Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  16-07-02   1,907  
0
A mai riportalanyommal nem volt könnyű időpontot egyeztetni, de a végén mégis sikerült. Úgy is fogalmazhatnék a tánc számára életérzés és ezt szeretné átadni tanítványainak Dunaszerdahelyen és Szőgyénben is. Több profi táncversenyt is megnyert már. Sokak számára az RTL Klub Szombat esti láz című műsorából ismerős ahol Hajas László, Somló Tamás, Stohl András, Istenes Bence és Heilig Gábor partnereként lett ismert Magyarországon. 2007. szeptember 24-én a százhalombattai sportcentrumban megnyitotta táncstúdióját, az Iringó Tánc Stúdiót. Különleges keresztneve az Iringó egy bogáncsos, tüskés növény, népi neve ördögszekér.  


- Először is had köszönjem meg, hogy elvállaltad az interjút, és válaszolsz néhány kérdésemre. Jártál-e már Léván és fűződik-e valamilyen kedves emléked a városhoz?
- Évekkel ezelőtt jártam először Léván, amikor is ugyan így, Európa Bajnokságon vettem részt az Iringó Tánc Stúdió versenyzőivel. Természetesen szép emlékek fűznek ide, mert sok-sok aranyéremmel tértünk haza.

- Felvidéken, Dunaszerdahelyen és Szőgyénben is megnyitottad tánc stúdióidat. Hogyan látod azokat az eredményeket, amelyeket elértek táncosaid ?
- Kemény és kitartó munka eredménye az, hogy versenyezni tudunk a Felvidéki csapatokkal. A heti egyszer másfél órás gyakorlással, lassabban lehet haladni, mint a Battai csoportokkal, akik egy héten többször is járnak edzésre, valamint a latin táncok mellett, modern jazz-t is tanulnak, ami még jobban fejleszti a mozgásukat.
A sok fellépésnek, bemutatóknak, gáláknak és persze az edzéseknek köszönhetően egyre magabiztosabbak lettek a lányok, egyre ügyesebben mozogtak a színpadon, így 3 év kemény munka után vágtunk bele a versenyzésbe.

- 2006 telén ütötte meg a fülüket a hír, hogy Magyarországon is elindul a külföldön már oly sikeres táncos műsor. A Südi-Angyal páros is jelentkezett, s be is kerültek. A műsor után András új párral folyatta versenyzést, míg Iringó csupán fellépéseken és táncórákon, tanárként mutatta meg tánctudását. Egy ország látott sztárfellépőként Téged a Szombat Esti Láz című műsorban. Már az első fellépésed után beloptad magad a nézők szívébe, és népszerű lettél. Az ott átélt élmények után, hogyan változott meg az életed?
- Ahogy írtad is, a legnagyobb változás az volt az életemben, hogy befejeztem a versenyzést és ugyan maradtam a táncnál, de mégis a másik oldalt a tanítást kezdtem teljes erővel képviselni. Nagyon jól éreztem magam itt is. Versenyzőből hirtelen üzlet “asszony” lettem. Saját Stúdiót nyitottam, özönlöttek a gyerekek, a felnőttek, akik ki voltak éhezve a tánctanulásra. Teljesen felkorbácsolta az embereket a Szombat Esti Láz. Mindenki táncolni akart! Rengeteg fellépésem volt a műsor után, majdnem 3 évig jártuk az országot Somló Tamással és léptünk fel különböző rendezvényeken, falunapokon, céges partykon…stb. amellett, hogy saját fellépő csapatot is összehoztam, amiben én is táncoltam természetesen és magunkat is én menedzseltem. Ez a csapat ugyan már átalakult napjainkra, de ennek ellenére a fellépések még mindig bőségesen vannak.

- Milyen embereknek ismerted meg tánc partnereit ?
- Ha választási lehetőségem lenne, ami persze akkor sem volt, akkor ugyanezeket az embereket szeretném most is kapni. Csuda jó ember mindegyikük. Elég gyorsan sikerült mindenkivel megtalálni a közös hangot és egy jó volt mindegyikükben, hogy ugyan azért a célért küzdöttünk, a közönség szeretetért és az elismerésért. Heilig Gáborral és Somló Tamással a mai napig tartjuk a kapcsolatot, beszélünk telefonon, ha úgy jön össze, találkozunk is egy kávéra, beszélgetünk, tudjuk mi van éppen a másikkal.

- Mind a két felvidéki táncstúdiód sikeres. Különböző versenyeken állják meg a táncosok helyüket és fogalmazhatok úgy évről évre különböző versenyekről éremmel térnek haza táncosai ön hogyan látja - a befektetett idő és energia meghozzák az eredményeket ?
- Ha nem térülne meg ez sok- sok energia amit belefektetek, hétről - hétre, hónapról - hónapra, évről - évre, akkor nem csinálnám. Nem lenne értelme.


