Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  17-06-22   1,261  
0
A haztaji.sktermek.sk és szolgaltatas.sk weboldalakat magyar kormánytámogatásból hozták létre. A három oldal valójában egyazon alkalmazás három klónja amely a szemlélőben azt a benyomást szeretné kelteni, hogy itt egy valós szolgáltatással álunk szemben, amely a regionális piacok fejlesztését tüzte ki céljául. Erre valóban nagy szüksége lenne leszakadt vidékünk kistermelöinek, kézmüveseinek, állattenyésztöinek. Óriási segítség lenne minden olyan lépés, amely támogatná a termelök és fogyasztók közti információ-cserét, piac-nyitást és kereslet-közvetítést.  

 Az elözö ilyen próbálkozás botrányba fulladt. Kiderült ugyanis hogy a Felvidék felzárkóztatását megcélzó un. Baross Gábor terv egyes részeit  egyszerüen kimásolták az erdélyi változatból a további fejezetei pedig anélkül íródtak, hogy település szinten egyáltalán felmérte volna bárki is a dokumentumban tárgyalt kérdéseket.
 
Az ismertetett somorjai weboldalak nyilvánvalóan szintén nem a deklarált célt szolgálják és  valószínüleg a támogatások valódi címzettjeit próbálják leplezni.

A következökben némi érsekújvári tapasztalatot szeretnénk megosztani - a szintén projektpénzek lenyúlására kreált érsekújvári fiktív fuvarozási portálon (logportal.eu) tanulatakból.

Mik az ismérvei egy interneten elérhetö fiktív szolgáltatásnak?

1. A felületen nem találunk információt a függöben lévö ill. lebonyolított üzleti tranzakciókról. Egyáltalán semmi olyan információt nem találunk, amely a feltüntetett adatok keletkezési dátumára vonatkozna.
2. Nem ismerjük meg az üzemeltetök kilétét. Nincs megadva reális személy elérhetösége
3. Az oldal megnyitása után nem látjuk tartalmaz-e a portál bármilyen adatot, és ha igen menniyt és mifélét. Nem ismerjük meg az adatgyarapodás dinamikáját stb.
4. Épeszü ember nem osztaná fel info-bizniszét három különálló részre. Egyetlen portálom belül sokkal egyszerübb és hatékonyabb információkat megosztani, ráadásul mindhárom portál célközönśege gyakorlatilag ugyanaz.
5. A hasonló szolgáltatások minden erejükkel azon vannak, hogy minél több helyen láttassanak - közösségi weboldalakba beágyazva, ill. más információ-szolgáltatók portfóliójának részeként. Itt ilyen lehetöségnek vagy próbálkozásnak nyomát sem látjuk. Nem történt kapcsolatfelvétel más regionális portálokkal, és az eddig feltöltött adatok MKP-hoz köthetö személyek ill. válalkozásokhoz adatainak tünnek.
6. Egy felvidéki áru- és szolgáltatást közvetítö portált magyar nyelvre korlátozni teljes értelmetlenség. Hacsak nem akarjuk eleve redukálni piacunkat felére-harmadára...
7. A sajtókampány irreális voltáról se feledkezzünk meg. Nem valós felhasználói tapasztalatokat ismertet, hanem frázisokat és elvont eszmefuttatásokat...
8. Az oldalakon semmiféle biznisz model nem rajzolódik ki a szolgáltatással, illetve annak jövöjével kapcsolatban. Az üzemeltetök szolgáltatásukat egyáltalán nem kívánják üzleti alapokra helyezni. Ebböl az következik, hogy nem terveznek reális tevékenységet folytatni, ill. biztosítani a projekt önfinanszírozását a jövöben.
 

 

E hónap június 27-kén gazdasági konferenciát rendeznek Dunaszerdahelyen "Új távlatok a Felvidék gazdasági fejlesztésében" címmel, amelyen bemutatásra kerül a három weboldal. Az újvári tapasztalatból kiindulva azt ajánljuk az érdeklödöknek, hogy feltétlenül vegyenek részt a konferencián, ez lesz ugyanis az elsö és egyben utolsó alkalom. A kamu-weboldalakkal ez már csak így szokott lenni...
 

 


 

 


 
 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 21,984 MODIFIED: 2018.12.18 22:32:46.MD5: b143e15143a2368194f54e63962f53f1 STATUS: OK