Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  17-03-06   1,315  
0
Egy kicsit kipihenve vágunk bele a 2017 évbe.  Első alkalommal valami különlegeset kerestem, bízom benne,hogy sikerült... Többen kerdezték, lesznek–e ebben az évben is szépségek - megnyugtatok mindenkit, idén is lesz folytatás. De nem is rabolom tovább az idöt, ismerjék meg a mai Egy csésze kávé vendégem.  


Bemutatkozna olvasóinknak és elmesélné hogyan került kapcsolatba a gasztronómiával?
Tanács Attila  vagyok. Dunaújvárosban születtem és1984-ben kezdtem a szakmát. Mindig is szakács szerettem volna lenni, ez volt az álmom. Minden szakma csodálatos, csak meg kell benne találni a szépet! Ennek keresése közben szinte &eacu te;szrevétlenül jutottam el a tálalás és díszítés művészetéig más néven az artisztikáig. 1994- ben kezdtem el tudatosan a faragással foglalkozni, bár a mai napig szakácsként dolgozom, napi szinten fejlesztek-főzök, tanítok, de a zöldség-gyümölcs faragás örök „szerelem” maradt! A gyorsan elm úló 23 év alatt megtanultam, hogy soha sincs vége, mindig lehet fejlődni, és a gyakorlás mindennek az alapja. A vendéglátás minden területén alkalmazható, hiszen legyek, cukrász szakács, a kreativitásomra mindig szükség lesz. Munkáim során mindig nagy hangsúlyt kapnak a színek a formák az arányok, a frissesség, a látvány és az esztétika. Ebben nyújt nagy segítséget az ételszobrászat. Rengeteg helyre eljutottam, bemutatókon, versenyeken szerepeltem, de kevés lehetőség jutott a szakmát közelebb hozni az artisztikához.
 
Mit takar az ételszobrász milyen feladatokat lát el ?
Az ételszobrászat legfontosabb feladata a rendezvények díszítése, kompozíciók, céglogók, feliratok, vagy éppen vicces jelenetek bemutatása, de mindenképpen az ehető alapanyagokkal való játék, maga a dekoráció elkészítése! Alapanyagait tekintve, szinte minden ami a konyhában található. Dolgozunk, tésztával, magvakkal, szárított fűszerekkel, aszalványokkal, jéggel, zsírral, cukorral, marcipánnal, gyümölccsel, z öldséggel.
 
Láttam a faragott csodákat, amilyenekkel nem igazán találkozik az ember éttermekben...
Sajnálatos módon, kevés hazai szálloda engedheti meg magának, hogy erre a feladatkörre külön munkaerőt, ételszobrászt alkalmazzon. Így inkább a tehetősebb szállodákban, vagy a magasabb szintű rendezvények költségvetésébe fér bele egy- egy állandó alkalmazott. Itthon nálunk megmaradt a szerelemből való gyakorlás, a szépség és a csodák utáni vágy. Az én megrendelőim szintén rendezvényszervező cégek, mag& aacute;ncégek, ritkább esetben családok, vagy magánemberek.  Munkáimat esküvők ön, rendezvényeken, bemutatókon láthatják a kedves vendégek.
 
Ön tagja a magyar gasztronómia szövetségnek is mint szakács részt vett már szakács olimpián?
Igen vettem részt versenyen, hiszen a megmérettetés elengedhetetlen és egyben a fejlődés kulcsa. Visszatekintve a szakmai múltamba nagyszerű döntés volt. Számos hazai és nemzetközi versenyen vettem részt, ahonnan szinte minden színű éremmel sikerült hazaérnem. Eredményeim között szerepel Európa bajnoki aranyérem, háromszor nyert munkám világbajnoki címet, de az Erfurti szakács Olimpiákról is három alkalommal sikerült aranyéremmel hazat& eacute;rnem.
 
Ön tanitja is az étel készitési kreációkat hogyan lehet jelentkezni ezzekre a kurzusokra?
 2006-ban alapítottam meg Magyarország első ételszobrász iskoláját, ahol a mai napig szeretettel várok minden tanulni vágyót, végzettségtől függetlenül! Itt alap és középfokon lehet elsajátítani az artisztika fogásait. Nem kell, hogy a jelentkező szakács vagy cukrász legyen, csak három dolgot hozzon magával. Lelkesedést, kitartást, szorgalmat! A többit én biztosítom! Jelentkezni a weboldalon lehet: www.etelszobraszsuli.hu
A hosszú évek alatt egészségi állapotom miatt munkám a glutén tej és egyéb allergia mentes ételek fejlesztése felé fordult. Kiderült, hogy sajnos nem egyedül álló a problémám. Rengeteg gyermek, anyuka apuka jár hasonló cipőben és ennek segítésére Nemrég sikerült megépíteni egy teljes steril glutén mentes főzőstúdiót, ahol dietetikus csapattal karöltve egyénre szabott mentes ételek készítés&e acute;t tanítom. www.mindenmentesfozosuli.hu Ide várok szakembert, anyukát, nagymamát, bárkit aki szeretne válaszokat kapni ezen ételek elkészítésére.
 


 Volt már tanitványa a Felvidékről?
Rengeteg helyről járnak hozzám, így biztos vagyok benne hogy igen!

Szoktak rendezni az ételszobrászoknak bajnokságot  mert például a jégszobrászoknál van bajnokság?
 Igen van ilyen megmérettetés, legnagyobb hagyománya a Szlovákoknál van. Jártam már ott versenyeztem is velük, fantasztikus érzés! Mi is szerveztünk már ilyen versenyt, de ennek még az elején járunk.
 

Egy szakács vagy  ételszobrász  sok felé megfordul a világban  sok étel különlegeséget  kóstol meg  mi volt élete folyamán a legérdekesebb étel amit megkóstolt?
Igen valóban sokat lehet utazni, ahogy említettem nekem kicsit nehezebb főzni de ételcsodákkal így is találkozom bőven. Legkedvesebb régi emlékem egy „egyszerű” szendvics amit egy halász friss halból a tenger közepén saját kezével készített nekünk. Leírhatatlan!
 

 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 26,710 MODIFIED: 2019.01.09 23:30:08.MD5: c4503a129be13fa5e595fa996dd7d9bd STATUS: FALSE  This window is : x