Úvod / Nyitóoldal
   
 
Benkő Timea  18-10-07   521  
0
„Aki megfontolás nélkül ír, s aki anélkül olvas, hogy meg is értené az olvasottakat, sokat veszít életéből hiábavalóan” - Constantin Negruzziszavail idézetével nyitotta meg Beták Norbert intézményvezető az érsekújvári Pázmány Péter Gimnáziumban a X. Szövegértelmezési Anyanyelvi Vetélkedőt. Majd bemutatta az iskola híres maturánsát, Sidó Zoltánt, aki a rendezvény díszvendége volt.  

„Érettségi után a pozsonyi Comenius Egyetem Természettudományi Karán tanult, 1991 óta dolgozik az Új Szóban. A sportrovat, a gazdasági rovat, a hírszerkesztés, majd a kiadásvezetés után 2013 őszétől a külpolitika szerkesztésével is foglalkozik” – jellemezte a vendéget, aki naponta értelmezi a nyomtatott sajtó szövegeit. A hazai diákok már jól ismerik, hiszen rendszeresen tart előadásokat egykori alma materében a pénzügyek világáról.

 A versenyfeladatok az alapiskolások kategóriájában Ottlik Géza: Iskola a határon című művéhez, a középiskolások kategóriájában pedig egy Krúdy - regényhez: a Rózsa Sándorhoz  kapcsolódtak. A következő eredmény született:

1.    kategória
1.    hely: Tóth Ákos (Corvin Mátyás AI, Gúta)
2.    hely: Jakubáč Éva (Duna utcai AI, Pozsony)
3.    hely: Molnár Dorottya  (Csongrády Lajos AI, Szőgyén)

2. kategória
1. hely: Pintes Orsolya (Dunaszerdahelyi Magángimnázium)
2. hely: Kollár Krisztián (Párkányi Gimnázium)
3. hely: Horváth Sára (Dunaszerdahelyi Magángimnázium)

A versenyzőkkel közösen megkoszorúztuk a Pázmány – emlékoszlopot, megemlékeztünk október 6-ról, a 13 aradi vértanú elítéléséről és kivégzéséről. Irodalmi műsorral, mécsesgyújtással és kiállítással róttuk le kegyeletünket a mártírok emléke előtt. Az ünnepségen volt diákunk, Nagy Dávid, Érsekújvár alpolgármestere figyelmeztetett a szabadságharc eszméjére, az összetartásra, helytállásra.

 

1. kategória


2. kategória


Sidó Zoltán
 

Nagy Dávid
 

Beták Norbert, igazgató


Megemlékezés az aradi vértanukról

Fotók: Szemerédy Renáta
 
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,750 MODIFIED: 2019.02.16 18:57:17.MD5: 098e109679aaf1306302605624ab70f1 STATUS: OK  This window is : x