Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  17-09-27   6,303  
0
- Hogyan kezdődött a fitness iránti vonzalmad? 
-Talán mindent az indított el, hogy egy fitness teremben vállaltam munkát. A párom ösztönzésére, akivel együtt dolgoztunk, kezdtem el a konditermi edzést. Az elején pár hónapig egy barátnőmmel próbáltuk átmozgatni magunkat. Mai szemmel nézve ezt inkább lötyögésnek, edzegetésnek nevezném csak, nem komoly edzésnek! A barátnőmnek változás történt az életében s elmaradt az edzésekről. A párom, akivel együtt vezettük a termet, felajánlotta hogy edzhetünk együtt ha gondolom, de csináljuk rendesen és keményen! Nem fog kímélni! És én úgy döntöttem hogy belevágok! Hát így kezdődött....... és azóta is együtt edzünk, lassan 8 éve!  
- Mi a titkod, motivációd? 
- Nincs titkos receptem. A kemény tudatos edzésekben és a tudatos táplálkozásban hiszek. A legjobb motiváció pedig az eredmény.
 Az hogy napról napra sikerül legyőzi magadat. Néha azzal hogy csúcsot döntesz valamiben, néha azzal hogy legyőzve a lustaságodat mégis lemész az edzésre és megcsinálod az aznapi feladatodat. 

- Miből áll egy átlagos napod? 
- A reggeli 6 órai ébredéssel és reggelizéssel. 
Szeretem minél előbb megcsinálni az edzést ezért én reggel, illetve kora délelőtt szoktam edzeni. Ez átlagosan 60-120 perc. Utána indul a napom, a munka, edzéseket tartok és az egyéb napi teendők és mint minden nőnek a háztartás vezetése. Közben figyelek arra hogy a rendszeres és tudatos étkezésem fel ne boruljon. Heti öt napot edzek. Hétvégén nem. Akkor pihenés regenerálódás van. 

- Mi volt az eddigi legnagyobb teljesítményed, amire nagyon büszke vagy? 
- Az hogy legyőztem magam! Hogy felismertem azt, hogy a jó genetika az egy kellemes dolog, de ha az ember nem jól gazdálkodik vele akkor hamar a múlté válhat és idővel az ember azt veszi észre, hogy nem a szép külalakért megy a harc, hanem az egészségéért! 

 

 

- Milyen kérdésekkel szoktak téged bombázni a rajongók illetve a fogyni vágyó hölgyek? 
- A fogyással kapcsolatos kérdésekről, hitekről és tévhitekről, illetve az ezekre adott válaszokról könyvet lehetne írni! Az általános tapasztalat az hogy az emberek megdöbbentően tájékozatlanok azzal kapcsolatban hogy a testük valójában hogy is működik! 
A „hogyan tudom a zsírt izommá alakítani“ kérdéstől, a „hogyan tudom hetek alatt leadni az egyébként évek alatt felhalmozódott, esetenként több tíz kilónyi súlyfelesleget“ kérdésen keresztül, a „milyen gyakorlatot csináljak amitől kockás lesz a hasam“ kérdésig számtalan egyéb kérdést tesznek föl mind az edzés mind a táplálkozás mind pedig az életmód változtatással kapcsolatban! 

- Mik a jövőbeli terveid? 
- A jövővel kapcsolatban van sok elképzelésem, de arra mindig figyelek hogy a „Ma”-t ne áldozzam föl teljesen a „holnapért”! A világ folyamatos változásban van, így a terveimet is rugalmasan úgy alakítom hogy a számomra fontos szempontok az életben sértetlenek tudjanaj maradni! Most fejeztem be az IFBB Akadémiát ahol nemzetközi testépítő és fitnesz személyi edző szakon tanultam, hogy egy világszinten elismert diplomát szerezzek abból ami az életem egyik fontos eleme! Szeretném ha a sport aktív szinten jelen tudna maradni az életemben! Szeretném folytatni a fotómodell munkámat is. És hát szintén a jövő tervei között szerepel a gyermekvállalás is! 

- A lányok általában szeretnek sütni/főzni. Ez rád mennyire jellemző? 
- Mindent meg tudok csinálni ami szükséges, de be kell valljam nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaim közé, ráadásul szerencsémre a párom nemcsak hogy jól főz, hanem szereti is csinálni! 

- És mit mondasz akkor , ha nem jönnek az eredmények? 
- Először végig gondolom, hogy esetleg én mit csinálok rosszul, aztán megvizsgálom, hogy van-e olyan rajtam kivül álló körülmény ami hátráltat abban, hogy az eredmény úgy alakuljon ahogy szeretném. Ha ezekket tisztáztam magamban akkor hozom meg a szükséges döntést a továbblépés érdekében!

- Mennyi idő és munka kell ahhoz hogy a tiédhez hasonló formát építsen egy nő? 
- Ez egy rendkívül összetett kérdés! Sok tényezőtől függ! Alap genetikai örökség, kiindulási állapot, az elszántság foka a változásra, a tudatosság, és a ráfordított idő! Én egy szerencsés alap genetikát örököltem, igazából nagyon túlsúlyos soha nem voltam, a napi testmozgásom mindig megvolt, hol a sport, hol a munkavégzés miatt. Szerencsés vagyok abban is hogy van mellettem valaki aki motivál, segít a holtpontokon átlépni és aki megtanított a tudatosság fontosságára! Ezek mellett a feltételek mellett heti öt nap, napi két óra intenzív és tudatos edzés eredménye a mai testalkatom amit úgy sikerült elérnem hogy közben soha nem sérültem le!

- Milyen ma a női testépítés helyzete? 
- A konditermi edzés szerencsére egyre népszerűbb a nők körében is annak ellenére, hogy nem kis ellenérzést kellett ehhez a sportágnaknak leküzdeni, pl. hogy "a súlyzós edzés elférfiasít". A versenyszerű testépítés legnépszerűbb ága a nők körében a fitnessmodell kategória! Fiatal lányok ezrei mérettetik meg magukat itt. A komolyabb izomzatot igénylő kategóriák már kevesebbeket vonzanak, de talán itt is növekedés tapasztalható! 

 
- Népszerű sport  e Magyarországon? 
- Igen, népszerű sport! Talán elmondható, hogy töretlen népszerűségnek örvend a sportág mind tömegsport, mind pedig versenysport szinten! Rengetegen választják ezt a mozgásformát aminek az oka az is hogy a legszemélyreszabhatóbb mind az edzés mind pedig az edzésidő napirendbe iktatása tekintetében. Továbbá, végre Magyarországon is kezdik felismerni az egyéb sportágak szakági vezetői is, hogy a súlyzós edzés nélkülözhetetlen a nemzetközi szintű sportsikerek elérésében. 


  
Az interjút Telek Lajos készittete.
Fotók Szőcs Annamária Fitness modell fotóalbumából valók.

 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x