Úvod / Nyitóoldal
   
 
Peternai Zsuzsa  18-12-16   596  
0
A decemberi hónap az iskolákban is bizony a tanítás mellett az egyik legszebb ünnepre való készülődés jegyében telik. Másodikas diákjaink még a hónap elején kidíszítették az egész épületet és Érsekújvár Fő terén felállították a gimis karácsonyfát a város sok más intézményével együtt. Hogy nemcsak saját kényelmünket és jólétünket tartjuk szem előtt ebben az időszakban, különféle rendezvénnyel és kezdeményezéssel hívjuk fel a figyelmet embertársainkkal való szolidaritásra.  
Évek óta ilyentájt tartós élelmiszereket és kozmetikai szereket gyűjtünk az arra rászorulóknak. Idén hivatalos keretek között is bekapcsolódtunk, mégpedig az Érsekújvár városa által támogatott Giving Tuesday akcióba. Az összegyűjtött adományokat (városszerte összesen 1200 kg élelmiszer és 12 kg kozmetikum) az önkormányzat belső rendeletének értelmében osztották szét. A gyűjtés azonban iskolánkban folytatódik, a karácsonyi szünet előtti napokban fog véget érni, amikoris hitoktatónk a helyi plébániával egyeztetve fogja szétosztani a város hajléktalanjai között gulyásosztással egybekötve. Nemcsak ilyenfajta gyűjtésbe kapcsolódunk be, hanem az UNICEF felkérésének is eleget teszünk, diákjainknak a jótékonysági szervezet javára nem kis összeget sikerült összegyűjteniük.
 
A Mikulás bizonyára minden iskolába “ellátogat” és ének fejében édességet oszt. Ez nálunk sem maradt ki, de ennyivel nem elégedtünk meg. A helyi Pavla Blaho utcai óvodába is elvittük a hangulatot, diákjaink Bernát Tamás színész-Mikulás vezetésével ügyes angyalnak, manónak és ördögnek bizonyultak.
Az időszakhoz elengedhetetlenül hozzátartozik a zene is. A Magyar Állami Operaház 5 évvel ezelőtt indította az Opera Nagykövetei Programot, amelynek keretében Haramza László, az Operaház magánénekese látogatott gimnáziumunkba ás tartott előadást. És milyen is lenne a karácsonyra való ráhangolódás adventi vásárban ivott (alkoholmentes) puncs nélkül? A negatív tapasztalatot megelőzve inkább ellátogattunk Bécsbe, ahol fantasztikus idegenvezetővel megtekintettünk Ausztria fővárosának nevezetességeit, majd órákat töltöttünk az Albertina múzeumban Monet csodás festményeit szemlélgetve.
 
Közben az iskolában majd minden tantárgy keretén belül elhangzik ilyen vagy olyan formában egy-egy karácsonyi ének, történet vagy éppen szöveges matekpélda. Az utolsó héten még az iskolaprogramhoz híven másodikas diákjaik ún. szeretetszolgálatot teljesítenek a város szociális intézményeiben, majd az utolsó tanítási nap decemberben lesz az időszak kicsúcsosodása a gimnáziumban, amikoris az ünnepi műsor után diákjaink és tanáraink megajándékozzák egymást.
 Mindenkinek kellemes készülődést karácsonyra, jó pihenést a szünetben és áldott ünnepeket kívánunk!
 
Peternai Zsuzsa, Pázmány Péter Gimnázium
 
 

The index.php: SIZE[b]: 27,787 MODIFIED: 2019.03.31 00:07:53.MD5: a650b108a1ba92dbbd18e8f44ecd3ee4 STATUS: OK  This window is : x