Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  16-03-03   2,314  
0

Azt szokták mondani, színház az egész világ, de amit ACt 4 Szlovákia tagjai tudnak az bizony nem semmi. Így hát nem is csoda hogy olyan rendezvényeken is találkozhatunk a csapat tagjaival mint a 2015 -ös Aranypedál díjátadó gálán ahol díjat kapott rendkívüli sport teljesítményük igy hát a lányoknak gratulálunk többek között Szabó Dórának, Viktoria Glofának, Anikó Molnárnak és Alice Vinczovának .  


- Kezdjük azzal hogy szeretnék gratulálni neked és csapat társaidnak az 2015 -ben elért eredményekhez , hiszen több érdekes dolog is történt veletek de bízom benne hogy a következő riportban erre is fény derül.
- Nagyon szépen köszönjük

- Kezdjük talán azzal, mióta biciklizel és milyen régóta vagy a ACT 4 Szlovákia team tagja?
- Én személy szerint 15 éve űzöm ezt a sportot. Elején az egyéni kategóriával foglalkoztam ahol megtanultam az alapokat és utána versenyszerűen űztem a párost és később a négyest. A négyes volt az ami igazán megfogott es volt az a kategória ahol láttam a jövőt és az amivel szerettem volna teljesen foglalkozni. 2003 - ban kezdtem el tevékenységemet a „négyes”-nek nevezhető kategóriában és azóta több különböző csapattal dolgoztam együtt . Mivel csak négyen vagyunk ezért gyakori hogy valaki a csapatból kiszál es ilyenkor bekerül egy másik lány és így lassan kicserélődnek a csapattársak de szerencsére eddig mindig volt utánpótlás és így tudtuk folytatni ennek ellenére is a csapatmunkát. Így jött létre a mostani felálású csapat – ,,Act 4 Szlovákia“ miután 2014 novemberében 1 csapattársunk befejezte tevékenységét és így a helyére lépett Molnár Anikó. Viktória, én és Dóra 2013 óta vagyunk egy csapat, Dórával pedig már 2009 óta – 2009 ig pedig külön négyesben tevékenykedtünk. Az új csapattal 2015 januárjában kezdtünk együtt dolgozni .

- Mutassuk be csapattársaidat hogyan kerültettek kapcsolatba és miért éppen Gútán jött létre ez az egyesület?
- Mivel Szlovákián csak ez az egy sport klub van ahol a teremkerékpárral foglalkozunk ezért a csapat a klubbon belül szokott kialakulni mint ahogy a mi helyzetünkben is. Minden az ŠKC Kolárovo (Športový klub cyklistiky Kolárovo) tagjai vagyunk. Miután 2014 novemberében 1 csapattársunk befejezte tevékenységét Molnár Anikó lépett a helyére . Viktória, én és Dóra 2013 óta vagyunk egy csapat, Dórával pedig már 2009 óta – 2009 ig pedig külön négyesben tevékenykedtünk . Az új csapattal 2015 januárjában kezdtünk együtt dolgozni.
Az ŠKC Kolárovo egy teremkerékpáros bemutató által jött létre – egy Magyarországi klub tagjai bemutatót tartottak Gútán és utána pedig kapcsolatban maradtak az edzőnőmmel Hajdú Andreával amelyet meghívtak az Európa bajnokságra és ezután annyira le nyűgözte ez a sport hogy úgy döntött bele kezd.- Napi vagy heti hány órát gyakoroltok hogy a versenyekre feltudjatok készülni?
- Általában heti 4 alkalommal edzünk – másfél – 2 órát és a szezonban – amikor készülünk a világbajnokságra ami szeptembertől decemberig tart pedig 5-6 x hetente. 

- Ha meg kellene pontosan nevezni ez akrobatikus biciklizés vagy van megfelelő kifejezés erre?
- A sportágunknak az elnevezése – teremkerékpár . Ezen belül pedig létezik a művészi teremkerékpár és a teremkerékpárfoci. Az akrobatikus mutatványokat végző sport a művésziteremkerekpár és a teremkerékpárfoci pedig hasonló a focihoz, csak 2 – 2 játékos a bicikli segítségével passzolgat és próbálja az ellenfél kapujába juttatni a labdát. A művészi teremkerékpáron belül ismerünk több kategóriát is:
Női páros (2 nő )  --  Kevert páros ( 1 férfi + 1 nő )  --  Férfi páros (2 férfi)  --  Férfi egyéni  --  Női egyéni   --  Női négyes  --  Női hatos  -- Férfi négyes  --  Férfi hatos.

