekben, vagy talán inkább egyre több sportoló úgy érzi, mindent elért a sportág keretein belül és más utakra téved?
- Ez egyeseknél pénzszerzési vágy, másoknál meggondolatlan kaland, amit később sajnálnak. Bár mint gondolok mindenkinek, aki ebből a szférából jól néz ki, nekem is volt pár ajánlatom, de mindet köszönettel elutasítottam. Nem volt szükségem soha ilyen „hírnévre“.

- 2015-öt írunk, meséljen nekem arról, milyen versenyek várnak Önre az idén, hol láthatjuk majd Önt?
- A következő hónapok elég mozgalmasak lesznek. Be van telítve a naptár az év végéig. Lesz az Arnold Classic Europe Madridban, a Nathalia Melo Classic Dublinban, a Nicol Wilkins Cup Finnországban, vár a Prágai Olympia Amateur Europe a Budapesti fitnesz világbajnokság és a Közép Amerikai El Salvador rendezi az idén a masters világbajnokságot . Van miből válogatni…

- Az utóbbi években azt szokták mondani, minden és mindenki elanyagiasodott, egy világversenyre való felkészülés gondolom nem olcsó mulatság, kapnak-e a sportolók állami támogatást, vagy mindenkinek magának kell állnia a saját kiadásait?
- Az egész támogatás, amiben Csehországban részesülünk az egy melegítő az Európa és Világbajnokságokra a cseh testépítő szervezetet támogató szponzorok logóival, akiknek a direkt támogatásából mi csak pár táplálék-kiegészítőt látunk. Például Szlovákiában vagy Magyarországon ez sokkal jobban meg van szervezve. Ott a kiadások többségét a testépítő szövetség állja, vagy állami támogatásból vagy szponzorokéból. Az egész a szponzorokon múlik, akik azért néha - néha fölbukkannak és segítenek. Nálunk ez egyenlő a nullával. A régi időkben valamikor ez jobb volt. Reménykedünk hogy valamikor megint így lesz.
De tudjuk hogy ez nem foci, hoki vagy tenisz és soha azzá nem lesz . Ezt pénzért csinálni nem lehet, ha csak nincs benne az ember a legjobb profi csapatban.

Kívánok további sok sikert a versenyekhez!
Telek Lajos
Fotók: Zámola Margit fotóalbumából. Foto: Josef Adlt, Zámola Ferenc, Facebook, www.margitzamola.com
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x