Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  16-02-27   1,341  
0
- Azt szokták mondani, artisták általában azokból a gyerekekből lesznek, akik beleszületnek a cirkuszi világba...
- Most már sokkal több olyan artista van és kerül ebbe a szakmába akinek nincsenek artista felmenői. Pl:Szertornából, artistaiskolából .  


- Hogyan lettél artista?
- Gyerekként szerintem nagyobb volt a mozgás igényem mint a többieknek. Először szertornázni kezdtem , majd az artista képzőben folytattam és vegül igy kerültem ebbe a szakmába.Egy lovas csoportba kerestek bátor lányokat.Szerencsét próbáltam és még mindig itt vagyok csak már másik produkciót csinálok.

- Az artisták nap mint nap kockára teszik életüket, bármikor hiba csúszhat a gépezetbe, elég ha az adott pillanatban az ember nem figyel oda, vagy ideges, de más tényező is közre játszhat és az ember egy életre tolókocsiba kerülhet...
- Igazad van, elég nagy rizikó faktora van ennek az életmódnak.Nagyon oda kell figyelnünk minden egyes műsoron és edzésen is mert könnyen történhet kisebb nagyobb baleset.Pláne hogy előadás egy héten 4-5-6 nap van.Más sportban egy évben néhány alkalommal kell teljesíteni maximálisan ,itt viszont minden előadáson .Egy izomhúzódás vagy a mi esetünkben a testfestés miatt egy seb is gondot okozhat.De persze amíg tudjuk addig csináljuk,”The show must go on”

- Azt szokták mondani a cirkusz egy család, ahol gyakran a cirkuszon belül alakulnak ki kapcsolatok fiúk és lányok között, mert így sokkal könnyebb két fiatalnak érvényesülnie...
- A párom is artista, azaz mi együtt is dolgozunk immár lassan 9 éve. Mi például itthon láttuk meg egymást először 2006-ban a Budapesti Nemzetközi Cirkusz Fesztivál lelátóján.Szerintem nagyon nehéz nem szakmabelivel párkapcsolatot tartani.A mi szakmánk rengeteg utazással jár ami távkapcsolathoz vezet és az hosszú távon nem működik.Egyszerűbb és persze a természet hozza is hogy az artista a szakmán belül találja meg a párját. Persze vannak kivételek.

- Sok utazással jár és sokfelé megfordul az ember. Te merre jártál már a világban és kiket ismertél meg más cirkuszokból?
- Igen szerencsésnek mondhatom magam ebből a szempontból, mert nagyon sok országba, szép látványos helyekre sikerült eljutnom. (Amerika, Spanyolország, Hollandia, Németország, Norvégia, Svédország, Románia, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Észak és Dél-Amerika, Karib-szigetek, Dubai, Abu Dhabi,Észak -Afrika,most hirtelen ennyi jutott eszembe. Sok emberrel ismerkedtem meg a pályafutasom során és voltak köztük híres emberek is.

- Sok esetben a jó cirkuszt nem hagyják ki ismert emberek, politikusok, közszereplők. Volt már alkalmad találkozni valakivel ebből szférából ?
- Az előző válaszommal akkor le is lőottem erre a kérdésre a választ, de akkor név szerint is emlitek pár személyt akivel találkoztam is: Evander Holyfield-a bokszoló(vele meg fényképem is van) , Frances Fisher-szinesznő , Sean Astin-szinesz , Milla Jovovich-szinesznő , Billy Idol-énekes , Csepregi Éva-énekesnő, Détár Enikő-szinesznő , Rékasi Károly - szinesz, Somló Tamás - énekes/zenész stb.

- Merre felé láthatunk téged,  esetleg Szlovákiában nem lesz fellépésed?
- Most a Fővárosi Nagy Cirkuszban vendég szerepelünk a párommal Február végéig. Szlovakiaban még nem vendég szerepeltünk de reméljük hogy nem marad ki a sorból.Nagyon szivesen mennénk.

- Meséljél egy kicsit magáról a produkcióról, mirre kell nagyon oda figyelni?
- Ez egy lassú erőemelő szám másnéven szoborszám.Testfestékkel bevagyunk kenve és lassu koreográfiával, mozdulatokkal emelgetjük egymást.A lényege az hogy nem dinamikus hanem statikus lassú emeléseket csinálunk . Legfőképpen erre kell odafigyelni hogy kivürről legiesnek könnyednek tünjön.Ne látszódjon hogy mennyire kell erőlködni benne. És hogy folyamatossÁggal tudjuk csinálni ..ne legyen akadozás benne vagy hirtelen mozdulat.Termeszetesen az erőnlét nagyon fontos és a külalak is.Gondolok itt fittségre.

- Mit szeretnétekk elérni?
- Hát azt mondanám hogy még jó sokáig ebben a szakmában tudjunk maradni együtt.! Ha esetleg Budapesten jár várjuk szeretettel előadásunkon a Fővárosi Nagycirkuszban.

 
 

The index.php: SIZE[b]: 26,710 MODIFIED: 2019.01.09 23:30:08.MD5: c4503a129be13fa5e595fa996dd7d9bd STATUS: FALSE  This window is : x