Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  16-10-26   1,079  
0
Régen volt, amikor először találkoztam vele. A sajóörsi városi tévében az első interjúmat épp vele készitettem, és talán én jobban izgultam, mint ő, aki elvállalta a beszélgetést. Most a párkányi koncertje előtt telefonon kértem tőle interjút, ő pedig ugyanazzal a rutinnal és nyitottsággal állt elébe, mint évekkel ezelőtt. Bízom benne, hogy egy olyan művészt és embert ismerhetnek meg, akinek gondolatai és zenéje sokak szívéhez utat talál. Mai vendégem a magyar swing koronázatlan királya, Majsai Gábor, aki végigturnézta már egész Európát, és fellépett a Four Tops, James Brown vagy a Modern Talking előtt is.  

– Első profi együttesed a Wastaps volt, funky és soul zenét játszottatok, majd csatlakoztál az Európa Gouphoz ahol Cserháti Zsuzsával együtt turnéztatok Európában. Milyen volt együtt dolgozni Cserhátival?
– A sokak által talán kissé lenézett vendéglátós műfaj nagy iskola volt mindannyiunk számára, azonkívül gyönyörű helyeken léptünk fel. Talán rangosabb intézmények voltak, mint egy-két mostani fellépő hely (akár ötcsillagos, osztályon felüli hotelek, amelyek lokáljaiban több száz ember szórakozott esténként). Cserháti Zsuzsától sokat tanulhattam, hiszen fiatal srácként kerültem bele abba a zenekarba. A zenei ízlésünk egyforma volt, és amikor vele énekeltem duót, vagy éppen ő vokálozott nekem, az felemelő érzés volt. Egyébként az Európa zenekar is az akkori zenei élet legkitűnőbb tagjaiból állt össze.


Igen, a vendéglátóból kerültek reflektorfénybe olyan nevek, mint Charlie, Cserháti Zsuzsa, Marcellina, Kaszás Péter és sokan mások…
– Nézd, abból a szempontból nincs sok különbség a koncertszínpad és egy bár színpada között, hogy mindenhol meg kell felelni a közönségnek, minden este önmagadat kell adni lehetőleg a maximumon.
Később magyar, majd német zenekarokkal, aztán  pedig szólóban dolgoztál Skandináviától Spanyolországig, számos világsztár előtt is felléptél. Milyennek ismerted meg a világsztárokat?  Van olyan akivel esetleg tartod a kapcsolatot, vagy készültek közös fotók?

– Nagy élmény volt számomra közelről látni, hogyan dolgoznak a nagyok, és persze ne feledjük: ők is ugyanazon a helyen léptek fel, az ún. „lenézett” vendéglátós színpadon, óriási sikerrel. De ha arra vagy kíváncsi: nem, sajnos „selfie” fotókat akkoriban nem készíthettünk érthető okokból (kevésbé volt szokás, hogy az ember fényképezőgéppel a zsebében járkáljon J ), így csak az emlékeimet gyarapítja egy-két találkozás vagy beszélgetés.
Aztán valamikor a 90-es évek elején Muck Ferenccel és másokkal megalakítottátok a Besenyő Blues Bandet.  Emerton díjat kaptatok, majd 1993-ban megnyertétek az első pop-rock fesztivált. Azt hiszem, nem tévedek nagyot, ha úgy gondolom, az Öreg járgány szívatóval indul című dalodnak köszönhetően ismert meg az egész  ország. Gondoltad volna, hogy ez a dal indít el a siker útján?
– Az ember, amikor készít egy dalt, csak a zenére koncentrál, nem arra, hogy mi lesz akkor, ha… Ezen a fesztiválon – talán szerencsénkre – akkoriban a zsűriben még nem celebek, hanem kitűnő zenészek ültek, pl. Frenreisz, Presser, Szigeti, Benkő László stb., és értékelték a zenei produkciót. Kicsit unikumnak is számított a nagy létszámú banda, nem volt divat ez a jazz-blues jellegű fúvós hangzás. Arra azonban valóban nem számítottam, hogy még húsz év múlva is ezt a dalt kéri és szereti a közönség.
Egy kiadó felkérésére Tom Jones dalait énekelted lemezre, néhány saját dallal együtt. Ez lett a BaráTom Jones, az első szólólemezed, miért éppen Tom Jones?

