Úvod / Nyitóoldal
   
 
Oto Psenak  18-08-20   633  
0
Magyar állami kitüntetéseket adtak át ma a pozsonyi nagykövetségen. Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Áder János köztársasági elnök állami kitüntetéseket adományozott három kiemelkedö szlovákiai magyar közéleti személyiségeknek. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Vadkerty Katalin történész, a 1945-48-as trilógia szerzöje, a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora, a Magyar Arany Érdemkeresztet Végh László szociológus, a Bibliotheca Hungarica alapító-igazgatója vette át Szabó József ideiglenes ügyvivő kezéböl.  Vadkerty Katalin történésznek a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozta a szlovákiai magyarság 1945–1948 közötti történetének feltárását és megismertetését szolgáló kutatásai, valamint írói tevékenysége elismeréseként.
Vadkerty Katalin Érsekújvárott született, Kisvárdán érettségizett, majd a pozsonyi Koménius egyetemen szerzett diplomát 1954-ben. 1953 és 1958 között a Pozsonyi Pedagógiai Főiskolán oktatott, majd 1960-tól 1987-ig a Szlovák Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének munkatársa volt. 1963 óta a történettudomány kandidátusa.  Kutatási területe a kiegyezés-utáni Magyarország gazdaságtörténete. A rendszerváltást követően a szlovákiai magyarság 1945 és 1948 közötti történetét dolgozta fel kismonográfiákban, amelyek 1999-ben jelentek meg közös trilógiában.

„Isteni ajándék megélni kilencven évet. Megélni úgy, hogy az ember gondolkodni tud, véleményt tud mondani dolgokról, emberekkel fel tudja venni a kapcsolatot, külön ajándék" mondta  a neves érsekújvári történész, aki az utóbbi három évtizedekben fáradhatatlanul közvetítette tudását és tartását a felvidéki magyar közösség soraiba.

Juhász György, a komáromi Selye János Egyetem rektora a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vette át a felvidéki magyar felsőoktatásért válalt munkáért.
Juhász György Érsekújvárott született, a helyi gimnázium elvégzése után matematika–kémia szakos tanári oklevelét a pozsonyi Comenius Egyetemen szerezte 1992-ben. 2012-től a Selye János Egyetemen oktat. Nemzetközi szinten is jelentős az elméleti kémiával és a kémiatanítás módszertanával foglalkozó publikációs tevékenysége. Elnökségi tagja volt a Szlovákiai Felsőoktatási Intézmények Tanácsának, tagja a Selye János Egyetem Tudományos Tanácsának, a Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanácsnak, valamint az MTA Külső Köztestületének.

A Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el Végh László szociológus és könyvtáros intézményvezetői munkáját és kultúraszervező tevékenységét. Végh László – aki a Comenius Egyetemen politológia–szociológia szakon szerzett diplomát és doktori címet – alapítója, majd igazgatója a somorjai Bibliotheca Hungaricának.
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x