Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  18-01-08   1,533  
0
Több mint két éve mutattuk be a Baross Gábor Felvidéki Fejlesztési Tervet (BGT), amely 2014-ben keletkezett a régió gazdasági fellendülésének elömozdítására. Mint cikkünkböl kiderült a meglehetösen szedett-vedett dokumetum már a kezdetben sem tünt relevánsnak. A tervet 2017-ben frissítették, a csaknem kétszeresére duzzasztott szöveg azonban semmiféle említésre méltó új információt nem hozott. Némileg bövült az ágazati helyzetkép, mindenekelött az autóipar statisztikai adataival. A dokumentum továbbra is a hivatalos szlovák megyei, ill. járási statisztikákon alapszik, így a magyarlakta vidékek valós helyzetét kevéssé tükrözi.  

Ami mégis új, az a terv mögé állított fejlesztési keret és intézményi infrastruktúra. A magyar kormány az adófizetök pénzéböl 16 milió Eurót kíván a felvidéki magyar kis- és közép-válallkozásokba fektetni. A keretet szeptemberben mutatták be Komáromban. Az intézményi háttér meglehetösen kusza: Létezik egy Baross Gábor Alap (vagy Alapítvány), amelynek igazgatója Iván Tamás és kuratóriumi tagjai Lelkes Gábor közgazdász, Mészáros Győző volt földművelésügyi államtitkár, Komzsík Attila, a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának korábbi dékánja és Géresi Róbert református püspökhelyettes. Azonban a pénzt nem ök osztják, hanem valaki más. A max. 15 ezer euró tamogatást a kérvényezönek egy a Baros Gábor Tervben meghatározott célhoz kell illesztenie. Ezt segítendö egy 14-oldalas összefoglalót is készítettek a dokumentumhoz.

Az eddig elmondottakkal kapcsolatban sok a homályos és bizarr mozzanat. Mindenek elött a BGT az európai pénzekröl értekezik (bár nem közöl róluk részletes adatokat és nem is jelöli meg  lehívásuknak mikéntjét), mégis magyar kormányzati pénzt rendeltek mögé.

Érthetetlen továbbá miért nem került sor az anyagban említett magyar-szlovák határmenti eggyüttmüködésre fordított úniós csomag felhasználásának elemzésére. Ezt Budapeströl felügyelik, 2007-2013-ban több mint 207 millió Euró-, 2014-2020-ban 183 millió  Euró volt (85%-ban brüsszeli forrásból). Ezekböl a forrásokból finanszírozták pl. az általunk részletesen feltárt és teljesen értelmetlen Logportál és Pons Danubii TV, Pons Danubii kerékpár kölcsonzö, stb.projekteket. Az említett határmenti programon kívült léteznek további közép-európai, ill. délkelet európai keretek, amelyeket szintén Brüsszel állja. Ezeknek a felhasználásáról szintén nem esik szó.

Egy további érdekes mozzanat, hogy a BGT mindkét változata tartalmazza a javaslatot egy intézmeńy - a Kárpát-medencei Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség (KMGÜ) - felállítására, ennek viszont nem találtuk semmi jelét. Létezik viszont egy Magyar Nemzeti Kereskedőház (máskor Közép-európai Kereskedelemfejlesztési Hálózat) nevü szerezet, amely regionális irodákat tart fenn Felvidéken - többek között Érsekújvárban is a Majzon téren egy magánlakásban. Itteni tevékenysége dr. Nagy Dávid alpolgármester - helyi MKP elnök - égisze alatt valósul meg, és a endezvényekröl a magyar nyelvü média tudósít ex-post (vagy nem). Csak késöbb derült ki, hogy az általunk némi iróniával ismertetett "1. Érsekújvári Gazdasági Fórum" is résztben ebben a szervezési keretben valósult meg - ez azonban a meghívókból nem derült ki.

További bizarr mozzanata a BGT-körüli diskurzusnak a somorjai Libertate polgári társulás által üzemeltetett három - nagy reklámmal beharangozott - internetes portál teljes mellözése. A szintén magyar kormány-pénzen létrehozott webes alkalmazások a felvidéki vállakozásokat voltak hivatottak erösíteni (vagy legalábbis annak a látszatát kelteni - cikkünk itt...)

A szlovák média felfigyelt az öszi pénzosztásra, és bár a 16 milliós keretösszeg eltörpül a SK-átal lehívott úniós támogatások mellett (évi 3 milliárd Euró), meglehetösen nagy felületen tárgyalta. A legolvasottabb hetilapban December 14-én megjelent meglehetösen hangulatkettö cikk mondandóda - Farkas Iván tudja, de nem árulja el, ki adta és ki kapta a támogatásokat... Mint ismeretes, Farkas Iván - MKP gazdasági alelnök és muzslai polgármester - volt az, aki felügyelte a Baross Gábor Terv-el kapcsolatos csapatmunkát.
 
 

 

 

 
 


Új Szó cikkek a témában:

2016. január 15 Gazdasági fórum és irodamegnyitó Érsekújvárban
Mezőgazdasági cégek találkoztak Érsekújvárban
2017. szeptember 19. Nem a Baross Gábor Alap osztja a pénzt
2017. október 4. A pályázónak jó, de a régiót nem menti meg
 

 
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x