– Ezen a fesztiválon a média kitalálta, hogy a hangom és a fazonom is emlékeztet a walesi dalnokra, így jött az ötlet a magyar nyelvű Tom Jones-dalok kiadására, amit a PolyGram lemezkiadó gondozott.
Azóta is állandóan hozzá hasonlítanak. Ha jól tudom a Tom Jones könyvben is meséltél egy rövid interjúban a sztárról, akivel  volt alkalmad találkozni, amikor Magyarországon lépett fel. Mi az, ami a leginkább megfogott benne téged?
– Ő egy profi énekes és színpadi ember, akinek az élete a zene. Még most, hetven év felett is élőben énekel, nem play-backel. Nem mindennapi hangja van, így egyáltalán nem bánom, ha hozzá hasonlítanak, de igazából én azért Majsai Gábor vagyok.
 
– Úgy tudom, amikor a Miskolci Filharmonikusokkal nagy színpadon élőben énekelted a Delilah-t, arra Tom azt mondta: jobban énekeled, mint ő maga, és mindenképpen jelentkezz az amerikai X Factorba, hogy felfedezhessen a világ. Ha ilyen jó ajánlólevelet kaptál miért nem próbáltad meg?
– Nagyon kedves volt tőle, örülök is neki, de azért nála senki sem énekli jobban.
 
- Az életed egy időszakát Vágó István felkérésére a Favágók zenekarban töltötted Heilig Gáborral, Gallai Péterrel, Látó Jánossal és Makrai Pállal. Két lemezetek jelent meg, többször végigkoncerteztétek az országot. Milyen volt ennyi jó, de különböző stílusú zenésszel együtt dolgozni? Sok kompromisszummal járt?
– Nem, mert azáltal, hogy mindenki hozta a saját stílusát a zenekarba, ebből egy érdekes mix jött létre, amit úgy jellemeznék, hogy „Favágók-stílus”. A humor nagy szerepet játszott a produkciókban, és az élő koncertek emlékezetes sikereket arattak.

- Hogyan jött a felkérés az Üvegtigris c. film főcímdalának eléneklésére, illetve akkoriban számos rajzfilmfiguráknak is kölcsönözted a hangodat.
– Dés László zeneszerző kért fel a film dalának eléneklésére, mert úgy érezte, ez a dal éppen rám íródott. Egy időben valóban sok rajzfilmfigurát is alakítottam, gondolom, a hangom alkalmasnak mutatkozott mackók vagy oroszlánok énekes megszólaltatására.
 
- Számos válogatáslemezen működtél közre, valamint  egy Leonard Cohen dalait bemutató magyar nyelvű lemezen is. Önálló albumod 2006-ban a Póker volt, majd sorban érkeztek az azóta aranylemezzé vált swing korongjaid: Swing, swing, swing, illetve a Swing és a boogie.
– Sosem gondoltam volna, hogy aranylemez lesz az efféle igényes zenei anyag, de nagyon kellemes meglepetés volt számomra, mivel az elején egyedül csak én hittem a swing lemezekben. Magyarországon akkoriban nemigen volt jelen ez a big band műfaj, pláne magyar nyelven.
 
- A mai világban nehéz egy zenésznek a dalaival érvényesülni? Az internet nagy lehetőségek tárháza, ugyanakkor megölte a lemezipart. Te hogyan látod ezt?
– A kérdésed nagyon is aktuális, mert én is egy pár évig gondolkodtam rajta, hogy készítsek-e új lemezt, van-e értelme. Idén november közepén mégis megjelenik vadonatúj albumom Hangulatok címmel. Egy CD az érték. Az interneten egy kattintás ugyan ingyen van, a CD-t viszont meg kell vásárolni, el kell érte menni a boltba, és talán sokan nem veszik már a fáradságot, illetve nem költenek rá. Én mégis úgy gondolom, a kreativitásnak nyomot kell hagynia a világban. Ha szobrász lennék, akkor is készítenék szobrot, ha nincs rá megrendelésem. Egyszerűen azért, mert ez a belső késztetésem.

- Nemrégiben Párkányban léptél színpadra. Milyen dalokat hallhatunk a magyar Tom Jonestól?
– Leginkább a swing lemezeimről énekeltem , de megszólalt  az Öreg járgány is big band feldolgozásban csakúgy, mint egy-két külföldi evergreen. Tehát volt Sex Bomb meg Swing és a Boogie…

– Aki ott volt az halhata Majsai Gábort élőben a hangulatról pedig fuvos szekcioval megfüszerezet  zenekar gondoskodott  ahol Gábor is kivette arészét nemcsak mint énekes hanem szajharmónikás  játékával  még  dzinvonslsabra emelte az est fénypontját ,egy felejthettetlen élményel távoztunk  mindanyian  …

Fotók Majsai Gábor fotó  albumából valók
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x