Úvod / Nyitóoldal
   
 
Soóky Zoltán  18-05-26   759  
0
Iskolánk “Money Matters“ nevű pénzügyi projektjének második megállója a lengyelországi Pstrągowa község volt. Diákjainkat családok fogadták be egy teljes hétre. Az első napon a lengyel, román és görög tanulókkal együtt tekintettük meg a lengyel partneriskolát, majd az intézmény diákjai adtak elő mindannyiunknak egy kultúrműsort.  


Délután megkezdődött a komoly munka, amely során az euró érmékkel különböző technikai és tudományos kísérleteket végeztek a tanulók. A következő műhelymunka egy nagyon fontos diáktémáról, a zsebpénzről szólt. A délután és az este vidám hangulatban telt. Először megtudtuk hogyan készítik a helyiek a kenyeret, majd tábortüzes sütögetés következett élő zene mellett. A második napon a Korczyna-i csokoládégyárba látogattunk el, ahol a vásárlás lehetőségén kívül mi magunk is készíthettünk csokoládékülönlegességeket (egy tábla csokit, csokinyalókát) saját díszítéssel. Következő megállónk a Krosno-i üveggyárba vezetett. Lépésről-lépésre megismerkedtünk az üveggyártással, valamint a műhelymunka során a tanulók üvegből készült tányérokat festettek, üveget fújtak, üveget égettek ki. A harmadik napon Trzcinica-i skanzenba mentünk, ahol íjászkodni tanultunk, megismerkedtünk az eredeti helyszínen rekonstruált kő-, bronz- és vaskor időszaki épületekkel, őrzőtoronnyal. A negyedik napon Krakkó városában kirándultunk, ahol először a város numizmatikai kiállítását néztük meg. A tanulók csoportos munkában ismerkedtek meg a pénz kialakulásának történetével az első papír és pénzérmék megjelenésétől napjainkig. A múzeumlátogatás után a város nevezetességeit tekintettük meg idegenvezetői kísérettel. Az utolsó napon fájó szívvel, de sok-sok élménnyel gyarapodva vágtunk neki a hazavezető útnak.

Soóky Zoltán, Pázmány Péter Gimnázium

 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,772 MODIFIED: 2019.03.18 22:36:08.MD5: 9143bc7787c4aadb915f47aa819d5381 STATUS: FALSE  This window is : x