- Több világ versenyen is indultatok legutóbb Malajziában mértétek össze tudásotokat a világ legjobbjaival ahonnét nem tértetek haza üres kézzel hiszen 3 lettetek ezen a versenyen.  Meséljél egy kicsit a versenyekről.
- Igen ez így igaz amiért nagyon boldogok vagyunk hiszen egy nagy álmunkat tudtuk teljesíteni és nagyon sokat dolgoztunk ennek a célnak az érdekében és a sok befektetett munka meghozta gyümölcsét. A verseny gyakorlatunkat a lehető legjobban mutattuk meg és elégedettek voltunk a teljesítményünkkel . Mivel az út is nagyon hosszú volt és a verseny is 3 napig tartott amelyet megelőztek officiális edzések, sok szabadidőnk nem nagyon maradt hiszen minden percünket arra fektettünk hogy szokjuk meg a verseny pályát és a helyi klímat. Verseny után hétfőn volt egy szabad napunk amikor el tudjunk menni Szingapúrba és úttal a reptérre meglátogattuk Kuala Lumpurt is. Mindkettő hely csodálatos volt és az emberek nagyon kedvesek voltak es nagy szeretettel fogadtak minket.

- A szlovák biciklis szövetség minden évben megrendezi az Arany pedál nevű rendezvényt ahol a legjobbak kapnak díjat a tavalyi évben elért eredményért ti is díjat kaptatok de kik voltak még kiértékelve kikkel találkoztatok ezen a rendezvényen ?
- Igen ez így igaz ami számunka nagy megtiszteltetés mert egy olyan rendezvényen vehettünk részt ahol találkozhattunk Szlovákia legjobb kerékpárosaival mind például Peter Sagannal az úti kerékpar világbajnokkal és a többi nagyon jó sportolóval akik nagyon jó eredményeket értek el a világban. Ahogy a Szlovák kerekpar szövetség elnöke is mondta hogy amilyen kicsi ország vagyunk es ahhoz viszonyítva milyen eredményeket értünk ami a kerékpárat illeti a legsikeresebb országokhoz tartozunk – hiszen több európa bajnoki es világbajno ki érem tulajdonosai vagyunk.

- Látom indultatok a cseszko-má talent versenyen mi vitt rá beneteket hogy itt is megmérettessétek magatokat?
- Már régóta próbaljuk népszerűsíteni ezt a sportot és ez egy nagyon jó lehetőség volt számunka ahol megmutathattuk hogy létezik ilyen sport is és mi mindent lehet csinálni egy biciklin. A produkciónkat a zsűri és a nézők is nagyon jól fogadták és nagyon nagy tapsot kaptunk, aminek nagyon örültünk Igazán jó érzés volt látni hogy mennyire lenyűgöztük őket és hogy tetszett a produkciónk. Sajnos az utolsó előtti körben nem tudunk részt venni mert a showban lévő szereplés ugyan abban az időben volt mikor mi éppen Malajziában voltunk a Világbajnokságon ezért sajnos ki kellet lépnünk a versenyből .

