Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  15-10-07   1,594  
0
Az idén immár 20 éve annak, hogy 1995 tavaszán egy új adó kezdett el sugározni - az érsekújvári Radio Star. A történet csupán másfél évig tartott, mégis nyomot hagyott az érsekújvári lakosok emlékezetében. Igyekszünk vissza forgatni az idő kerekét és a kezdetektől a megszűnésig végig kisérjük a Star Radio útját, ezzel is emléket állítva azoknak, akik vállakoztak rá, mert nem hitték el, hogy nem lehet...  


-Úgy tudom, hogy több évig amatőr zenész voltál, a kollégád lemezlovas. Mi vitt rá, hogy létrehozzátok a STAR Rádiót?
-Igen jól tudod. Az egész úgy kezdődött, hogy volt egy közös fellépésünk a ROCK FM egyik munkatársával, aki beavatott a rádiózásba. Megtetszett és úgy döntöttünk, hogy mi is kipróbáljuk. Akkor még nem tudtuk, hogy ez egy nagyon kemény fa...

-A liszensz-kérvényt 1993. március 15-én adtátok be, és 1995. február 22-én kaptatok sugárzási engedélyt. 24 órátok volt az adás beindítására. Gondolom ez nem volt egy könnyű feladat...
-Alapjában véve minden elő volt készítve a próbaadás keretében, ezen csak igazítottunk az élő sugárzáshoz.

-Minek alapján választottátok ki a munkatársakat, 18 állandó és 7 külső alkalmazott dolgozott a rádióban. Miből tudtátok fizetni ezeket az embereket?
-Komoly meghallgatások voltak és kb.70 jelentkezőből szűrtük ki a csapatot. Persze ez még a sugárzás előtt volt. Rendelkeztünk alaptőkével ami a fizetésekre szolgált. Inkább a lelkesedés mint a pénz motivált.

-Sokan örültek annak, hogy végre van egy helyi média, amely a nap 24 órájában sugároz, pl. akik éjjel jártak dolgozni Érsekújvárban. Sokaknak az tetszett benne, hogy éjjelente keveset dumálnak, és sok zenét adtak. Ez a struktúra tudatosan lett felépítve ?
-Abban az időben, és azt hiszem még ma is, mi voltunk az egyetlen kétnyelvű magántulajdonban működő rádió. Szerettünk volna minden hallgatónknak kedvére tenni. Ez volt az éjjeli "csak zene" műsorunk is. Szóval tudatos volt.


- A Sztár in Stár című műsorban igyekeztetek megszólaltatni a környék egyéniségeit, akiket meghívtatok egy stúdióbeszélgetésre. Mi alapján választották ki az illető személyiségeket ?
-Az a lehetőségtől is függött. Kit hogyan értünk el és mi lehetett az apropója a meghívásnak.

-Abban a korszakban még nehéz volt beszerezni a zenei anyagot, nem volt internet, hogyan tudtátok megoldani ezt a feladatot? Elmentetek a kiadókhoz lemezért, cédékért ?
-Elején saját, barátok és ismerősök gyűjteményét használtuk fel. Később, mint a Magyarok Világszövetsége média-társaságának alapító tagjai, szerződéseket kötöttünk rádiókkal , akik adták az újdonságokat és persze a hang-archívumjaikba is bejutottunk. Plusz a promóciós CD-k Szlovákiából is.

-Az akkori  Star rádióban dolgozó műsorvezetők - szerkesztők közül maradt-e valaki a médiában ?
-Úgy tudom, hogy igen. Anka Ölvedská egy országos magazin szerkesztője és a kis Fučíková (PINOCCIO felfedezettje) az RTVS tudósítója. Lehet, hogy vannak mások is, nem tudom.- Van-e adat arról, hányan hallgatták az adót annak fénykorában?
-Pontos adataink nem voltak, de kb.70-80 ezer. Lehet, hogy több is.

