Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  16-03-17   1,608  
0
Minden kornak megvannak a maga érdekességei, látványosságai. Csodaszép épületek köszönnek vissza ránk 100-éves képeslapokról, bizakodó tekintetű járókelők. A képeslapokat magyar feliratok díszíttették. Kevesen vannak akik felvállalták a régi képeslapok feldolgozását, bele mertek vágni egy olyan nagy fába mint a Cranium Print vezetője Laczkó Gábor mérnök, aki elhatározta hogy történelmi naptárakat készít településeinkről régi képeslapok alapján.  


- Hogyan jött az ötlet hogy elkészítsék Párkány városának helytörténetét régi képeslapok alapján?
- Mivel Szőgyénben élek, az első helytörténeti gyűjtéseim ehhez a településhez kötődnek. Több éves gyűjtőmunka után adtuk ki Szőgyén Öröksége Társulás gondozásában a „Fénnyel írott történelem - XX. századi szőgyéni életképek“ című reprezentatív albumot cca 650 képpel, ami több mint 100 évet mutat be a falu életéből. A válogatás több ezer képből történt.
2011-ben egy síbaleset kényszerű pihenője alatt fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy jó lenne egy kisebb grafikai műhelyt létrehozni, történelmi naptárak szerkesztése és értékesítése céljából. A számítógépes grafikai munkákra Szabó Attilát kértem meg. Az első évben négy naptárat készítettünk: Szőgyén, Párkány, Érsekújvár és Dunaszerdahely történelmi képeivel.

- A párkányi naptárban 25 régi kép van nehéz volt beszerezni őket?
- Mivel jó felbontású történelmi képekkel nem rendelkeztem, minden egyes városban meg kellett találnom azt a gyűjtőt, aki hajlandó volt részt venni a munkában úgy, hogy képeiből válogathassak digitalizálás céljából. A párkányi képeket Himmler György tanácsára Pokorný Lászlótól kaptam meg.

- Eddig több városról készíttetek történelmi naptárakat. Nehéz felkutatni azokat az embereket akik rendelkeznek megfelelő régi képeslapokkal?
- A gyűjtők felkutatására a nyitrai eset a legérdekesebb. Több mint tíz éve olvastam az egyik szlovák napilapban egy cikket arról a nyitrai képeslap-gyűjtőről, akinek a nevét sem jegyeztem meg, akkor még nem voltak ilyen irányú terveim. 2012-ben kezdtem el gondolkodni azon, hogy a következő évben Nyitrát kellene elkészíteni. Tudtam, hogy a régi cikk alapján kell elindulnom. Először is végigkutattam a napilapok archívumait, amiben megtaláltam a cikket, benne az illető nevét. Telefonszámát a telefonkönyvből kerestem ki. Következett a bemutatkozás, az elképzelés felvázolása, találkozó megbeszélése, ahol jó üzletemberhez híven a kölcsönös előnyök elérését szorgalmazva sikerült megegyeznünk. Ez a kapcsolat négy éve tart, ami minden évben új naptárat jelent természetesen új grafikai köntösben, régi-új képanyaggal. Tavaly Nyitra megye rendelt több mint 1200 darabot, az egész mostani kerület (Nitriansky kraj) településeinek válogatott anyagából.

- Milyen városokról sikerült eddig helytörténeti naptárt készíteni és milyen városokról készül a közeljövőben majd naptár ?
- Az említett városokon kívül, Nagyszombat, Pozsony, Privigye, és rengeteg kisebb településeinek szerepel a listán, de készítünk kutyás naptártól kezdve művésznaptárig bezárólag bármit. Tematikus naptáraink közül a „Régi idők mesterségei“( HU, SK), „Szokások és népviseletek“ (SK), „Felvidéki magyarok a XX. században“ címűeket említeném. Volt egy érdekes naptár Nagytapolcsány-Nagybélic vasútvonal történelmi állomásairól 130 éves fennállásának évfordulójára.

- Az első feladat tehát megtalálni a megfelelő személyeket akik rendelkeznek régi képeslapokkal vagy fotókkal...
- Bizony nem csak kitalálni kell a témát, de tudni kell eladni is. Ha megemlítem, hogy a pozsonyi ligetfalusi Aupark könyvesboltjában több száz fajta naptár található, elképzelhetjük, hogy milyen „ütős“ témának kell lenni ahhoz, hogy valamirevaló példányszámot elérjünk. És azt sem szabad engedni, hogy a témát megunják, vagy a téma magától kifulladjon. A piac könyörtelen, rögtön jelez ha valami szakmailag „nem ül“. Az ember az évek során sokat tapasztal, ma már mosolygok az öt évvel ezelőtti egy-két naiv elképzelésemen...

- Milyen naptárak készülnek a közeljövőben ?
- Kassa, Léva, Párkány, Ipolyság, Fülek és más városok szerepel az elképzelések között. Az év első fele kreatív munkával telik, a forgatókönyv június végéig íródik. Utána a nyomtatás, marketing a gyártás valamint a terjesztés veszi át a szerepet az év végéig. Érdekes, de kimerítő munka. Tavaly 15 200 db naptárt gyártottunk összesen.

Köszönöm a beszélgetést. Telek Lajos
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x