- Miért nyitottad meg a táncstúdiódat a Felvidéken ?
- 2006 nyarán szerveztem először tánctábort, Komáromban. Megkeresett egy kedves újságíró, hogy meséljek arról, hogyan is fog kinézni ez a tábor… Ez a cikk megjelent az Új Szó c. lapban is, ami akkora érdeklődést váltott ki az emberekben, hogy versenyt futottak a szülők, hogy az utolsó 5 helyre ki tudja befizetni a lányát.
A következő évben a ez az 5 fős létszám a duplájára, azt követő évben pedig a háromszorosára nőtt. Minden egyes tábor végén rágták ezek a lányok a fülemet, hogy de olyan jó lenne, ha nem csak egy évben 5 napot találkoznánk, hanem rendszeres lenne az oktatás náluk is. Szóval így történt az, hogy hosszas nyaggatásra, 2010-ben megnyitotta kapuit az Iringó Tánc Stúdió a Felvidéken is.

- Láttam fotóidat és nekem úgy tűnik, jól érzed magad a bőrödben, és rendben van az életed?
- Köszönöm a kérdéseidet, igen minden rendben van az életemmel. Boldog vagyok és kiegyensúlyozott.

- A szőgyéni lányok 2013. májusban megnyerték a Léván megrendezett országos képesítő versenyt, így ők képviselték Szlovákiát a budapesti megmérettetésen.
- Az idén mintha megismétlődni látszódna a dolog a szőgyéni lányok az idén is ott lesznek május végén a Léván megrendezésre kerülő bajnokságon nem kiséred el táncosaidat Lévára?
- Természetesen ott vagyok a versenyeken! A lányoknak szükségük van az edzőjükre ilyen helyzetekben is. Az eredményeket pedig egyenlőre ne kiabáljuk el. Én láttam a magyarországi mezőnyt is, nem lesz egyszerű menet az idei Európa Bajnokság.
- A szőgyéni lányok az elmúlt évek kemény munkájának és a szülők támogatásának köszönhetik Európa-bajnoki címüket?
- A szülők kitartóan hordták lányaikat a próbákra, amiért köszönet illeti őket. A táncosok akaratereje és kitartása meghozta a várt eredményt.

- A tánc verítékes munka. Nem elég elsajátítani egy mozdulatsort, begyakorolni a lépéseket. A művészethez több kell: szenvedély, érzelmek, nőiesség és öröm. és talán ez is bizonyitéka annak, hogy a tánccsoportjaid sikeresek...
- Ez pont így van. Nem elég az, hogy a gyerek lelkes, a szülőnek ennél sokkal jobban kell akarnia. Mert a szülő az, aki elhorda a gyereket akkor is, ha esik, ha fúj, ha meleg van és akkor is, ha a gyerek éppen nincs kedve edzésre jönni. A kitartás legfőképpen a szülőkön múlik! Rajtuk áll vagy bukik minden!

- Mit gondolsz az idén a tánccsoportjaidnak sikerül érmeket szereznie a táncversenyeken, hiszen két Iringó Tánc Stúdió ott lesz a Szlovák bajnokságon?
- A dunaszerdahelyiek "B"kategóriában versenyeztek es 71 ponttal elhoztak az aranyat.......A mieink a Szőgyéni csapat "A"kategóriában versenyez...ez nagyobb osztály 78ponttal szlovák bajnokok..... és a kicsi szőgyéni lányok szintén "B"kategóriában táncolnak mint a Szerdahelyiek, ők ezüst érmesek lettek Most lesz a 4-dik Európa bajnokságuk a lányoknak....
Először Budapesten voltak, másodjára Romániában, tavaly Balatonfüreden és idén Szlovákiában Léván... lesz a Szlovák bajnokság milyen eredményekre számítasz?
A dunaszerdahelyi csoport a kvalifikációs versenyen felkerült A kategóriába, így ők is Szőgyéni Kék csoport ellen fognak versenyezni. De ő mellettük még számos másik csapat is lesz, nem csak egymástól kell tartani. A legfontosabb a felkészültség. Ha mi úgy gondoljuk, hogy megtettünk mindent annak érdekében, hogy jók legyünk, kihoztuk magunkból a maximumot és úgy jönnek le a lányok a színpadról, hogy beleadtak anyait-apait, akkor én elégedett leszek.

- Köszönöm a tájékoztatást, ha meghívnának gyerekotthonba beszélgetni vagy egy tánc versenyre zsűribe elmennél?
- Köszönöm, de nagyon sűrű a programom, így ezeket bármennyire is szeretném, nem tudom elvállalni


Köszönöm a tájékoztatást Telek Lajos
Fotók: Südi Iringó fotóalbuma
2016-07-03 09:14:39 Südi
Nem Süri, hanem Südi
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCdi_Iring%C3%B3
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x