Úvod / Nyitóoldal
   
 
Zilizi Kristóf  18-03-30   723  
0
Március 27-e II. Rákóczi Ferenc születésnapja. Ebből az alkalomból a Rákóczi Ferenc  Polgári Társulás, Borsi község Önkormányzata és a Csemadok-szervezetek virágvasárnap nagyszabású ünnepséget rendeztek a bodrogközi településen. A vendégek a községházán gyülekeztek kora délután, majd fél kettőkor elindult az ünnepi menet, élen a lovasokkal, különböző hagyományőrző, népviseletbe öltözött anyaországi, erdélyi-partiumi csoportokkal a református templomot érintve harangszó, tárogató felcsendülése mellett, többször megismétlődő háromszoros „vivát – éljen“ kiáltása közepette Novák Gyula vezetésével a Rákóczi-kastély elé.  
Itt pontban kettőkor vette kezdetét a megemlékezés a Nagyságos Fejedelem születésének 342. évfordulóján.
Az eseményen a bodrogszerdahelyi iskola igazgató-helyettesnője, Tokár Rácz Mária konferált. Tóth László Vass Lajos Aranypáva Nagydíjas népdalénekes, a Magyar Kultúra Lovagja Pálházáról Rákóczi himnuszát énekelte el.  Nem maradhatott ki az ún. „hírlövés“ sem, Mezősi László hagyományőrző „jóvoltából“ a „fiú született“ tiszteletére ágyúlövés hallatszott.

Gellért Gyula nyugalmazott református esperes, hagyományőrző ezredes Erdélyből és Makovics István római katolikus plébános imát mondtak, majd a mindössze nyolcesztendős, rendkívüli tehetségű Bánhegyi István András, a bodrogszerdahelyi iskola tanulója – nem mellesleg festő -  vezéréneklésével csendültek fel a magyar és a székely himnusz dallamai. Elszavalta Tamási István „Tiéd ez az ország“ című versét is.
Ezt követte a vendégek üdvözlése Varga Anna Tünde, Borsi község polgármester asszonya és Laczkó Lajos, a II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke részéről. Utóbbi kiemelte, nagy örömmel  vették tudomásul 2013 februárjában a hírt, hogy anyaországi támogatással helyreállítják Rákóczi ellopott mellszobrát és az idei ünnepségre megújult a szobor talapzata is.

Az emlékezés meghívott vendég-szónoka dr. Gálik Gábor, titkárság és főosztályvezető, a Társadalmi és Örökségvédelmi ügyekért, valamint a Kiemelt Kulturális Beruházásokért felelős helyettes államtitkár volt. Megerősítette, ahogy eddig is, így a jövőben is számíthatnak a további munkálatok: kastély további részeinek rekonstrukciója, renovációs munkálatok terén a borsiak a magyar kormány támogatására. Őt követték dr. Csatáry Györgynek, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főiskola tanárának emlékező gondolatai. Petőfi versét idézte Rákócziról, továbbá Széchenyit. „Ha nem születtem volna is magyarnak, e néphez állnék ezennel én...“. Hangsúlyozta, ahogy 300 egynéhány esztendővel ezelőtt karddal harcoltak Rákócziék, úgy a 21. században ésszel kell küzdenünk folytatva eleink nyomdokaiban a harcot.  
A Kassai Magyar Konzulátus részéről Szénási Lajos küldgazdasági attasé tolmácsolta Haraszti Attila konzul üdvözletét, aki megerősítette, mint ahogy az a konzulátusok fő küldetése, így van ez a kassai esetében is: a lehetőségeikhez mérten, midnen tőlük telhetőt megtenni az ilyen jellegű rendezvények támogatásához, hiszen ők az „anyaország meghosszabbított jobbkeze“.

következett az új posztamens és a felújított talapzat ünnepélyes leleplezése, megáldása és felszentelése. Leleplezték Gálik Gábor államtitkár és Szamosvölgyi Péter, a szomszédos Sátoraljaújhely városának polgármestere, nem mellesleg a Rákóczi PT tiszteletbeli elnöke.
Végül kultúrműsorvolt, majd a koszorúzás, Szózat Krupa Sándor éneklésében, Magyar Gyula tárogatókísérete mellett, felcsendült mások mellett a „Krasznahorka büszke vára“ is. Közreműködött továbbá a Zempléni Lovas Egyesület és barátaik,  Rákóczifalva Kuruc Hagyományőrzői, a karosi Turul Hagyományőrző Íjász Egyesület, a Határtalan Örök Értékeinkért Alapítvány és a kisvárdai Kuruc Hagyományőrzők.
Az emlékünnepély után Kázmér István a kastélyba várta az érdeklődő látogatókat, majd a kultúrházban beszélgetéssel, kuruc és egyéb énekek dalolásával ért véget a délután a „magyar Betlehemben“, Borsiban. Sajnos, a csaknem 200 résztvevő közül csak mintegy 15-20-an voltak helybéliek, a legnagyobb része a résztvevőknek vidéki volt. E sorok írója nagy élményben részesült, hiszen az éjszakát a kastélyban tölthette.


 

 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x