-Meg tud-e élni egy lokális rádió a reklámbevételekből ? Sikerült-e nagyobb reklámbevételre szert tenni?
-Úgy gondolom, hogy idővel ki lehet alakítani egy jó reklám bázist és akkor nincs gond. Bizonyítani kell, hogy a megrendelő jó helyre fekteti pénzét.

- Milyen kapcsolat alakult ki a városvezetéssel, mennyire volt kooperatív a polgármester? Kaptatok-e segítséget helyi vállalkozóktól , politikusoktól stb?
-Abban az időben a politikai és gazdasági helyzet csak erkölcsi támogatásra "adott" lehetőséget a városnak. Lehet hogy egy környező falu büszke lett volna ránk és talált volna módot a támogatásra. A vállalkozókra is ugyanez volt érvényes. Nem akarták megérteni, hogy ez nem kidobott pénz, hanem befektetés. Nehéz ügy.

- Voltak-e bármilyen konfliktusok vagy viták a kétnyelvű sugárzással kapcsolatban, betelefonálások, beszólások, stb.?
-Sajnos voltak. Nem a hallgatóság részéről, hanem felsőbb befolyásos szervektől.

- Mik voltak a megszűnés okai?
-Így utólag azt gondolom, hogy szintén politikai vagy "mozgalmi" okai voltak. Az épület tulajdonosa, ahol bérlők voltunk, felsőbb döntésre vagy önkényesen,  bérleti szerződésünket alattomos módon szabotálta. Kénytelenek voltunk technikai szünetet kérvényezni és kialakítani egy új stúdiót új helyen. Mire ez sikerült, a 92,7 MHz már át lett tulajdonítva egy másik rádió részére. (Lehet, hogy véletlen, vagy valami más???) Bekövetkezett a csőd és következményei... Pedig a liszensz 6 évig hiteles és érvényes volt.

- Mi a véleményed az utódról - RádióMax , ill. a városi médiáról Érsekújvárban - Castrum Novum, NZTV?
-A Max rádiót nem tekintem utódnak, mert teljes más a koncepciójuk. Ők egy rádió a sok közül. Az NZTV-nek és a Castrum-nak sok sikert és kitartást.

- Figyeled-e a régió TV-műsor készítőit (Carisma, KrálikTV) és ha igen, mi a véleményed róluk, ill. hogyan lehetne kommersz TV stúdiót lábon tartani?
-Nem követem annyira a médiát, csak amennyire kell, hogy képben maradjak. Mint már mondtam a fennmaradás törvénye a jó manager team, lelkes csapat és jó ha van egy jó ügyvéd a közelben.

- Volt egy rádió Szentpéteren is (Local FM ?) annak mi volt a története?
Sajnos a Local FM-ről nem tudok vélekedni.

-A jövőre nézve vannak-e bármilyen mediális terveid?
-Terveim és elképzeléseim vannak, de ahhoz egy úgynevezett szociális biztonságot kell megteremtenem. Jelenleg ideiglenesen Tatabányán élünk (én mint rokkantnyugdíjas), de szeretnénk vissza költözni PÁRKÁNYBA vagy ÚJVÁRBA, ami nehézkesen megy, mert nincsenek meg a kellő kapcsolataim jó helyen (ebben még lehet hogy segíthettek is). Na és aztán meglátom, lehet hogy jön a nagy durranás...

-Most mivel foglalkozol, milyen emlékeid maradtak meg Érsekújvárról, gyakran jársz haza ?
-Járok havonta ÚJVÁRBA, de csak magáncélból, meg ha valami intézni való van.

- Köszönöm a beszélgetést!
- Én köszönöm az érdeklődést és a lehetőséget. Sajnálom, hogy ez csak egy megemlékezés volt és nem egy jubileumi beszélgetés a STAR rádió stúdiójában....

Az interjút készítette: Telek Lajos
Fotók Pintér Gyula archívum

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x