Úvod / Nyitóoldal
   
 
Telek Lajos  18-02-28   1,857  
0
Mai vendégem egy olyan hölgy, akinek a balsors folytán 11 évvel ezelött, a szó szoros értelmében súlyos autóbaleset darabokra törte az életét. Sajnos lépét és bal karját is elvesztette... De Katalin nem adta fel a reményt, nem adta fel, és megpróbálta feldolgozni mindazt ami vele történt... és ma egy olyan elismert müvész aki a képeit kávéval festi.  

 - Az Ön élete 11 évvel ezelött teljesen megváltozott ... elárulná mi is történt?
- Üzletvezető voltam egy multi cégnél, és egy kicsit túlhajtottam magamat. Sajnos az eseményre nem emlékszem, valószínű elaludtam a volánnál, és áthajtottam a szembe sávba.
 

- Ha az embert egy ilyen eset, konkrétan baleset éri.... mennyire tudhatja feldolgozni, tul tenni magát rajta? A család hogy állt mindehhez? hogy dolgozta fel a történteket?
- Mivel a férjemet is és az édesanyámat is nagyon megviselte, ezért nekem kellett nagyon erősnek lennem, így a gyerekeknek is meg nekik is sokkal könnyebb volt.
 

- Úgy tudom hogy a történtek elött Ön kávé forgalmazó volt... és mégis müvész lett...
- Üzletvezető voltam, akkor semmi közöm nem volt a kávéhoz. A baleset után elvégeztem a fősulimnak a mesterképzését, ahol a funkcionális élelmiszerek volt a területem. A diplomamunkámban is erről írtam, konkrétan csokoládét állítottam elő cukor hozzáadása nélkül, melyet xilittel helyettesítettem, és az élettani hatásait vizsgálgattam.
Még ebben az évben találkoztam a ganodermás kávéval is mint funkcionális élelmiszer. Ugyanúgy mint a csokoládé, nagyon finom és a ganodermagomba hozzáadása miatt roppant egészséges is, ezért felvállaltam a forgalmazását. A rajzolás mint hobbi volt jelen az életemben, majd elkezdtem kacsingatni a festészet felé. Amikor egy képemet beszéltük meg a rajztanárommal, akkor említette meg, hogy ezeket a barna árnyalatokat diópáccal vagy teával is elérhetem. Mikor hazaértem, arra gondoltam, ha teával lehet festeni, akkor miért ne lehetne kávával is? Azonnal ki is próbáltam és működött a dolog.
 

- Hogyan jött ez az ötlet, hogy kávéval fog festeni.... mi adta a motivációt? Amint tudjuk , a kávénak többnyire barna szimü az árnyalata..... függ a kávé fajtájától ill. minöségétöl... hogy milyen szint kap a kép?
- Alapvetően csak a saját kávémat használom. Elsősorban a hígitás mértékétől függ a színmélysége.


- Nehéz egy képet megvalósitani a kávé festéssel? ugy értem milyen technikával dolgozik ha elárulná ezt a titkot....
- Annyi a nehézsége, hogy többször is át kell menni egy egy rétegen, és ez kitartást igényel. Gyakran hívnak gyermekcsoportokba, gyermeknapra, iskolákba stb. foglalkozást tartani, és ott sem szoktam titkolózni....
 - A kávéval készült képei tákjképek vagy arcképek, vagy a saját fantázia alapján születnek meg az alkotásai?
- Angyalok, portrék, épületek, állatok, hangulatok, Számomra fontosabb azonban az, hogy nyugalmat, békét és melegséget árasszanak a festményeim, hogy a világ szomorúságai között valami pluszt tudjak adni, hogy a szemlélőnek megmutassam a hétköznapokban rejtőző szépséget, amit a rohanó világunkban már egyre nehezebb felfedezni.


- Volt már a festményeiböl valahol kiállitás itthon vagy a határon túl esetleg?
- Az első két kiállításom Makón volt, de hívtak már Lőkösházára a Bréda-Kastélyba, Zircre az Apátságba, és legutóbb Csorvásra, ahol kiemelkedő művészekkel volt szerencsém együtt bemutatkozni . Azért örülök szívből az önök megkeresésének, mert eddig még határon túlról nem kaptam felkérést. (Igazából, eddig még csak olyan helyen állítottam ki, ahová hívtak.
 


- Szeretnék Önnek egy lehetöséget erre felkinálni Érsekujvárban összehozni egy kiállitást egy nem régiben nyitott uj kávéházban, ahol lehetöség nyílna arra hogy az emberek megtekinthessék az Ön remekmüveit a ''kávé jegyében'''... az esteleges kávé fogyasztas mellett...
- Hálásan köszönöm a meghívást!

- Köszönöm a válaszokat , és kivanok Önnek nagyon jó egészséget és sok sikert!


A ripotot készittete Telek Lajos
A Fotók Kajáriné K. V. Katalin fotoalbumából  valók

A riportot szponzorálta:
PAUZA coffee - Nové Zámky - Coffee Shop, Restaurant, Viničná 3634, 940 02 Nové Zámky, +421 948 305 810, http://www.kovax.sk
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x