- Kevesen mondhassák el azt hogy video megosztó portálon feltett videójukat nagyon sokan látták de mit tud az mondani akinek több mint 15 millióan megnézték teljesítményünket lelehet ezt írni szavakban?
- Hát igen a tavalyi év minden szempontból nagyon sikeres volt mivel már régóta próbáltuk népszerűsíteni a sportot különböző videók feltöltésével az internetre és egy Ausztrál kerekpár oldal által a videónkat megtekintette több mind 15 millió és a közösségi hálózat segítségével kőrbe járta a videónk a világot. Őszintén szólva alig tudtuk elhinni és még most sem tudjuk elhinni hiszem áprilistól még mindig vannak megtekintések és a videónkat még mindig megosztják a felhasználók a közösségi hálózaton ami hihetetlen számukra és sikernek számít ami az egész sporttágat illeti. Nagyon jól esett nekünk a sok dicserő szó és volt pár vicces hozzászólás hogy ezt a videót biztos valami tükrök segítségével csináltuk és hogy ez nem lehetséges ezt megcsinálni . De nagyon örültünk neki hogy annyi pozitív értékelést kaptunk.
- Úgy tudom ti amatőr sport csapat vagytok az pedig akkor világ viszonylatban 4 helyen szerepelni maga a dicsőség ti hogyan lássátok ezt?
- Igen az országok között a 4. Helyen végeztünk a Németország , Svájc és Ausztria után ami számunkra hihetetlenül nagy siker mivel az előbb említett országokban több tucat klub létezik és a teremkerékpárt több száz éve űzik míg nálunk egyetlen klub van Szlovákián amely 18 éve létezik Szlovákián. Sikerült olyan országokat megelőznünk ahol a teremkerékpár szó sokkal ismertebb és nagy múltja van a sportnak mind például Csehország amely még pár éve a legjobbak közé tartozott.

- A szlovákrekordot is ti tartsátok mégpedig 182,66 pontos mit pontoz pontosan a zsűri ?
- Igen ezt a Szlovák rekordot épp Szlovák bajnokságon sikerült elérni 2015 októberében. Ez a pont az elért pontszámot jelenti. A verseny számunk 25 különböző elemből áll amelyeknek mindnek van egy pontszáma és a pontszámok össze adása után kapjuk meg az induló pontszámot amelyet előre le kell adni a verseny előtt és ebből az induló pontszámból a zsűri hiba esetén von le pontokat. Például az esésért mínusz 2 pontot vonnak illetve ha csak a lábunk érinti a talajt a verseny szám közben akkor ezért mínusz 1 pontot vonnak le. Ugyanúgy vannak százalékos levonások, például ha volt kisebb hiba az elem végrehajtásánál akkor a konkrét elem pontszámából 10 % vonnak le, ha pedig nem sikerül megcsinálni akkor 100% os levonás jár. Az összes hiba levonása után marad egy pontszám ami ebben a esetben a 182,66 volt ami egy nagyon jó eredmény.

- Gután már hagyomány a teremkerékpáros Visegrádi kupa vagyis a Kelet Európai kupa milyennek az ellenfelek van utánpótlás?
- A Visegrádi kupa az Európai Kupa része amely 5. fordulóból áll . Ez a versenysorozat 2015- ben jött létre és folytatódik 2016- ban is úgyszintén egy Gútai versennyel is. Ez mellett Gútan még lesz a Gútai kupa amely április 23-án kerül megrendezésre. Az ellenfeleink általában külföldiek mivel mi vagyunk az egyetlen Szlovákia felnőtt női négyes . A felnőtt négyesünk mellet még a klubbon belül van egy junior és egy iskolás kategóriás négyes is.

- Sohasem fordult meg a fejetekben hogy produkciótokkal esetleg indulhatnátok bármelyik Cirkuszban esetleg A cirkusz fesztiválon is ?
- Különböző rendezvényeken is szokunk fellepni de cirkuszban még nem volt lehetőségünk, de persze bármilyen lehetőséggel szembe nyitottak vagyunk.

- Említsük meg eddig elért eredményeteket amit úgy gondolok érdemes megemlíteni ?
- Szlovák Bajnokság – 2. Hely  --  Prágai Kupa – 1. Hely   --  Gútai Kupa – 1. Hely   -- Bokodi Kupa – 1. Hely   -- Kelet Európa Kupa sorozata – 1. Hely  --  Visegrádi kupa – 1. Hely  --  Magyar Bajnokság – 1. Hely  -- Teremkerékpár világbajnokság – Malajzia – 3. Hely  --  UCI (Világ Kerékpár Szövetség ) világranglista – 3. hely .

- Azt hiszem amit ezek a lányok tudnak a biciklin az maga csodás ámítás ,lebilincselő élmény egy életre.
Telek Lajos Fotók AcT 4 Szlovákia biciklis csapat albumából
2016-03-08 09:21:10 Bögöcs
Vagy esetleg egy kepesnaptar...? :)
2016-03-04 06:09:45 Misi
Van weboldaluk is [url]http://www.salovacyklistika.sk/ [/url] :)
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x